GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pevex ne ide na burzu, Bubalo ignorira male dioničare

Pevex ne ide na burzu, Bubalo ignorira male dioničare
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2021 / 16:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na glavnoj skupštini Pevexa koja se održala prošli četvrtak odbijen je prijedlog bivšeg predsjednika uprave Jurice Lovrinčevića o uvrštenju dionica društva na Zagrebačku burzu.

Prijedlog, kojeg je podržala i Udruga malih dioničara „Pevex“ d.d., osigurao bi veću transparentnost poslovanja, omogućio ulazak institucionalnih ulagača poput mirovinskih fondova u vlasničku strukturu te obvezao potencijalnog kupca društva na davanje javne ponude za preuzimanje. Protiv prijedloga su glasali dioničari okupljeni oko Pavla Vujnovca i Marija Radića, koji drže 53% dionica Pevexa.

Dioničari su postavili pitanja o stavu uprave oko uvrštenja dionica na burzu te je li tijekom 2020. godine proveden proces dubinskog snimanja društva od strane potencijalnih kupaca dionica. Za razliku od proteklih nekoliko godina kada je uprava spremno odgovarala na upite dioničara, novi predsjednik uprave Krešimir Bubalo nije odgovorio na navedena pitanja.

Pevex ima više od 400 dioničara, 2000 zaposlenika, velik broj dobavljača i stotine tisuća, ako ne i milijune zadovoljnih kupaca. Udruga malih dioničara kontinuirano zagovara provođenje najviših standarda korporativnog upravljanja na korist svih dionika, a uvrštenje dionica na uređeno tržište smatra bitnim korakom za postizanje tog cilja.

- Osim što bi se domaćem tržištu kapitala nudila odlična kompanija sa snažnim rastom i redovnom dividendom, ulazak institucionalnih investitora donio bi sa sobom jamstvo dobrog upravljanja na dobrobit svih. Pritom, mirovinski fondovi se nameću kao idealni partneri koji raspolažu potrebnim sredstvima i koji često ističu kako su „prerasli“ domaće dioničko tržište, pa im se ovakve prilike rijetko nude. Pored zadržavanja prvog hrvatskog trgovačkog lanca u domaćem vlasništvu, uvrštenje na burzu i ulazak mirovinskih fondova dali bi priliku budućim umirovljenicima, a i široj javnosti priliku da sudjeluju u nastavku uspješne priče zvane Pevex, poručuju iz Udruge malih dioničara „Pevex“ d.d.

Tagovi: Pevex, Krešimir Bubalo, Pavao Vujnovac, Mario Radić, Jurica Lovrinčević
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE