GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pivara Tuzla: Rezultati pod pritiskom kreditnih obveza

Pivara Tuzla: Rezultati pod pritiskom kreditnih obveza
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2021 / 07:52
Autor: SEEbiz / indikator.ba
TUZLA - Kreditne obaveze pritišću Pivaru Tuzla, a na što se upozorava u revizorskom izvještaju za 2020. godinu koji je uradila revizorska kuća
PricewaterhouseCoopers.

Prema izvještaju, kratkoročne obaveze Pivare Tuzla premašuju iznos kratkoročnih potraživanja za 2,23 miliona KM. Također, društvo ima obavezu po uzetom kreditu prema Sberbank d.d. Sarajevo u iznosu od 10,0 miliona KM, a koji dospijeva u oktobru 2021. godine.

Kao osiguranje za uzete kredite i aranžmane finansijskog najma, Pivara Tuzla je stavila pod hipoteku zemljište i građevine i dala u zalog postrojenja, mašine i vozila u korist povjerioca Sberbank d.d. Sarajevo.

- Društvo je dobilo pismo podrške od većinskog vlasnika Bingo doo export-improt Tuzla 22. aprila 2021. godine u kome se navodi da će osigurati da ispunjava sve svoje finansijske i ugovorne obaveze u trajanju od najmanje 12 mjeseci od datuma na koji su finansijski izvještaji potpisani, navodi se u izvještaju PwC-a te dodaje da su slijedom toga i finansijski izvještaji pripremljeni pod pretpostavkom vremenske neograničenosti poslovanja.

Omjer duga i neto kapitala Pivare Tuzla bio je sa 31. decembrom 2020 godine 40,1 posto, dok je koeficijent zaduženosti godinu ranije iznosio 63,78 posto.

Duštvo Pivara Tuzla ostvarilo je dobit poslije oporezivanja u 2020. godini od 3,0 miliona KM, za razliku od 4,6 miliona KM u 2019. godini. Imalo je ukupno 209 zaposlenih.

Bingo Tuzla kupio je Pivaru Tuzla 2018. godine, a kompaniju je prethodno kontrolisala porodica Selimović.

Tagovi: Pivara Tuzla, PricewaterhouseCoopers, Bingo, Sberbank, Mujo Selimović
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE