GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pivara Tuzla: Rezultati pod pritiskom kreditnih obveza

Pivara Tuzla: Rezultati pod pritiskom kreditnih obveza
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2021 / 07:52
Autor: SEEbiz / indikator.ba
TUZLA - Kreditne obaveze pritišću Pivaru Tuzla, a na što se upozorava u revizorskom izvještaju za 2020. godinu koji je uradila revizorska kuća
PricewaterhouseCoopers.

Prema izvještaju, kratkoročne obaveze Pivare Tuzla premašuju iznos kratkoročnih potraživanja za 2,23 miliona KM. Također, društvo ima obavezu po uzetom kreditu prema Sberbank d.d. Sarajevo u iznosu od 10,0 miliona KM, a koji dospijeva u oktobru 2021. godine.

Kao osiguranje za uzete kredite i aranžmane finansijskog najma, Pivara Tuzla je stavila pod hipoteku zemljište i građevine i dala u zalog postrojenja, mašine i vozila u korist povjerioca Sberbank d.d. Sarajevo.

- Društvo je dobilo pismo podrške od većinskog vlasnika Bingo doo export-improt Tuzla 22. aprila 2021. godine u kome se navodi da će osigurati da ispunjava sve svoje finansijske i ugovorne obaveze u trajanju od najmanje 12 mjeseci od datuma na koji su finansijski izvještaji potpisani, navodi se u izvještaju PwC-a te dodaje da su slijedom toga i finansijski izvještaji pripremljeni pod pretpostavkom vremenske neograničenosti poslovanja.

Omjer duga i neto kapitala Pivare Tuzla bio je sa 31. decembrom 2020 godine 40,1 posto, dok je koeficijent zaduženosti godinu ranije iznosio 63,78 posto.

Duštvo Pivara Tuzla ostvarilo je dobit poslije oporezivanja u 2020. godini od 3,0 miliona KM, za razliku od 4,6 miliona KM u 2019. godini. Imalo je ukupno 209 zaposlenih.

Bingo Tuzla kupio je Pivaru Tuzla 2018. godine, a kompaniju je prethodno kontrolisala porodica Selimović.

Tagovi: Pivara Tuzla, PricewaterhouseCoopers, Bingo, Sberbank, Mujo Selimović
PROČITAJ I OVO
Institut IGH nije dostavio garanciju: Poništen natječaj u Makedoniji
PROBLEMI
Institut IGH nije dostavio garanciju: Poništen natječaj u Makedoniji
SKOPJE - Javno poduzeće za državne ceste (JPDP) Sjeverne Makedonije poništilo je natječaj vrijedan 22,6 miliona eura na kojem je za nadzor izgradnje novih autocesta u ovoj zemlji izabrana tvrtka IGH Institut iz Zagreba, zajedno sa Institutom za ceste sa sjedištem u Velesu, tvrdi makedonski portal Faktor.
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
OČEKIVANJA
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
SPLIT - Splitska gradska i zrakoplovna luka i u drugom kolovoškom vikendu očekuju na desetke tisuća putnika, a iako je u zračnoj luci više putnika u odlasku nego u dolasku procjenjuju da su brojke dobre i da će do kraja mjeseca ostvariti dva milijuna putnika.
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura
AKVIZICIJE
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura

ZAGREB - Pregovori o ulasku britanskog kladioničara Entaina u vlasničku strukturu hrvatskog SuperSporta su okončani te je dogovoreno da Entain kupuje 75 posto SuperSporta od investicijske grupe EMMA Capital, izvijestili su Entain i SuperSport.

Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
LUKE
Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
PODGORICA – Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore dostavilo je Ambasadi Ukrajine u Podgorici informaciju o kapacitetima Luke Bar, a povodom njihove zainteresovanosti za sve vrste pretovara suvih tereta, tečnih tereta i kontejnera, odnosno za žitarice, naftne derivate i druge vrste robe u ovoj fazi, saopšteno je portalu podgoričkog Dana iz ovog resora.
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice srpnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE