GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plantaže: Gubitak udvostručen, likvidnost pod velikim pritiskom

Plantaže: Gubitak udvostručen, likvidnost pod velikim pritiskom
SVE GORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2020 / 16:16
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Rezultat poslovanja Plantaža u prvih devet mjeseci ove godine je negativan, ocijenjenio je Odbor diketora te kompanije, navodeći da će se gubitak do kraja poslovne godine znatno uvećati, što će dalje zaoštriti već izraženi problem likvidnosti.

Odbor direktora je na današnjoj sjednici prihvatio Informaciju menažmenta o rezultatima u proizvodnji koji su veoma dobri, u uslovima u kojima se odvijala.

Navodi se da je u prethodnom devetomjesečnom periodu proizvedeno 14,4 miliona kilograma vinskog i 1,6 miliona kilograma stonog grožđa, 7,9 miliona flaširanih proizvoda vina i prirodnih rakija, 900 hiljada kilograma breskve, kao i 107 hiljada kilograma ribe i riblje mlađi.

„Zaključeno je da su zaposleni i menadžment kompanije učinili izuzetne napore u organizaciji i vođenju specifične poljoprivredne proizvodnje, čime se obezbjeđuje tržišna perspektiva kompanije za narednu godinu“, kaže se u saopštenju.

Konstatovano je da su glavni problemi kompanije proizašli iz nemogućnosti plasmana osnovnih proizvoda vina i rakija, posebno na domaćem tržištu gdje je zabilježeno smanjenje od preko 60 odsto, zbog pada turističke potrošnje.

Navodi se da je u posmatranom periodu ostvaren ukupan prihod od prodaje proizvoda i usluga 10,5 miliona eura, u odnosu na 16,7 miliona eura u istom periodu prethodne godine, ili oko 60 odsto prošlogodišnjeg.

„Posebnim naporom sektora prodaje i marketinga izvoz je manji za samo 12 odsto, tako da je ostvarena prodaja od 4,7 miliona eura u odnosu na 2019. godinu. S druge strane povećani su prihodi od prodaje breskve za 159 odsto, stonog grožđa za 189 odsto i ribe za četiri odsto“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su racionalnim poslovanjem smanjeni rashodi za 2,7 miliona eura, i u odnosu na prošlogodišnje iznose 89 odsto.

„Rezultat poslovanja je negativan, i dva puta je veći od prošlogodišnjeg. Gubitak će se do kraja poslovne godine znatno uvećati, što će dalje zaoštriti već izraženi problem likvidnosti, posebno u odnosu na dobavljače, jer predstoje krupne nabavke za sljedeću proizvodnu godinu“, navodi se u saopštenju.

Plantaže su, kako je pojašnjeno, sasvim izložene uticaju korone na prodaju osnovnih proizvoda - vina i rakije.

„Ova kompanije je do sada dobila samo 1,2 miliona eura kredita od IRF, a nijesu ostvarile nijedan euro subvenicja iz prva dva Vladina paketa“, kaže se u saopštenju.

Kako je pojašnjeno, Plantaže preko 80 odsto svoje proizvodnje vina prodaju strancima, odnosno turistima u Crnoj Gori i preko 40 zemalja gdje se vino izvozi.

U saopštenju se navodi da su, ako se imaju u vidu troškovi proizvodnje u Plantažama, teškoće razumljivije.

„Plantaže treba da obrade 2,5 hiljada hektara vinograda, voćnjaka, maslinjaka, matičnih i loznih posloga, da orežu oko deset miliona čokota vinove loze, oko 83 hektara breskve, da angažuju oko 500 zaposlenih, stalnih i sezonskih radnika, koji treba da odrade naredne proizvodne operaciju u vinogradu“, precizirali su iz te kompanije.

Kako su kazali, njihova proizvodnja zavisi, znatnim dijelom, od vremenskih prilika, što je posebno pokazala prošla godina.

„Ovo su samo neki podaci kojim ilustrujemo uticaj pandemije na poslovanje ove kompanije. Javno ističemo i izražavamo zhvalnost da nailazimo na razumijevanje naših kupaca i dobavljača, u mjeri koja je moguća u datim uslovima“, kaže se u saopštenju.

Menadžment Kompanije se, kako se navodi, uporno bori da sačuva proizvodnju i funkcionisanje složenog sistema u nezapamćeno teškim uslovima, uz sve teškoće i neizvjesnosti koje će dugo potrajati.

Iz Plantaža su upozorili da, bez obzira na često nadljudske napore zaposlenih, ne mogu sami da riješe aktuelne probleme, pa se očekuje odgovarajuće razumijevanje vlasnika, prevashodno u rješavanju sve izraženijih problema likvidnosti, kako ne bi bili „državna kompanija“ samo na papiru.

„Upravo zbog pada prihoda uz skoro iste troškove, koji se ne mogu dalje značajno smanjiti, dolazi do drastičnog smanjenja plata u kompaniji, kao i veliki problem u izmirivanju obaveza prema dobavljačima i državi“, dodaje se u saopštenju.

Tagovi: Plantaže, poslovni rezultati, vino, voće, grožđe, rakija
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE