GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Peruško prijavio Sloveniju EK-u

Peruško prijavio Sloveniju EK-u
FORTENOVA/MERCATOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2019 / 17:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško uputio je pismo potpredsjednici EK i povjerenici za tržišno natjecanje Margrethi Vestager, direktoru Direktorata  za tržišno natjecanje EK Ceciliu Madero Villareju te čelnim ljudima tijela za tržišno natjecanje svih članica EK i članica Europske mreže tijela za zaštitu tržišnog natjecanja. 

U pismu upozorava na postupke slovenske Javne agencije za varstvo konkurence vezano za prijenos imovine Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu, što je, tvrdi Peruško, suprotno zakonima i praksi EU-a i Slovenije.

Pismo je upućeno nakon saznanja da je žalbu koju je Agrokor 24. prosinca podnio na odluku zapljene dionica Mercatora, Agencija tek danas, 27. prosinca, putem obične pošte proslijedila Sudu za prekršaje u Ljubljani, koji će tako moći početi odlučivati najranije u ponedjeljak 30. prosinca, a za odluku ima 48 sati.

Europskog te nacionalne regulatore za tržišno natjecanje Fabris Peruško u ime Agrokora d.d. izvjestio je, kako je navedeno, o povredi legitimnih očekivanja investitora u pogledu primjene zakona i prakse na ulaganja unutar Europske unije, diskriminaciji na temelju nacionalnosti u pogledu ulaganja unutar EU-a te povredama koje, de facto, predstavljaju uskraćivanje prava i nezakonitu eksproprijaciju ulaganja unutar EU-a, a koje su počinjene od strane slovenske Agencije za tržišno natjecanje, navodi se u priopćenju Fortenova grupe.

Iako navodi kako su ta pitanja trenutno predmetom lokalnih sudskih sporova u Sloveniji, Peruško ističe kako će u ovom slučaju vjerojatno biti pokrenuti i međunarodni sudski postupci.

U pismu ukratko iznosi poslovne iskaznice Agrokora i Mercatora te opisuje vlasničku povezanost hrvatskog maloprodajnog lanca s Poslovnim sistemom Mercator, slovenskim pravnim subjektom i najvećim poslodavcem u Sloveniji te ujedno i najvećim kupcem slovenskih dobavljača, u kojem Agrokor trenutno ima oko 69,6 posto udjela.

Također, navodi kako je Agrokor u travnju 2017. godine ušao u postupak izvanredne uprave u okviru kojeg se planira prijenos poslovnog udjela u Mercatoru na restrukturirani hrvatski pravni subjekt, Fortenova grupu.

"Čini se, međutim, da slovenska administracija iz nacionalnih političkih razloga želi spriječiti taj prijenos i umjesto toga orkestrirati da se udio od 69,6 posto prenese na neku treću osobu. S tim ciljem je Agencija 24. rujna 2019. godine Agrokoru izrekla kaznu od 53,9 milijuna EUR zbog toga što 2016. godine, u vrijeme kada je Ivica Todorić upravljao kompanijom i bio njezin vlasnik, nije Agenciji prijavio koncentraciju na ocjenu. Agencija je tu kaznu iskoristila kao izliku za zamrzavanje udjela od 69,6 posto kako bi spriječila njegov prijenos na Fortenova grupu. Ti postupci su u suprotnosti s lokalnim slovenskim zakonom i praksom, kao i zakonom i praksom EU-a te predstavljaju međunarodnu povredu prava", istaknuo je Peruško u pismu u kojem navodi nekoliko ključnih naglasaka problema s prijenosom imovine Mercatora koji je eskalirao posljednjih mjeseci.

Izvanredni povjerenik pojasnio je Agrokorov stav da je kazna koju je Agencija izrekla Agrokoru sama po sebi pogrešna te kako je i razmjer kazne u cijelosti bez presedana u slovenskoj praksi tržišnog natjecanja.

Podsjeća također da je insolventnost Agrokora priznata na sudovima UK-a, SAD-a i Švicarske te kako je u okviru zakona EU, izvanredna uprava dodana u Aneks A Preinačene uredbe o insolventnosti koja je stupila na snagu 26. srpnja 2018.

"Kao takav, postupak izvanredne uprave u skladu je s Preinačenom uredbom o insolventnosti i unutar njezina djelokruga te bi stoga trebao biti priznat u Sloveniji. Međutim, to priznanje spriječilo bi slovensku administraciju u oduzimanju i/ili zamrzavanju Agrokorova udjela od 69,6 posto u Mercatoru te je odlukom slovenskog Vrhovnog suda od 14. ožujka 2018. godine to priznanje odbijeno. Tu odluku nemoguće je razumjeti i zbog toga je ona predmet procjene od strane Ustavnog suda Republike Slovenije", naveo je izvanredni povjerenik Agrokora.

VEZANE VIJESTI

Slovenski ministar brani oduzimanje dionica Mercatora Agrokoru

19.12.2019.

Slovenija oduzela Agrokoru dionice Mercatora

18.12.2019.

Umjesto toga, Agencija je 16. prosinca 2019. izdala nalog o privremenom zamrzavanju Agrokorovih dionica u Mercatoru, a u pismu se opisuje način na koji je to Agencija napravila primjenjujući odredbe Zakona o prekršajima koje nikada u povijesti nisu primijenjene na način na koji su iskorištene protiv Agrokora. Naime, odredbe Zakona koje su potpuno neprimjenjive na trgovačko društvo, u ovom slučaju Agrokor, veliku hrvatsku korporaciju dosada su se primjenjivale samo na zamrzavanje imovine poput motornih vozila i to u slučajevima sumnje u rizik od bijega pojedinca.

"Odluku slovenske Agencije isto je nemoguće razumjeti zbog čega vjerujemo da će je sud poništiti. Nalogom o zamrzavanju osigurava se kazna u iznosu od 53,9 milijuna EUR-a, iako ta kazna ne dospijeva na naplatu tako dugo dok se ne riješi Agrokorova žalba, a vrijednost zamrznutih dionica više je nego trostruko veća od iznosa kazne", navodi Peruško u pismu te podsjeća kako su početkom prosinca 2019. godine Agrokor i Fortenova grupa, po odvojenom pitanju, podnijeli žalbe Europskoj komisiji u pogledu zahtjeva koji potječe od slovenske Vlade i slovenske banke u državnom vlasništvu i pod kontrolom države - SID banke - da se slovenskim dobavljačima dodijeli povlašten pristup policama Mercatora.

VEZANA VIJEST

Fortenova grupa prijavila slovenskog ministra Europskoj komisiji

05.12.2019.

"Te činjenice ukazuju na nedvojbeno kršenje jednog od temeljnih načela Europske unije - slobodno kretanje roba između država članica. Slovenska državna banka naznačila je da će, ukoliko Mercator ne pristane pogodovati slovenskim dobavljačima na taj način, odbiti dati suglasnost koja je prema mjerodavnim dokumentima o financiranju potrebna za prijenos Agrokorova udjela u Mercatoru na Fortenova grupu. Po svemu sudeći, Slovenija time, de facto, kroz banku kojoj je vlasnik i koju kontrolira, namjerno krši zakone EU-a te radi nezakoniti pritisak na Agrokor i Fortenova grupu da pogoduju slovenskim kompanijama ispred onih koji dolaze iz drugih dijelova EU-a", tvrdi izvanredni povjerenik Agrokora u pismu u kojem upozorava kako će posljedica djelovanja slovenske administracije biti da će restrukturiranje Agrokora koje je u tijeku, uključujući prijenos Agrokorova udjela u Mercatoru na Fortenova grupu, vjerojatno biti odgođeno ili izbačeno iz kolosijeka.

"To može imati vrlo značajne implikacije za vjerovnike te u širem smislu i za režime tržišnog natjecanja i insolventnosti na razini EU-a", zaključio je Peruško u ime Agrokora u pismu čelnicima europskog i nacionalnih regulatora za tržišno natjecanje.

Tagovi: Fabris Peruško, Fortenova grupa, Mercator, Agrokor, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
ŽESTOKA PIĆA
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
POŽEGA - Hrvatski proizvođač alkoholnih pića i slatkiša Zvečevo priopćio je da će njegovi dioničari na Glavnoj skupštini razmotriti prijedlog za prodaju dijela imovine tvrtke koji se odnosi na proizvodnju žestokih pića. U obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi nisu iznijeli više detalja o tome.
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
POTEZI
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
LJUBLJANA - Mercator je sazvao Skupštinu za 1. rujna na prijedlog svog većinskog vlasnika Fortenove Grupe, a dioničari će odlučiti o prijedlogu povećanja kapitala tvrtke za oko šest miliona eura.
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DOGOVOR
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je kako je sklopila ugovor o povratnom leasingu na rok od tri godine s kineskom financijskom institucijom CSSC Shipping Company iz Hong Konga.
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
OPOZIV
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da proizvođač Dukat iz Zagreba, zbog utvrđenoga pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, opoziva svoje proizvode Dukatos jogurt crni ribiz 150g i Dukatos jogurt naranča cimet 150g određenih rokova trajanja.
Jeste li kušali nove Planet of plants proizvode?
PROMO
Jeste li kušali nove Planet of plants proizvode?
ZAGREB - Plant based postaje sve popularniji oblik prehrane. Očuvanje okoliša, smanjenje globalnog siromaštva, zaštita životinjskog svijeta i povoljan utjecaj na zdravlje samo su neki od razloga zbog kojih se odlučujemo na jelovnik uključiti što više namirnica biljnog podrijetla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE