GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrokemija ostvarila više nego udvostručila neto dobit

Petrokemija ostvarila više nego udvostručila neto dobit
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 10:27
Autor: SEEbiz
KUTINA - Petrokemija je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 315 milijuna kuna, znatno više u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 124 milijuna kuna, pokazuje u četvrtak objavljeno financijsko izvješće kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva.

Po podacima iz izvješća, neto dobit bez jednokratnih stavki iznosi 320 milijuna kuna, u usporedbi s neto dobiti od 178 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2019. godine.

"Jednokratne stavke ukazuju na negativan učinak vrijednosnog usklađivanja obveza za naknade na emisiju CO2 od 4 milijuna kuna te milijun kuna za isplatu otpremnina u prvih devet mjeseci 2020. godine, dok u istom razdoblju lani jednokratne stavke ukazuju na negativan učinak obveza za naknade na emisiju CO2 od milijun kuna, kao i 48 milijuna kuna vezano uz isplatu otpremnina te šest milijuna kuna rezerviranja za isplatu otpremnina", pojašnjeno je iz Petrokemije.

Predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač u komentaru izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi istaknuo je kako pandemija covida-19 u prva tri ovogodišnja kvartala nije imala negativan utjecaj na potražnju za mineralnim gnojivima, a to je, uz sposobnost društva da održava kontinuiranu proizvodnju, rezultiralo visokom količinom proizvodnje i prodaje u prvih devet mjeseci.

Žmegač je istaknuo i da je na poslovanje Petrokemije d.d. u ovoj godini pozitivno utjecala znatno niža cijena prirodnog plina te implementirane mjere efikasnosti u prethodnim razdobljima.

Dodao je i da je društvo planiralo veći remont tijekom ljeta 2020. godine, no uslijed pandemije koronavirusa, termin remonta se promijenio za siječanj iduće godine zbog nemogućnosti pojedinih dobavljača da dostave rezervne dijelove unutar incijalno planiranih rokova i zbog tada važećih restrikcija putovanja.

Prema podacima iz izvješća, ukupni poslovni prihodi Petrokemije d.d. u prvih devet mjeseci iznosili su 1,41 milijardu kuna i pali su 14 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Za 14 posto smanjeni su i prihodi od prodaje, na 1,4 milijarde kuna.

Smanjenje prihoda, navedeno je, uglavnom je uzrokovano neznatno nižim cijenama mineralnih gnojiva, koje su posljedica znatno niže cijene prirodnog plina na europskom tržištu.

Ukupni poslovni rashodi od siječnja do kraja rujna ove godine iznosili su 1,1 milijardu kuna i smanjeni su za 28 posto.

EBITDA bez jednokratnih stavki iznosi 398 milijuna kuna, a u odnosu na prvih devet lanjskih mjeseci značajno se povećala zahvaljujući stabilnoj proizvodnji i prodaji te niskoj cijeni prirodnog plina.

Neto dug se znatno smanjio u odnosu na prvih devet mjeseci 2019. godine te sada iznosi 63 milijuna, naveli su iz Petokemije.

Podaci iz konsolidiranog izvješća pokazuju da je Petrokemija grupa u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit od 314 milijuna kuna u odnosu na 121 milijun kuna neto dobiti u istom razdoblju prethodne godine.

Tagovi: Petrokemija, Energia Naturalis, Davor Žmegač, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE