GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pipistrel predstavio avion s vertikalnim uzlijetanjem

Pipistrel predstavio avion s vertikalnim uzlijetanjem
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2020 / 13:18
Autor: SEEbiz
AJDOVŠČINA - Pipistrel je ovih dana počeo primati narudžbe za novu liniju električnih zrakoplova Nuuva.

Nuuva V300 leti samostalno u skladu s unaprijed programiranim planom leta kontroliranim digitalnim sustavom kontrole leta. 

Glavni model Nuuve V300 je autonomno zrakoplovno dostavno vozilo bez posade s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem velikog dometa i velikim kapacitetom za logistiku i zračnu dostavu tereta. Avion je deset puta ekonomičniji od modernih helikoptera.

Uz to, Nuuva V300 ne zahtijeva uzletno-sletne staze i pruža veću sigurnost i pouzdanost upotrebom elektromotora s certifikatom tipa, rekao je Pipistrel na svojoj web stranici.

To je fleksibilni autonomni zrakoplov koji može prevesti do 460 kilograma tereta, ekonomičan je, lak za rukovanje i nudi učinkovitost i pouzdanost električnih pogonskih sklopova. Komercijalna uporaba predviđena je za drugu polovicu 2023. godine.

Linija Nuuva kombinira principe zračnog i helikopterskog zračnog tereta, a Nuuva V300 može doseći mjesta koja ne može nijedan zrakoplov, dok hibridna konfiguracija omogućuje da djeluje za mali djelić troškova letenja helikopterom u ekvivalentnoj misiji, javlja STA.

Veliki teretni prostor može primiti do tri europalete, koje se mogu natovariti običnim viljuškarom. Nuuva V300 tada leti samostalno u skladu s unaprijed programiranim planom leta kontroliranim digitalnim sustavom kontrole leta. Kontinuirana komunikacija, međutim, omogućuje rukovaocu na zemlji da upravlja vozilom jednostavnim klikom miša.

Nuuva V300 uzlijeće i slijeće pomoću osam Pipistrelovih neovisnih baterijskih elektromotora koji su već certificirani. Cijeli sustav zaštićen je integriranim sustavom samokontrole.

U ravnom letu zrakoplov pokreće motor s unutarnjim izgaranjem u stražnjem dijelu trupa, što omogućuje uštedu goriva i niske troškove održavanja. Jedinstvena dvokrilna konfiguracija zrakoplova s električno upravljanim površinama upravljača povećava aerodinamičku učinkovitost i smanjuje površinu potrebnu za slijetanje plovila, istodobno omogućujući veću fleksibilnost težišta zrakoplova, a time i manju potrebnu točnost prilikom utovara tereta.

Nuuvo V300 može se prilagoditi raznim misijama. Dakle, nosivost vozila i sustavi površinskog odleđivanja mogu se zamijeniti gorivom, što znači sposobnost isporuke 50 kilograma tereta do 2500 kilometara bez smanjenja mogućnosti polijetanja i okomitog spuštanja na visine do 2500 metara. Na nižim visinama polijetanja i kraćim potrebnim dometom težina tereta može se povećati na 460 kilograma.

Manji brat iz obitelji Nuuva, model V20, ima istu strukturu kao i V300, ali dizajniran je kao lagana posuda za konačnu isporuku, kapaciteta do 20 kilograma. Prvi kupci moći će isporučiti svoje pošiljke sljedeće godine.

Tagovi: Pipistrel, Pipistrel Nuuva V300
PROČITAJ I OVO
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
RANGIRANJA
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
LONDON - Svjetskim zračnim lukama lani je putovalo gotovo 8,5 milijardi putnika, što je 27,2 posto više nego 2022. godine, prema prvoj procjeni Međunarodnog vijeća zračnih luka (ACI).
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
INTERES
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
RIJEKA - Šest je potencijalnih ponuditelja koji u ovoj, neobvezujućoj fazi iskazuju interes za kupnju trećemajske tvrtke-kćeri "3. maj Rijeka 1905".
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
ZAKUP
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
PODGORICA - Na drugi međunarodni javni poziv za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare stigla je jedna ponuda.
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
ZATVARANJE
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
KRANJ - Continental zbog loših tržišnih uvjeta zatvara tvornicu za proizvodnju tiskarskih guma u Kranju. Odluka će utjecati na 70 radnih mjesta.
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
VOJNA INDUSTRIJA
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
SARAJEVO - Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i manjinski paket dionica bugojskog Binasa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE