GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plantaže iz minusa izvukla prodaja imovine

Plantaže iz minusa izvukla prodaja imovine
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2020 / 17:53
Autor: SEEbiz / investitor.me
PODGORICA - Za kompaniju Plantaže 2019. godina mogla bi biti jedna od najlošijih poslovnih godina, a od minusa su je, prema informacijama “Vijesti”, spasili prodaja imovine i akcija Podgoričke banke, kao i rast vrijednosti zaliha.

Iz kompanije nijesu željeli da odgovore na pitanja sa kojim rezultatom su završili poslovnu godinu, šta je uzrok lošijeg poslovanja nego ranije i kojim mjerama i aktivnostima planiraju da ga poboljšaju.

Prema finansijskom izvještaju Plantaže su za devet mjeseci prošle godine imale gubitak od 1,4 miliona eura. Kompanija je lani uzela i kredite u vrijednosti od 12,5 miliona eura, od čega je na vraćanje ranije uzetih zajmova potrošeno više od sedam miliona a ostalo na investicije i pokriće redovnih troškova. Krajem godine prodali su i udio u Podgoričkoj banci za oko 1,8 miliona eura.

Najava loših rezultata iz Plantaža, imala je odjek i na berzi. Akcije kompanije pale su na 8,5 centi, najniži rezultat u posljednjih 15 godine. Cijena njenih akcija niža od devet centi posljednji put je bila krajem 2004. godine.

Prema ovoj berzanskoj cijeni cijela kompanija vrijedi 15,2 miliona eura, dok se u knjigama njena nominalna vrijednost vodi na 90 miliona eura.

Kompanija je u novembru objasnila razloge lošeg poslovanja za devet mjeseci i pada prihoda za osam odsto na 17,7 miliona eura.

“Jedan od osnovnih razloga smanjenja prihoda su loši vremenski uslovi koji su u značajnoj mjeri uticali na smanjenje prihode od prodaje breskve, nektarine i stonog grožđa. Sve ekstremne neprilike u ovoj godini pogodile su ključne fenofaze razvoja vinove loze, breskve i nektarine na Ćemovskom polju, što je direktno uticalo na ostvarene prihode. Prihod od prodaje stonog grožđa u 2019. godini je 50 odsto manji u odnosu na prethdonu godinu, dok je prihodi od prodaje breskve i nektarine, takođe, 50 odsto manji. Nepovoljne vremenske prilike odrazile su se i na prinos vinskog grožđa koji je u ovoj godini 20 procenata manji u odnosu na prošlu. Uprkos manjim količinama, berba vinskog grožđa 2019. je veoma dobra po pitanju kvaliteta prerađenog grožđa i proizvedenog vina”, naveli su tada iz kompanije.

Jedan od razloga lošijeg poslovanja je i to što je proizvodnja flaširanih proizvoda Plantaža porasla za 25 odsto, što je uticalo i na veće troškove, dok je istovremeno prodaja tih proizvoda porasla za svega 4 odsto. Situacija da je proizvodnja značajno veća od prodaje utiče na povećanje neprodatih zaliha, što dodatno povećava troškove za njihovo čuvanje.

Tagovi: Plantaže, Podgorička banka, Montenegroberza
PROČITAJ I OVO
Siemens Energy u teškom gubitku zbog Rusije
MINUSI
Siemens Energy u teškom gubitku zbog Rusije
ESSEN - Njemački Siemens Energy upozorio je danas da u 2022. godini očekuje za 200 milijuna eura veći neto gubitak od prethodno procijenjenog.
Mađarska kaznila Ryanair
KAZNA
Mađarska kaznila Ryanair
BUDIMPEŠTA - Mađarska je kaznila irskog zrakoplovnog prijevoznika Ryanair s 300 milijuna forinti (761.000 eura) jer je na klijente prebacila trošak posebnog poreza koji je Budimpešta nametnula nekim tvrtkama zbog rastuće inflacije. Ryanair je već najavio žalbu, javlja francuska novinska agencija AFP.
Lidl otvorio drugi logistički centar u Srbiji
POTEZI
Lidl otvorio drugi logistički centar u Srbiji
LAPOVO - Njemački diskonter Lidl je otvorio svoj drugi logistički centar u Srbiji, te će preuzeti opskrbu dijela trgovina i osigurati uvjete za daljnje širenje svoje maloprodajne mreže.
Qantas pozvao svoje menadžere da rade kao rukovatelji prtljage
BIZARNO
Qantas pozvao svoje menadžere da rade kao rukovatelji prtljage
SYDNEY - Australski zračni prijevoznik Qantas zatražio je od zaposlenika najvišeg rukovodstva da rade kao "rukovatelji prtljage" tri mjeseca dok se tvrtka pokušava nositi s akutnim nedostatkom radne snage.
Valamar Riviera donijela odluku o isplati dividende
DIVIDENDA
Valamar Riviera donijela odluku o isplati dividende
POREČ - Valamar Riviera d.d. objavljuje da su danas održane sjednice uprave i nadzornog odbora na kojima je utvrđen prijedlog odluke o isplati dividende u svoti od 1,20 kuna po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE