GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Hrvatska želi ojačati svoje kapacitete u hidroenergiji

Plenković: Hrvatska želi ojačati svoje kapacitete u hidroenergiji
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2018 / 11:40
Autor: SEEbiz / H
OZALJ/KARLOVAC - Hrvatska elektroprivreda (HEP) provodi veliki investicijski ciklus u kojem u revitalizaciju hidroelektrana planira uložiti ukupno 3,6 milijardi kuna, a i te će investicije pridonijeti rastu BDP-a, istaknuo je u četvrtak premijer Andrej Plenković na prigodnoj svečanosti puštanja u probni rad agregata B u sklopu revitalizacije Hidroelektrane (HE) Ozalj 1 i obilježavanje 110. godišnjice rada te hidroelektrane.

HEP provodi veliki investicijski ciklus u kojem u revitalizaciju hidroelektrana planira uložiti ukupno 3,6 milijarde kuna, pri čemu je do sada uložila 1,4 milijarde kuna, a u idućih će deset godina uložiti još 2,2 milijarde kuna, istaknuo je premijer.

Napominje i kako su radovi na revitalizaciji HE Ozalj vrijedni 60 milijuna kuna, a time će se produžiti i radni vijek te elektrane.

"Hrvatska želi ojačati svoje kapacitete u hidroenergiji i u sljedećim godinama nastaviti trend, koji je sjajan i na europskoj razini. Mi smo već sada ostvarili ciljeve obnovljivih izvora energije na razini EU prema planu do 2030. Hrvatska već sada ima više od 28 posto, što je puno više od prosjek EU danas. Davno smo već prebacili ono što je bilo dogovoreno za 2020. godinu", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako će i investicijski ciklus HEP-a pridonijeti rastu BDP-a.

"Rekli smo da u tom strateškom trokutu - fiskalna konsolidacija, strukturne reforme i investicije - naglasak moramo stavljati upravo na ulaganja, koja su pokretač rasta i razvoja, u konačnici i zapošljavanja", rekao je.

Premijer je podsjetio da Vlada odnosno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike radi na donošenju energetske strategije, trenutno je to u fazi "zelene knjige", nakon toga slijedi "bijela knjiga" te izrada cjelovite strategije.

Kao ključne elemente buduće energetske strategije, Plenković je istaknuo da se želi da građani i gospodarstvo imaju sigurnu opskrbu, da se prate globalni trendovi borbe protiv klimatskih promjena te za zaštitu okoliša, da energija bude cjenovno dostupna te da omogući kvalitetno funkcioniranje gospodarstva i kućanstava.

Napominjući kako su energetski projekti uvijek i tema međunarodnih sastanaka, premijer je istaknuo kako smatra da je Hrvatska na dobrom putu u diverzifikaciji pravaca opskrbe energijom, bez obzira o kojoj je vrsti energije riječ.

Predsjednik Uprave HEP-a Frano Barbarić naglašava da su zamjena generatora B i revitalizacija HE Ozalj zahtjevan posao, jer je zgrada u kojoj se ta hidroelektrana nalazi stara 110 godina i kulturno je dobro.

Barbarić ističe i razvojni smjer HEP-a u obnovljive izvore energije, što su započeli ove godine potpisivanjem ugovora o gradnji Sunčane elektrane Cres, a čime se šalje poruka svim potencijalnim investitorima da je moguće električnu energiju iz Sunca proizvoditi isplativo, prema komercijalnim uvjetima, bez ugovorenih poticaja.

Za iduću je godinu najavio pokretanje projekta sunčane elektrane Vis, napominjući kako će u 2019. godini HEP u sunčane elektrane i vjetroelektrane uložiti 600 milijuna kuna.

Tagovi: Andrej Plenković, Hrvatska elektroprivreda, hidroenergija, Frano Barbarić
PROČITAJ I OVO
Pošta Srbije razmatra robotizaciju tehnoloških procesa
ROBOTIZACIJA
Pošta Srbije razmatra robotizaciju tehnoloških procesa
BEOGRAD - Pošta Srbije objavila je da razmatra robotizaciju tehnoloških procesa kao podršku efikasnijem radu zaposlenih, objavljeno je danas na završetku radne posete delegacija Pošte Srbije, predvodjene v.d. direktorom Zoranom Đorđevićem, Pošti Slovenije.
Kroz novu berlinsku zračnu luku po prvi put prošlo 50.000 putnika
PROMET
Kroz novu berlinsku zračnu luku po prvi put prošlo 50.000 putnika
BERLIN - Po prvi puta je više od 50 tisuća putnika prošlo kroz novi berlinski aerodrom BER u jednom danu, prenosi u subotu agencija dpa.
Oštro potonula polugodišnja dobit DI Spačve
POTONUĆE
Oštro potonula polugodišnja dobit DI Spačve
ZAGREB - Drvna industrija Spačva u prvom je polugodištu ostvarila 756,2 tisuće kuna dobiti, što je otprilike osam puta manje u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 6,1 milijun kuna, podaci su iz nekonsolidiranog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Zbog nedostatka čipova prijete problemi i sektoru bijele tehnike
ČIPOVI
Zbog nedostatka čipova prijete problemi i sektoru bijele tehnike
LJUBLJANA - Osim što su važan segment auto industrije, čipovi su sastavni dio bijele tehnike i kućanskih aparata. Nestašica čipova uzrokuje probleme proizvođaču kućanskih aparata BSH Kućni aparati.
Pivara Tuzla: Rezultati pod pritiskom kreditnih obveza
PRITISCI
Pivara Tuzla: Rezultati pod pritiskom kreditnih obveza
TUZLA - Kreditne obaveze pritišću Pivaru Tuzla, a na što se upozorava u revizorskom izvještaju za 2020. godinu koji je uradila revizorska kuća
PricewaterhouseCoopers.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE