GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Izgradnja brodova ne smije generirati gubitke

Plenković: Izgradnja brodova ne smije generirati gubitke
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2020 / 18:23
Autor: SEEbiz / H
PULA - Cilj Vlade i države je da izgradnja brodova u Puli i drugim hrvatskim brodogradilištima ne generira gubitke, nego da bude na tržišnoj osnovi, a da svi ugovori koji se potpisuju budu vrlo jasno, kvalitetno i dobro pripremljeni kako se ne bi ponavljale situacije iz prošlosti, poručio je u srijedu predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Ustvrdivši kako proces koji je do sada ostvaren s riječkim 3. majem ohrabruje te kako "stvari idu u dobrom smjeru", Plenković je prilikom posjete pulskom brodogradilištu Uljanik kazao i da će Vlada, inspirirajući se tim modelom, pronaći rješenje i za Uljanik.

"To je još jedna poruka Vlade o snažnoj podršci u gospodarskom smislu Istri i Puli, a ponajviše zaposlenicima koji su imali jednu od presudnih uloga u argumentiranju stavova prilikom donošenja ključnih odluka na Vladi", istaknuo je premijer.

Dodao je da je Uljanik zasigurno bio jedna od najvažnijih tema u gospodarskom i financijskom smislu mandata ove Vlade. "Upravo za Uljanik naša Vlada isplatila je 45 milijarde jamstava za brodove koji se nisu dovršili. To su bile odluke ranijih vlada i odgovornost nekih drugih ljudi, uključujući i ranije uprave ove kompanije. Mi smo prošlog tjedna donijeli zaključak na Vladi koji omogućuje postupnu revitalizaciju brodogradnje u Puli", naglasio je Plenković.

Po njegovim riječima, time će novo društvo Uljanik 1856 dobiti šansu kada se slijedećih dana imenuje nova Uprava, a potom procesira i zahtjev za jamstva kako bi se nastavio rad na novogradnji 526 odnosno broda za prijevoz stoke koji se prije stečaja počeo graditi za kuvajtskog naručitelja.

"To bi omogućio i povratak brodogradnje u Puli i zapošljavanje ljudi upravo ovdje u brodogradilištu", rekao je Plenković.

Podsjetio je da je ova Vlada za Istru u proteklih nekoliko godina učinila jako puno, kako su prihodi županije, gradova i općina povećani za oko 85 milijuna kuna u odnosu na razdoblje 2017. - 2019. godinu što je "oko 16 posto više prihoda".

"Ukupna europska sredstva koja su ugovorena u Istri na razini su oko 2,2 milijarde kuna, od toga je 2,1 milijarda kuna ugovorena u mandatu naše vlade, dok je u vrijeme Covida-19 Vlada dala više od 240 milijuna kuna poslodavcima u Istri kako bi premostili ovu krizu i kako ne bi imali veći broj nezaposlenih", ustvrdio je premijer.

Plenković vjeruje da je za Uljanik donesena prava odluka odnosno zaključak koji je, kako je rekao "potpuno drukčiji izbor u odnosu na, primjerice, ponudu koja je bila vladi na stolu, koja je bila skupa, nerealna i ne bi dovela do dobrog rješenja ni za brodogradilište ni za zaposlenike".

"Ova je odluka je donesena nakon temeljitog rada brojnih planova koji su podastrijeti Vladi od strane stečajnih upravitelja", istaknuo je Plenković.

Na pitanje hoće li Jadranbrod i dalje kontrolirati hrvatsku brodogradnju kao do sada, premijer je kazao kako će to sada raditi puno detaljnije i kvalitetnije, jer smatra kako cijeli nadzor tog procesa mora biti na bazi onoga što se radi u 3. maju a podrazumijeva i redovita izvješća.

Na pitanje kada se očekuje aktiviranje državnih jamstava za početak gradnje polarnih kruzera u 3. maju, što je ministar gospodarstva Darko Horvat najavio prije više tjedana, predsjednik Vlade je istaknuo kako se radi o odluci koja je trenutno u okviru koordinacija na razini Vlade.

"Čim bude spremna doći će na sjednicu Vlade. No, činjenica da je vlasnik polarnog kruzera pokazao da i u onakvim teškim uvjetima u kojima je bio Uljanik može završiti suvremeni polarni kruzer s visokim tehničkim karakteristikama, što je ohrabrujuće. Ako cijeli aranžman s 3. majem i grupom Scenic zaživi, onda sam siguran da možemo povezati rad 3. maja s Uljanikom", poručio je Plenković.

Tagovi: Andrej Plenković, Uljanik, Uljanik 1856, brodogradnja, 3. maj
PROČITAJ I OVO
Mihael Furjan novi predsjednik HUP-a
HUP
Mihael Furjan novi predsjednik HUP-a
ZAGREB - Na 67. izbornoj Sjednici Vijeća članova HUP-a izabrano je novo vodstvo Udruge. Za predsjednika HUP-a u narednom dvogodišnjem mandatu izabran je Mihael Furjan, predsjednik Uprave Pliva Hrvatska.
Huawei debuts Smart Home Project at MWC Shanghai 2021
PROJECTS
Huawei debuts Smart Home Project at MWC Shanghai 2021

SHANGHAI - Today, Huawei's first Smart Home project was unveiled at MWC Shanghai 2021. Following the core design concept of building a smart home, the installation includes a living room, kitchen, study, home gym, entertainment room, and garage, and covers an area of 550 m2 in total.
Končar FY 2020 Results
ANALYSIS
Končar FY 2020 Results
ZAGREB - In 2020, the company recorded an increase in operating revenues of 5.5%, an increase in EBITDA of 33% and a net profit to majority of HRK 61.5m (+125%).
Hrvoje Filipović novi predsjednik Udruge dobavljača Agrokora
KARIJERE
Hrvoje Filipović novi predsjednik Udruge dobavljača Agrokora
ZAGREB - Nakon izborne skupštinu Udruge dobavljača Agrokora krajem prošle godine, sukladno statutu Udruge, u utorak 23.02.2021. održana je i sjednica Upravnog odbora Udruge dobavljača Agrokora, s dnevnim redom koji je uključivao i izbor novog predsjednika Udruge.
Burak Kiroglu, general manager of Beko Balkans: Beko increased its market share throughout the years
Burak Kiroglu, general manager of Beko Balkans
Burak Kiroglu, general manager of Beko Balkans: Beko increased its market share throughout the years
The priorities of businesses around the world have changed greatly in the past year that has been unprecedented on many levels. Although business models had to be adapted to the new circumstances and expectations, there are companies that managed to record growth despite that.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE