GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pevecu opet prijeti zatvor

Pevecu opet prijeti zatvor
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2021 / 14:29
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Krajem prošle godine, nakon što je izašao iz zatvora Lipovice gdje je odslužio 11-mjesečnu zatvorsku kaznu, bivši vlasnik najvećeg hrvatskog trgovačkog lanca Zdravko Pevec (67) na Facebooku je napisao: "Napokon slobodan čovjek".

No, već mu je tada za vratom ponovno puhalo državno odvjetništvo koje je protiv njega podiglo još jednu optužnicu zbog dva kaznena djela - krivotvorenja isprava i sprečavanja dokazivanja. Za Peveca tužiteljstvo ovaj put traži godinu dana zatvora.

Osječko tužiteljstvo optužnicom mu stavlja na teret da je 22. veljače 2018. pred Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo neistinito prikazao autorsko pravo na ime Pevec, kao i na slogan "Pevec - Kupujte s osmijehom" sa stiliziranim pijetlom. Učinio je to, uvjereni su tužitelji, nakon što je na neutvrđeni način pribavio presliku neistinito sačinjenog Sporazuma između sebe i bjelovarske tvrtke Pevec (danas Pevex Sesvete) od 6. listopada 2003., a kojim dozvoljava da njegovo prezime Pevec koristi tvrtka kao i povezana poduzeća.

Tužiteljstvo smatra da takav sporazum nikada nije postojao, a iako je to znao, posrnuli poduzetnik je 22. veljače 2018., navodi se dalje u optužnici, prilikom pokretanja upravnog postupka pred Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo priložio ga je zahtjevima za proglašenje triju žigova ništavnima i prigovoru na objavljenu registraciju žiga, piše Jutarnji list.

Tim drugim potezom serviranja krivotvorenog dokaza imao je za cilj spriječiti dokazivanje u upravnom postupku koji je zastao upravo zbog iskazane sumnje u vjerodostojnost priloženog sporazuma. Naime, original sporazuma ne postoji, nego samo preslike koje je jedno odvjetničko društvo predalo u spis po Pevecovu nalogu.

Zdravko Pevec u tužiteljstvu se branio šutnjom, a prijavu Općinskom državnom odvjetništvu inicirala je tvrtka Pevec 1. lipnja 2018. te su provedeni izvidi.

- U arhivama trgovačkog društva Pevex ne postoji original niti kopija predmetnog sporazuma, niti je ikome od zaposlenika poznato da je takav sporazum ikad sačinjen ili da bi postojao. Također, nemaju saznanja ni o autoru slogana 'Kupujte s osmijehom' - posvjedočili su u tužiteljstvu predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević, njegova pomoćnica za pravne poslove Renata Duka i još jedan svjedok. A iz preslike kartona deponiranih potpisa vidljivo je da su 2003. jedini ovlašteni potpisnici Peveca bili Zdravko i Višnja Pevec.

U prilog Zdravku Pevecu, tijekom istrage, nije išla ni presuda Trgovačkog suda iz travnja 2016. povodom njegove tužbe protiv Peveca radi povrede autorsko-imovinskog prava. Sud je, naime, taj Pevecov tužbeni zahtjev bio odbio, a u njemu točnije niti u jednom dokumentu Pevec tom prilikom nije spomenuo sporni sporazum za koji tužiteljstvo tvrdi da je krivotvoren jer da ga je imao, uvjereni su, u protivnom bi se njime sigurno koristio.

Zdravko Pevec, koji nam se na poziv javio s ljetovanja na moru, ogorčen je novim progonom tužiteljstva.

- Znam za optužnicu i da je bila vraćana na doradu, ali ne znam je li nova stigla ili je odbačena. Na mene se kontinuirano ide đonom. Branio sam se šutnjom. Zašto? Zato što, dok sam bio u Lipovici, zvali su me u Državno odvjetništvo na ispitivanje zbog neke prijave, ali bez konkretnih podataka. Sporan im je dokument iz 2003. godine. Ne znam što bih rekao jer odakle kopija ako original ne postoji? Žele mi stvoriti nervozu. Jeste li vidjeli da optužnicu vodi osječko tužiteljstvo? I kažete da je optužnica stigla na sud u Zlatar?

Pa kakve veze ja imam s ta dva grada jer tvrtka je iz Bjelovara, baš kao i moje prebivalište - rekao je za Jutarnji Zdravko Pevec. Na upit boji li se novog sudskog postupka i eventualnog povratka u zatvor, Pevec odgovara: "Ne bojim se. Nemam razloga. Počinio ništa loše nisam. Pevec je bila moja tvrtka i ne vidim razlog da se u zatvor vratim. Želi mi se napakostiti, ali moje brendirano prezime mi nitko oduzeti neće."

Tagovi: Pevec, Zdravko Pevec, Pevex
PROČITAJ I OVO
UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta
MJERE
UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta
ZAGREB - Putničke agencije u Hrvatskoj još čekaju odluku nadležnih o produljenju mjere za očuvanje radnih mjesta za prve mjesece 2022., što im je naznačeno kao mogućnost krajem 2021. jer im je zbog pandemije djelatnost i dalje ugrožena, a promet im je lani još bio oko 65 posto niži nego 2019., ističe predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.
Poništen natječaj za gradnju 60 drvenih montažnih zamjenskih kuća
BLAMAŽA
Poništen natječaj za gradnju 60 drvenih montažnih zamjenskih kuća
ZAGREB - Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje poništio je jučer javnu nabavu za gradnju tipskih kuća drvenom montažnom gradnjom (križno lamelirani nosači) za 60 kuća na području za koje je RH proglasila katastrofu.
J&J očekuje do 3,5 mlrd dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2022.
OČEKIVANJA
J&J očekuje do 3,5 mlrd dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2022.
NEW YORK - Američka kompanija Johnson & Johnson u utorak je priopćila da u ovoj godini očekuje 3,5 milijardi dolara prihoda od cjepiva protiv covida-19 zahvaljujući ublaženim problemima u nabavnom lancu i većoj potražnji.
Unilever najavljuje 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama
OTKAZI
Unilever najavljuje 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama
LONDON - Nizozemsko-britanski proizvođač robe široke potrošnje Unilever najavio je u utorak 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama u sklopu reorganizacije poslovanja nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja odjela GlaxoSmithKlinea za njegu zdravlja.
U Brodosplitu ukrcaj prva dva segmenta za most Ston
MOST
U Brodosplitu ukrcaj prva dva segmenta za most Ston
SPLIT - U Brodosplitu su u tijeku ukrcaj i pripreme za transport prva dva segmenta čelične konstrukcije mosta Ston na trasi pristupne ceste za Pelješki most, a polazak ta dva segmenta planiran je u srijedu, priopćeno je u utorak iz Brodosplita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE