GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Philip Morris priznao da možda nikad neće napustiti Rusiju

Philip Morris priznao da možda nikad neće napustiti Rusiju
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2023 / 15:54
Autor: SEEbiz
LONDON - Philip Morris International priznao je da bi "radije zadržao" svoje poslovanje u Rusiji nego prodao pod strogim uvjetima Kremlja koji bi dioničarima uskratili fer vrijednost, naglašavajući izazove s kojima se suočavaju tvrtke koje pokušavaju napustiti zemlju bez velikog financijskog udara.

Izvršni direktor Jacek Olczak rekao je da je duhanska grupacija, koja prodaje cigarete Marlboro izvan SAD-a, razgovarala s najmanje tri "ozbiljna" potencijalna kupca, ali da su "razgovori zapeli jer nitko ne zna kako to mogu pokrenuti".

Ukazujući na propise o prodaji ruske imovine od strane stranih tvrtki koje dopuštaju Kremlju da diktira procjenu vrijednosti, veličinu dividende novog vlasnika i pristup novčanom toku, Olczak je za Financial Times rekao da ima "dužnost prema svojim dioničarima da se oporavi" vrijednost.

“Ne mogu tek tako izgubiti strpljenje i ostaviti ga. To je njihov novac, to nije moj novac, ja upravljam ovim za njih,” rekao je. “Da sam imao kupca koji bi mogao izvršiti transakcije, da, učinili bismo to – ali on ne postoji . . . nema nade . . . Pa bih onda radije zadržao cijelu ovu stvar.”

Unatoč velikom broju multinacionalnih kompanija koje su obećale napustiti Rusiju odmah nakon njezina napada na Ukrajinu, mnoge nastavljaju poslovati u zemlji uoči prve godišnjice invazije.

Manje od 9 posto skupina EU i G7 koje su bile prisutne u zemlji prije rata otišlo je do kraja prošle godine, prema istraživanju Međunarodnog instituta za razvoj menadžmenta.

Imperial Brands, proizvođač cigara i cigareta Davidoff, prodao je svoje poslovanje u Rusiji lokalnom partneru nedugo nakon invazije, čime je zaradio 463 milijuna dolara godišnje dobiti. No, Japan Tobacco ne planira otići, a British American Tobacco također se borio za prodaju preko linije, iako je ovaj mjesec rekao da je u "naprednim pregovorima".

Tagovi: Philip Morris International, Jacek Olczak, Philip Morris, imperial Brands, Davidoff
PROČITAJ I OVO
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
PRITISCI
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
LONDON - Britanski farmaceutski koncern GlaxoSmithKline (GSK) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario manju neto dobit, unatoč rastu prihoda.
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
SLABAŠNO
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
NEW YORK - Američki lanac kafića Starbucks pretrpio je pad prihoda i dobiti u prvom kvartalu ove godine, razočaravši analitičare. Istovremeno, tvrtka je snizila prognozu poslovanja za cijelu godinu, javljaju strane novinske agencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE