GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pivovarna Laško Union okončava proizvodnju bezalkoholnih pića u Ljubljani

Pivovarna Laško Union okončava proizvodnju bezalkoholnih pića u Ljubljani
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2023 / 16:50
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Krajem studenoga završava licencirana proizvodnja bezalkoholnih pića robnih marki Sola i Zala Pivovarne Laško Union u Ljubljani. Zbog toga je otpušteno 50 radnika, a na lokaciji u Ljubljani od 410 ostalo ih je zaposleno oko 170. Ministar gospodarstva Matjaž Han izrazio je razočaranje razvojem događaja.

Pivovara Laško Union u siječnju je prodala brend pića Sola i Zala slovenskoj tvrtki Nika Bev iza koje stoji hrvatska tvrtka Stanić Beverages. U skladu s ugovorom koncem ovog mjeseca prestaje licencirana proizvodnja navedenih bezalkoholnih pića na ljubljanskoj lokaciji pivovare, podsjetili su danas iz pivovare koja će i dalje voditi brigu o njihovoj distribuciji u Sloveniji.

Odluka o prodaji zahvatila je i zaposlenike u opskrbnom lancu koji su vezani uz brendove Sola i Zala. Kako naglašavaju u pivovari, problemi u vezi s tim riješeni su "s pažnjom i u skladu sa slovenskim zakonodavstvom".

Ujedno su pojasnili da je zbog zastoja u proizvodnji 50 zaposlenika dobilo otkaz, a na ljubljanskoj lokaciji Pivovarne Laško Union nakon završetka proizvodnje bezalkoholnih pića ostalo je zaposleno oko 170 radnika.

Kako navode, zaposlenicima su ponuđeni i drugi poslovi u tvrtki u skladu s njihovim vještinama i kompetencijama. Ukoliko nisu prihvatili tu mogućnost, dobili su otpremnine u skladu s kolektivnim ugovorom tvrtke.

"Sve otpremnine isplaćene su u potpunosti u skladu s važećim propisima o radu i poreznom zakonodavstvu, kao i trgovačkom kolektivnom ugovoru koji vrijedi za Pivovarnu Laško Union", istaknuli su te dodali da trgovački kolektivni ugovor u području otpremnina je povoljniji za zaposlenike od radnog odnosa.

Otpušteni radnici u petak su, prema pisanju više medija, izjavili da se osjećaju prevarenima jer im je otpremnina prebačena na plaću, što znači da su morali platiti porez, dok su otpremnine do deset plaća neoporezive. .

Kako je danas navedeno, pivovara je surađivala i sa Zavodom za zapošljavanje Republike Slovenije, naime, organizirali su prezentaciju osam tvrtki koje su iskazale interes za zapošljavanjem djelatnika pivovare. Tvrtke su već obavile razgovore s potencijalnim kandidatima na događaju u listopadu.

"Grad Ljubljana je uvijek bio i bit će kolijevka i dom brenda Union, stoga će pivovara i ubuduće biti prisutna na ovoj lokaciji", ističu iz pivovare.

Kako su naveli, pripremili su trogodišnji investicijski program u ukupnom iznosu većem od 30 milijuna eura, gdje se, između ostalog, planira ulaganje u veledrogeriju Davidov hram te daljnja ulaganja u Pivovarnu Laško, "koja će postati jedna od najvećih Heineken pivovara u regiji“. Sjedište pivovare također ostaje u Ljubljani.

Na događanja se danas oglasio i ministar gospodarstva Matjaž Han, koji je novinarima u DZ-u rekao da je sustav rada velikih korporacija taj koji snižava cijenu rada. “Međutim, žalostan sam što su tvrtke poput Uniona i Laškog postale punionice. Mene kao socijaldemokrata nije briga što ljudi ostaju bez posla u ovakvim tvrtkama koje imaju jako dobre rezultate”, rekao je.

Tagovi: Pivovarna Laško Union, Ljubljana, Laško
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE