GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pivara Tuzla: Rezultati pod pritiskom kreditnih obveza

Pivara Tuzla: Rezultati pod pritiskom kreditnih obveza
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2021 / 07:52
Autor: SEEbiz / indikator.ba
TUZLA - Kreditne obaveze pritišću Pivaru Tuzla, a na što se upozorava u revizorskom izvještaju za 2020. godinu koji je uradila revizorska kuća
PricewaterhouseCoopers.

Prema izvještaju, kratkoročne obaveze Pivare Tuzla premašuju iznos kratkoročnih potraživanja za 2,23 miliona KM. Također, društvo ima obavezu po uzetom kreditu prema Sberbank d.d. Sarajevo u iznosu od 10,0 miliona KM, a koji dospijeva u oktobru 2021. godine.

Kao osiguranje za uzete kredite i aranžmane finansijskog najma, Pivara Tuzla je stavila pod hipoteku zemljište i građevine i dala u zalog postrojenja, mašine i vozila u korist povjerioca Sberbank d.d. Sarajevo.

- Društvo je dobilo pismo podrške od većinskog vlasnika Bingo doo export-improt Tuzla 22. aprila 2021. godine u kome se navodi da će osigurati da ispunjava sve svoje finansijske i ugovorne obaveze u trajanju od najmanje 12 mjeseci od datuma na koji su finansijski izvještaji potpisani, navodi se u izvještaju PwC-a te dodaje da su slijedom toga i finansijski izvještaji pripremljeni pod pretpostavkom vremenske neograničenosti poslovanja.

Omjer duga i neto kapitala Pivare Tuzla bio je sa 31. decembrom 2020 godine 40,1 posto, dok je koeficijent zaduženosti godinu ranije iznosio 63,78 posto.

Duštvo Pivara Tuzla ostvarilo je dobit poslije oporezivanja u 2020. godini od 3,0 miliona KM, za razliku od 4,6 miliona KM u 2019. godini. Imalo je ukupno 209 zaposlenih.

Bingo Tuzla kupio je Pivaru Tuzla 2018. godine, a kompaniju je prethodno kontrolisala porodica Selimović.

Tagovi: Pivara Tuzla, PricewaterhouseCoopers, Bingo, Sberbank, Mujo Selimović
PROČITAJ I OVO
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
WMF
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
ROVINJ – Bogat i sadržajan subotnji program održan u sjajnoj atmosferi prostora stare Tvornice duhana u Rovinju osigurao je sudionicima ovogodišnjeg 14. Weekenda uvid u brojne aktualne teme, kao što su: promjena u poslovanju tijekom izazovnih vremena, uloga i pozicija građanskih inicijativa u društvu, najnoviji trendovi u robotici i gaming industriji te regulative u medijskom prostoru.
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
TAJMING
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
ZAGREB - Pivac, Pevec smatra da je on svjestan stanja u Podravci te da ulaganje u njene dionice ne znači da je želi preuzeti, već da je prepoznao dobar trenutak za kupnju kao financijski ili portfolio investitor.
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
DEMANTI
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
BEOGRAD - Kompanija Revita nastavlja svoje poslovanje na hrvatskom tržištu usprkos pokušajima bivših poslovnih partnera da je diskreditiraju i dovedu kupce u zabludu da brend Revita više ne postoji.
Artuković: Franck nije na prodaju
JASNA PORUKA
Artuković: Franck nije na prodaju
ZAGREB - Franck razmatra prilike u regiji, zanima nas akvizicija tvrtke koja ima srodan asortiman... Zainteresirani smo za razgovore. Franck ima još potencijala za rast i razvoj.
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
VEĆI KAPACITETI
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
MOSTAR - Početak proizvodnje u prehrambenoj tvornici u Kruševu pored Mostara, koja je zajednički projekt tvrtki Marinada i Podravke, odgođen je za godinu dana, ali je istovremeno povećan kapacitet prerade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE