GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol digitalizira svoje logističke procese

Petrol digitalizira svoje logističke procese
DIGITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2023 / 16:50
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Petrol planira u potpunosti automatizirati i digitalizirati svoje procese opskrbe energijom. Time će se, između ostalog, poboljšati iskorištenost spremnika, a naručitelji će dobiti točne informacije o rokovima isporuke. Projekt vrijedan 7,4 milijuna eura, koji će biti završen do kraja ožujka 2024. godine, dobio je i europska sredstva.

Projektom pod nazivom Digitalizacija naftno-plinskog opskrbnog lanca E2E, Petrol je uspio na javnom natječaju Ministarstva gospodarstva za digitalnu transformaciju gospodarstva. Provodi se s partnerima SmartCargo i Špica International te odabranim SAP providerom. U iznosu od nešto više od 1,4 milijuna eura projekt je sufinanciran iz Fonda za oporavak i otpornost.

U sklopu projekta bit će digitalizirani i nadograđeni ključni temeljni procesi tvrtke, od nabave naftnih derivata do njihove prodaje, rekli su na današnjem predstavljanju u Ljubljani. Poseban naglasak bit će stavljen na učinkovitu i digitaliziranu logistiku. Cilj je da Petrol ima potpuni nadzor nad upravljanjem svojim voznim parkom, a da istovremeno optereti što manji broj vozila.

Osigurat će se sveobuhvatna automatizacija, integracija i digitalizacija procesa nabave, logistike i prodaje energenata u Petrolu, objasnio je Andrej Kovačič iz Petrola.

"Raspored je kratak", dodao je. Partnerima je na raspolaganju 14 mjeseci tijekom kojih će se provoditi tri faze digitalne transformacije - digitalna strategija, tehnološko jačanje za digitalnu transformaciju i implementacija rješenja digitalne transformacije u poslovne procese odn. funkcije. Aktivnosti su već u punom jeku.

SmartCargo će razviti naprednu logističku platformu koja će optimizirati i automatizirati procese lanca opskrbe Petrola energentima, a Špica mobilnu aplikaciju za praćenje isporuke energenata u domove ili trgovci. Preko njega će sva elektronika u vozilu biti spojena na centralu, pa će Petrol imati kontrolu ne samo kada je lož ulje dopremljeno, nego i u kakvom je stanju dopremljeno, koliko je rezervoar pun i slične podatke.

U sklopu projekta, prema planovima Petrola, poboljšat će se iskustvo potrošača u dva važna aspekta prodaje energenata - fleksibilnost u pogledu rokova isporuke i pridržavanje dogovorenih rokova isporuke. Ako je, primjerice, na sjevernoj ljubljanskoj obilaznici prometna gužva, sustav će to detektirati i predložiti drugu rutu kako bi dostava ipak bila obavljena u zadanom roku, rekao je Pavel Snoj iz Petrola. "Važno je da će i kupci vidjeti razliku kada projekt bude gotov", dodao je Kovačič.

Budući da u Sloveniji nemamo rafineriju, Petrol energente opskrbljuje preko najvećeg skladišta u regiji u Serminu. Puno je procedura da ti energenti dođu do krajnjeg kupca, a kontroliranje tog lanca uvijek je bio pozitivan izazov za Petrol, rekao je član uprave Petrola Jože Bajuk. Kako je dodao, već su u prošlosti uložili puno energije i novca u modernizaciju i digitalizaciju ovog područja, a razvojem novih tehnologija nudi im se više mogućih rješenja.

Kovačič je istaknuo i održivi aspekt projekta. Činjenica da vozila s energentima neće stajati u prometnim gužvama pridonosi ekološkoj održivosti, uključenost zaposlenika u dodatnu edukaciju i stjecanje novih kompetencija osigurava društvenu održivost, a povećanje ponude usluga i smanjenje troškova za Petrol znači ekonomsku održivost. Uštede u emisiji ugljičnog dioksida procjenjuju se na 129.000 kilograma godišnje, što predstavlja 10-postotno smanjenje emisija iz logistike opskrbe energentima od strane Petrola i njegovih partnera.

Tagovi: Petrol, digitalizacija, SmartCargo, Špica International
PROČITAJ I OVO
Triglav zbog neizvjesnosti ove godine očekuje manju dobit
OČEKIVANJA
Triglav zbog neizvjesnosti ove godine očekuje manju dobit
LJUBLJANA - Izgledi za 2023. godinu obilježeni su velikom neizvjesnošću, što će utjecati i na poslovanje Grupe Triglav.
Postignut dogovor oko Petrokemije
DOGOVOR
Postignut dogovor oko Petrokemije
KUTINA - Ministarstvo gospodarstva i turski investitor Yilidrim su postigli dogovor oko Petrokemije nakon što je zadnjih mjesec dana bilo napeto oko uvjeta preuzimanja.
Hrvatska pošta: Stiglo 27 novih kamiona
KAMIONI
Hrvatska pošta: Stiglo 27 novih kamiona
ZAGREB – U vozni park Hrvatske pošte stiglo je 27 novih kamiona za prijevoz pošiljaka marke Iveco. Nabavljena su 24 kamiona nosivosti 10 tona i tri srednje teška kamiona nosivosti pet tona.
Klas podržao porodice iz SOS Dječijih sela u BiH donacijom u iznosu od 10.000 KM
DONACIJE
Klas podržao porodice iz SOS Dječijih sela u BiH donacijom u iznosu od 10.000 KM
SARAJEVO - Kompanija Klas donirala je 10.000 KM, izdvojenih od prodaje Skockanih hljebova, za podršku porodicama iz SOS Dječijih sela u BiH.
Podravka znatno veći dividendni prinos
DIVIDENDA
Podravka znatno veći dividendni prinos
ZAGREB - Na sjednici Uprave održanoj prekjučer, 29. ožujka 2023. godine, raspravljalo se o raspodjeli dobiti poslovne 2022. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE