GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Više ljetne cestarine pomažu otplati dugova

Plenković: Više ljetne cestarine pomažu otplati dugova
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2018 / 13:35
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je ocijenio da je sezonsko podizanje cijene cestarina dobra odluka, koja će pomoći otplati dugova cestarskog sektora i budućem održivom funkcioniranju autocesta.

Komentirajući na upit novinara sezonsko podizanje cestarina dva tjedna ranije nego prošle godine, Plenković je na konvenciji Hrvatskih izvoznika kazao je kako je to "odluka u skladu sa sezonom i našim ciljem da na što učinkovitiji način rješavamo velike dugove koje imamo u cestarskom sektoru".

Napomenuo je da je Vlada "pametnim refinanciranjem duga cestarskog sektora" prvo učinila dospijeće duga linearnim, a potom uštedjela 50 milijuna eura godišnje te da "u kontekstu intenzivnijeg prometa na autocestama tijekom turističke sezone ubrzano smanjujemo taj dug".

"Mislim da je to odluka koja je dugoročno dobra za održivost funkcioniranja hrvatskih autocesta, bez monetizacije", rekao je Plenković.

Od 15. lipnja do 14. rujna primjenjuju se sezonske, 10 posto više cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju HAC i ARZ.

Sezonske se cijene ove se godine, osim za prvu skupinu, uvode i za drugu skupinu vozila. To znači da će više cijene cestarine u ta tri mjeseca plaćati vozila koja čine I.A, I. i II. skupinu odnosno motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi, za koja iz HAC-a kažu i da u ukupnom prometu vozila imaju najveći udio.

Na novinarsku konstataciju kako je na skupu Hrvatskih izvoznika istaknut problem prevelikoga uvoza u odnosu na izvoz, ustvrdio je da je Hrvatska otvorila tržište i da je smisao da na tom tržištu svi imaju jednake šanse, pri čemu je važno da naši proizvodi budu konkurentni.

Upitan što je s nagodbom u Agrokoru, koju navodno ne prihvaćaju neki vjerovnici, odgovorio je da će, koliko je njemu poznato, nagodba biti sklopljena u predviđenom roku te da u sljedećim danima očekuje završne dogovore.

Tagovi: Andrej Plenković, cestarine, Hrvatske autoceste, otplata dugova, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Lidl ulazi na tržište BiH kroz dvije godine
NESLUŽBENO
Lidl ulazi na tržište BiH kroz dvije godine

SARAJEVO - Poznati njemački maloprodajni lanac "Lidl" razmatra mogućnost da narednih godina uđe na tržište BiH, navode njemačke ekonomske novine Lebensmittel zeitung.net

Plenković: Veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna
OTKRIĆA
Plenković: Veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izvijestio je u subotu da je Ministarstvo financija veledrogerijama u petak uplatilo 300 milijuna kuna te da će u ponedjeljak ujutro biti održan sastanak s predstavnicima veledrogerija.
Slovenija uvodi elektronske vinjete
VINJETE
Slovenija uvodi elektronske vinjete
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna slovenski parlament usvojila izmjenu i dopunu Zakona o cestarini sa 74 glasa za i nijednim protiv, koji pruža pravni temelj za uvođenje elektroničkih vinjeta za osobne automobile.
Montenegro Airlines će tokom zime letjeti na liniji Podgorica-Kijev
NAJAVE
Montenegro Airlines će tokom zime letjeti na liniji Podgorica-Kijev

PODGORICA - Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić kazao je da će od nedjelje građani moći da lete u sve značajnije evropske gradove.

Trade Air nastavlja s letovima na domaćim linijama
LETOVI
Trade Air nastavlja s letovima na domaćim linijama
ZAGREB - Iako je Vlada RH objavila plan novog PSO programa koji je u primjenu trebao ići s početkom ovogodišnjeg zimskog reda letenja, do realizacije istog neće doći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE