GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad aktivnosti u industriji eurozone nastavljen u listopadu

Pad aktivnosti u industriji eurozone nastavljen u listopadu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2019 / 15:17
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Aktivnosti u industriji eurozone ponovo su pale u listopadu, zakočene kontinuirano slabom potražnjom na koju nepovoljno utječu trgovinski rat SAD-a i Kine i kontinuirana neizvjesnost oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone iznosio je u listopadu 45,9 bodova i bio je tek nešto viši od rujanske najniže razine u sedam godina, od 45,7 bodova, utvrdili su u Markitu, povisivši neznatno početnu procjenu njegove vrijednosti.

Time se deveti mjesec zaredom zadržao ispod razine od 50 bodova, što signalizira pad aktivnosti.

„Industrija u eurozoni ponovo je u listopadu bilježeila najsnažniji pad aktivnosti u sedam godina, što znači da će sektor proizvodnje dobara vjerojatno i u četvrtom tromjesečju biti ozbiljan uteg bruto domaćem proizvodu", konstatira glavni poslovni ekonomist IHS Markita Chirs Williamson.

Pad novih narudžbi ponovo je bio najveća kočnica za proizvodni sektor, odražavajući slabu potražnju, primjećuju u Markitu.

„Geopolitičke bojazni, u rasponu od brexita do američke trgovinske politike, i dalje stvaraju osjećaj neizvjesnosti, dodatno prigušujući potražnju na domaćim i na izvoznim tržištima", konstatira Williamson.

Zaposlenost je u listopadu bila na najnižoj razini od 2013. godine, kada je Markit počeo objavljivati izvješća. Najveći pad zabilježen je u Njemačkoj.

Upravo je industrija najvećeg europskog gospodarstva u listopadu bila je glavni izvor slabosti u regiji, iako je pad aktivnosti zabilježen i u španjolskoj i u talijanskoj industriji.

Francuska je jedino veliko gospodarstvo čija je industrija u prošlom mjesecu bilježilo, doduše skroman, rast aktivnosti.

"Snažan pad aktivnosti, kao i slabi trendovi na području zapošljavanja i cijena posebno su veliko razočaranje kada se uzme u obzir da je ECB nedavno uveo poticajne mjere", konstatira glavni ekonomist Markita.

Christine Lagarde preuzima čelnu dužnost u ECB-u u posebno teškom trenutku za gospodarstvo eurozone, zaključuje.

Mandat prethodnog predsjednika ECB-a Marija Draghija završio je krajem listopada.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona
PROČITAJ I OVO
Kompanije Fortenova grupe osvojile ukupno pet nagrada na Ideja X natjecanju
NAGRADE
Kompanije Fortenova grupe osvojile ukupno pet nagrada na Ideja X natjecanju
ZAGREB - Konzum, Ledo i Jamnica osvojili nagrade za najbolje komunikacijske projekte.
Hanfa odobrila ponudu za preuzimanje Sunce Hotela
ZELENO SVJETLO
Hanfa odobrila ponudu za preuzimanje Sunce Hotela
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) u četvrtak je donijelo rješenje i odobrilo je objavljivanje ponude društva Eagle Hills Zagreb Real Estate za preuzimanje društva Sunce Hoteli po cijeni od 184,12 kuna za dionicu.
Transavia ovog ljeta povećava broj linija prema Hrvatskoj
LINIJE
Transavia ovog ljeta povećava broj linija prema Hrvatskoj
ZAGREB - Nizozemska niskotarifna aviokompanija, Transavia, u srpnju će povećati broj linija prema hrvatskim zračnim lukama.
Srbija: Nemoguće pronaći konobara
UGOSTITELJI NA MUKAMA
Srbija: Nemoguće pronaći konobara
BEOGRAD - Prethodna godina bila je užasna za ugostitelje ne samo u Srbiji, već čitavom svetu, zbog pandemije koronavirusa koja ih je uglavnom držala zatvorenim prethodnih meseci. Međutim, srpski ugostitelji sada se suočavaju sa još jednim užano velikim problemom, a to je nemogućnost pronalaska radne snage.
SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije
DIVIDENDA
SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) predlaže isplatu nešto veće dividende skupštini Telekoma Slovenije koja će se sastati u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE