GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petr Hermann: U Hrvatskoj vidim veliki potencijal, osobito u hotelskom sektoru

Petr Hermann: U Hrvatskoj vidim veliki potencijal, osobito u hotelskom sektoru
INTERVJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2020 / 09:21
Autor: Marko Majić
INTERVJU - Petr Hermann jedan je od ključnih lidera koji se bavi energetski učinkovitim rješenjima i uslugama na području upravljanja energijom i industrijske automatizacije u Schneider Electricu..

Zadužen je za poslovanje te P&L u klasteru 15 srednjeeuropskih i južnoeuropskih zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Razgovarali smo s njime u svjetlu aktualnih događanja izazvanih pandemijom koronavirusa.

SEEbiz: Dobro poznajete hrvatsko i regionalno tržište, s obzirom da ste više od deset godina zaduženi za rukovoditeljske procese u Schneider Electrica na ovom području. Što se promijenilo na područjima energetskog managementa i industrijske automatizacije od 2008. kad ste postali SE glavni menadžer za Sloveniju do danas? Na koji način ste prevladavali recesiju uzrokovanu financijskim nepogodama i smatrate li da će aktualne okolnosti uzrokovati novu recesiju?

Hermann: Primjetan je manjak obrazovane radne snage, povećanje troškova rada, te porast cijena energenata. Lokalno se poslovanje suočava s većom konkurencijom zbog otvorenijeg tržišta i intenziviranja e-commerce. Sve je više korisnika digitalnih alata, potražnja za kvalitetnijim i boljim uslugama je u porastu, općenito veća kvaliteta i težnja za blagostanjem su cjenjenije.

To je sve utjecalo na izražajnu potrebu za učinkovitošću, integraciji energetske i operativne efikasnosti, široj primjeni digitalizacije te korištenju jednostavnijih i intuitivnijih korisničkih aplikacija i sučelja.  Recesija je 2009. na ovim prostorima bila snažna. Većinski je pogodile tržište visoke gradnje, komercijalnih i industrijskih objekata, no ne samo to.

U to je vrijeme Schneider Electric puno radio na omogućavanju pružanja visokokvalitetnih usluga naših klijenata uz istovremenu optimizaciju njihovih troškova. Zahvaljujući bliskoj suradnji s našim partnerima ovdje, podržali smo ih da prebrode teška vremena i razviju nove poslovne prilike.

Trenutačna situacija uzrokovana Covidom-19 je, međutim, drukčija. S ekonomskog stajališta postoji snažan financijski okvir namijenjen podršci i oporavku gospodarstva. S gledišta tehnologije i lokalnog poslovanja postoje ogromne mogućnosti za dobro upravljanje ovom situacijom i jačanja za uspješniju budućnost. Na tržištu možemo očekivati nove poslovne pobjednike, koji će korištenjem prednosti digitalizacije učiniti svoje poslovanje učinkovitijim te time ostvariti novi proboj u primjeni poslovnih modela.

SEEbiz: Provodite li nove organizacijske modele u vašem dijelu kompanije, odnosno, primjenjujete li drukčiju organizacijsku kulturu s agilnim modelima?

Hermann: Pozicija svjetskog lidera u digitalnoj, integriranoj automatizaciji i rješenjima za upravljanje energijom zahtjeva od nas visoku razinu agilnosti i kontinuiranog razvoja. Mi u Schneider Electricu pružamo kontinuiranu dobrodošlicu mladim, digitalnim talentima, osnažujemo njihova znanja i vještine te im ostavljamo prostora za inovacije. Kontinuirano razvijamo sve svoje zaposlenike. Smanjujemo hijerarhiju, kreiramo agilniju organizaciju, te istovremeno ulažemo i težimo ka well-beingu naših djelatnika. U jugoistočnoj Europi postavili smo cilj postati najatraktivniji poslodavac u našoj industriji, poslodavac koji okuplja inovativne, proaktivne, različitije, angažiranije i snažno-suradničke timove, s odvažnim ambicijama.

SEEbiz: Što je za vas digitalna transformacija? Može li opstati kompanija koja nije digitalno transformirana?

Hermann:  Digitalna transformacija je ključna za dugoročni uspjeh. Mi u Schneider Electricu provodimo digitalnu transformaciju oko tri temeljne okosnice:

1. Digitalizacija i integracija naših rješenja u industrijskoj automatizaciji i upravljanju energijom,
2. Digitalizacija korisničkih usluga, podrške i drugih vrsta interakcija s klijentima,
3. Digitalizacija internog poslovanja.

U sva tri stupa ne razvijamo samo vlastita digitalna rješenja, već intenzivno surađujemo s partnerima, vodećim, svjetskim, inovativnim kompanijama. Kroz naše digitalne platforme omogućujemo mreži naših partnera da razvijaju, unaprjeđuju i implementiraju naša inovativna rješenja kod širokog raspona krajnjih kupaca.

Vodite poslovne operacije u petnaestak zemalja. Radite li sa svakom po posebnom načelu ili imate neke posebne programe gdje uzimate ono najbolje iz jedne zemlje te takvo iskustvo želite podijeliti s drugom?

Ključan u našem uspjehu je brz prijenos znanja i iskustava između naših 15 zemalja regije. Sustavno pomažemo zajednicama i specijalističkim krugovima ljudi sličnih funkcija, struka i profila, u svim našim zemljama. U tim smo zajednicama otvorili i omogućili prirodnu razmjenu iskustava, gdje međusobno pomažu jedni drugima i također se zabavljaju. Ovakva kolaboracija značajno utječe na povećanje našeg razvoja, kao i povećanje angažmana i zadovoljstva naših timova.

SEEbiz: Gdje vidite prednosti Schneider Electrica u Hrvatskoj i kako vidite hrvatsko tržište u odnosu na ostala kojima rukovodite?

Hermann: U Hrvatskoj imamo visoko kompetentan tim i sjajnu mrežu partnera koji usko surađuju. Zahvaljujući takvoj osnovi, u mogućnosti smo donositi inovativna rješenja našim krajnjim kupcima, koja su adaptirana njihovim potrebama te popraćena profesionalnim i agilnim uslugama.

U Hrvatskoj vidimo veliki potencijal u donošenju dodane vrijednosti domaće industrije i infrastrukturi na način da postane još konkurentnija i uspješnija. Puno prostora za poboljšanje može se naći u hotelskom sektoru, u pitanjima poboljšanja energetske učinkovitosti te poboljšanju udobnosti i komfora hotelskih soba kroz omogućavanje personalizacije korisničkih postavki.

Za elektro-energetske distribucijske tvrtke možemo osigurati njihovu veću pouzdanost, operativnu učinkovitost i optimizaciju ulaganja.
Proizvodnoj industriji možemo omogućiti bolje planiranje, povećanje sigurnosti, jednostavnosti i operativne efikasnosti, učinkovito praćenje i protok u opskrbnim lancima. I još za mnoge druge.

Tagovi: Petr Hermann, Schneider Electric, energetska učinkovitost, digitalna transformacija, hrvatsko tržište
PROČITAJ I OVO
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE