GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pfizer želi oporavak nakon post-korona pada; klade se na ovaj lijek

Pfizer želi oporavak nakon post-korona pada; klade se na ovaj lijek
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2024 / 16:28
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Pfizer je spreman krenuti dalje nakon Covida.

Sada se tvrtka kladi na lijekove protiv raka kako bi se vratila na svoje noge nakon teške godine obilježene brzim padom poslovanja s Covidom. Samo bi moglo proći neko vrijeme prije nego što se ta oklada isplati.

Pfizer je svoj dublji prodor u onkologiju predstavio tijekom četverosatnog događaja za ulagače prošlog tjedna. Imao je i upečatljiv oglas za Super Bowl od 60 sekundi koji je hvalio njegovu inicijativu da se "nadmaši rak", piše CNBC.

Promjena dolazi u ključnom trenutku za Pfizer. Farmaceutski div pokušava ojačati raspoloženje ulagača nakon što su njegove dionice pale za više od 40% 2023. Taj je pad dionice izbrisao više od 100 milijardi dolara tržišne vrijednosti Pfizera.

Uz strmoglavi pad potražnje za svojim Covid proizvodima, Pfizer je prošle godine razočarao Wall Street neuspješnim lansiranjem nove RSV injekcije, tablete za mršavljenje koja se uzima dva puta dnevno koja je podbacila u kliničkim ispitivanjima i prognozom za 2024. koja je izmakla očekivanjima. Tvrtka je pokrenula program rezanja troškova vrijedan 4 milijarde dolara, otpuštajući stotine zaposlenika i smanjujući troškove istraživanja i razvoja.

Tijekom dana za ulagače, Pfizer je iznio svoje prioritete sada kada se u potpunosti integrirao s ciljanim proizvođačem lijekova protiv raka Seagen. Ta akvizicija Seagena vrijedna 43 milijarde dolara udvostručila je Pfizerov portfelj onkoloških lijekova na 60 različitih eksperimentalnih programa.

Sa Seagenom pod svojim pojasom, Pfizer kaže da bi njegov proizvodni program lijekova mogao proizvesti najmanje osam hit lijekova do 2030., u odnosu na sadašnjih samo pet. No tvrtka nije otkrila za koje lijekove vjeruje da bi mogli ponuditi taj potencijal.

Neki analitičari primijetili su da bi moglo proći nekoliko godina da neki od Pfizerovih lijekova protiv raka u srednjoj fazi razvoja pokažu ključne podatke kliničkih ispitivanja i postanu manje rizični.

Postojeći Pfizerov onkološki portfelj također se suočava s pritiskom konkurencije. Prihodi od hit lijeka protiv raka dojke Ibrance i liječenja raka prostate Xtandi, koje Pfizer dijeli s Astellas Pharmom, smanjili su se tijekom prošle godine. Očekuje se da će oba lijeka izgubiti tržišnu ekskluzivnost 2027. godine.

Ipak, neki su analitičari izašli s dana ulagača ohrabreni.

"Tvrtka je suočena s nizom izazova, ali vjerujemo da je događaj bio uspješan u postavljanju puta za onkološko poslovanje kako bi se nadoknadili nadolazeći gubici patenata i potaknuo rast u budućnosti", napisali su analitičari Guggenheima u bilješci objavljenoj u utorak.

Pfizer je iskoristio događaj za investitore kako bi službeno predstavio svoj novi poslovni odjel posvećen istraživanju raka i postavio dugoročnu strategiju za njega do kraja desetljeća.

Ta onkološka jedinica sadrži široki portfelj eksperimentalnih lijekova koje su Pfizer i Seagen otkrili ili nabavili kroz poslove, kao i tretmane koje obje tvrtke već dugo prodaju.

Jedinicu vodi Chris Boshoff, dugogodišnji direktor Pfizera koji je nedavno bio voditelj istraživanja i razvoja raka u tvrtki.

Tagovi: pfizer, korona, rak, liječenje raka, xtandi, seagen
PROČITAJ I OVO
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
Kaufland povlači sol zbog mikroplastike
POVLAČENJE
Kaufland povlači sol zbog mikroplastike
ZAGREB . Kaufland je objavio je kako iz prodaje povlači jedan prehrambeni proizvod. U pitanju je K Classic Sol morska krupna u bočici od 110 grama (GTIN 4063367419300, najbolje upotrijebiti do: siječnja 2028 godine, broj serije: 401017).
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
KOLEKTIVNI UGOVOR
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
ZAGREB - Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE