GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pfizer i BioNTech: Naše cjepivo protiv korone 90% učinkovito

Pfizer i BioNTech: Naše cjepivo protiv korone 90% učinkovito
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2020 / 14:29
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Interna analiza pokazuje da je cjepivo, koje zajednički razvijaju Pfizer i BioNTech, izrazito premašilo minimum, što su ga kao nulti preduvjet postavile agencije koje bi cjepivo trebale odobriti.

Cjepivo protiv covida-19 je na vidiku, tim riječima započinje članak Guardianova urednica za zdravstvene teme SarahBoseley. Ona citira rezultate istraživanja sad već treće faze ispitivanja cjepiva Pfizera i BiNTecha, prema kojem se pokazuje da je ovo potencijalno cjepivo od zaraze novim koronavirusom zaštitilo 90 posto cijepljenih dobrovoljaca.

Riječ je, navodi se, o "puno boljim rezultatima nego što se većina stručnjaka uopće nadala". Boseley otkriva da su regulatorne agencije bile spremne, zbog pandemije i katastrofalnog stanja u mnogim dijelovima svijeta, odobriti već i cjepiva učinkovitosti 50 posto, samo da ne uzrokuju ozbiljne nuspojave.

Istodobno je i BioNTech sa svoje strane iznio istu efikasnost cjepiva koje razvijaju u partnerstvu s Pfizerom. DPA prenosi da je do

Za cjepivo Pfizer/BioNTech navodi se da su posljednja istraživanja pokazala da ne uzrokuje ozbiljne nuspojave. Guardian citira dr. Alberta Bourlu, direktora Pfizera:

"Danas je veliki dan za znanost i za čovječanstvo. Prvi paket rezultata naše treće faze ispitivanja cjepiva protiv covida-19 pokazuju inicijalne dokaze da je naše cjepivo kadro štititi od covida-19."

Treća faza uključuje 43.500 dobrovoljaca reprezentativnih po spolu, dobi, etničkim i rasnim posebnostima. DPA prenosi da je do sada od svih njih zaraza koronavirusom potvrđena kod njih 93, a da će, kad ta brojka dosegne 164, dvije kompanije kompletirati svoje podatke, te će biti i službeno poznato u kolikoj mjeri cjepivo ne štiti. Odnosno, osim što štiti pretpostavljenih 90 posto, kakvi su postoci zaštite od teških oblika bolesti kod onih koji ipak obole unatoč cijepljenju.

DPA prenosi i reakcije niza njemačkih znanstvenika koji ovako brzi razvoj cjepiva ocjenjuju "nevjerojatnim" uspjehom. BioNTech i Pfizer planiraju već do kraja godine proizvesti prvih 50 milijuna doza cjepiva, a do kraja sljedeće godine 1,3 milijarde doza.

N1 je sredinom listopada prenio objavu Pfizera da će u studenom tražiti odobrenje za svoje cjepivo po hitnom postupku, što se tada još uvijek činilo, ne baš nevjerojatnim, ali vrlo ambicioznim.

Samo tjedan dana poslije resorno ministarstvo vlade Njemačke objavilo je da namjerava osigurati sve potrebno za cijepljenje protiv koronavirusa već do kraja godine.

Riječ je o spektakularnom uspjehu i znanosti i tehnologije, vjerojatno i farmakološke proizvodnje, jer je Njemačka u proizvodnju cjepiva ubacila milijarde državnog novca, samo u CureVac primjerice 750 milijuna eura.

Unatoč tome, još ljetos vlasti u Berlinu nisu očekivale učinkovito, potvrđeno cjepivo, proizvedeno i distribuirano po pravilima znanosti i struke sve do ljeta 2021. Sada se, međutim, ispostavlja da se proizvodnja cjepiva, koja inače zna trajati i desetljećima, uspjela skratiti na bitno manje od jedne jedine godine.

Tagovi: Pfizer, BioNTech, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
POSLOVI
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
ZAGREB - Dalekovod je izvijestio kako je odabran kao izvođač radova na poslu u Norveškoj.
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
STRAŠNO
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
LONDON - Nestle, najveća svjetska tvrtka za široku potrošnju, dodaje šećer i med mlijeku i proizvodima od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, navodi se u izvješću švicarske istraživačke organizacije "Public Eye ".
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE