GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plinacro započinje s radovima na projektu od 209,5 milijuna kuna u Moslavini

Plinacro započinje s radovima na projektu od 209,5 milijuna kuna u Moslavini
RADOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2018 / 14:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Plinacro, operator hrvatskog plinskog transportnog sustava, sutra, 10. kolovoza, započinje s radovima na izgradnji prve kompresorske stanice (KS1) na plinskom transportnom sustavu Hrvatske.

Izgradit će se u Moslavini, kraj mjesta Velika Ludina i bit će to tehnološki najkompleksniji objekt na hrvatskom plinskom transportnom sustavu.

Kako su priopćili, očekuje se da će kompresorska stanica, maksimalne snage 4,2 MW i kapaciteta 200.000 m3/h, u pokusnom radu započeti s komprimiranjem prirodnog plina tijekom trećeg tromjesečja 2019. godine. Procijenjena vrijednost cjelokupnog projekta, koja, među ostalim, uključuje izradu sve potrebne projektne dokumentacije, izgradnju samog objekta, stručni nadzor nad izgradnjom, inspekciju nad proizvodnjom opreme te rješavanje imovinsko pravnih odnosa, iznosi 209,5 milijuna kuna, a projekt će u potpunosti biti financiran iz Plinacroovih vlastitih sredstava.

Kad je riječ o radovima na izgradnji ovog složenog i iznimno značajnog objekta, naglašavaju da će oni u cijelosti biti proizvod domaćeg znanja i rada. Naime, izvođač radova je zajednica ponuditelja, koju čine tvrtke Monter – strojarske montaže, Elektrocentar Petek i S.C.A.N..

Izgradnjom kompresorske stanice KS1, postojećim Plinacroovim 75 barskim plinskim transportnim sustavom, omogućit će se transport 0,5 milijardi m3 plina godišnje iz Republike Hrvatske u smjeru Mađarske. Nakon izgradnje plinovoda Omišalj – Zlobin, kojim će se LNG terminal na otoku Krku povezati na postojeći hrvatski plinski transportni sustav, bit će omogućen transport 1,6 milijardi m3 plina godišnje.

Kao sastavni dio Plinacroova transportnog sustava, kompresorska stanica povećat će fleksibilnost upravljanja postojećim transportnim kapacitetima te omogućiti racionalno povećanje transportnih kapaciteta pMOLrema potrebama korisnika, odnosno tržišta. Pored toga, osigurat će i postizanje boljih tlačnih uvjeta u transportnom sustavu, a čime će se povećati i učinkovitost transportnog sustava.

Ovaj projekt ujedno je važan korak u ispunjenju zahtjeva iz Uredbe (EU) br. 2017/1938 o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom i stavljanju izvan snage Uredbe (EU) br. 994/2010, kojom se operatorima transportnih sustava u EU propisuje obveza omogućavanja stalnog fizičkog kapaciteta za transport plina u oba smjera (dvosmjernog kapaciteta), na interkonekcijama između država članica Europske unije.

Spomenimo da je u lipnju prošle godine u Budimpešti, u okviru CESEC grupe (Central Eastern and South – Eastern European Gas Connectivity / Inicijativa zemalja srednje i jugoistočne Europe o povezivanju plinskih sustava) i uz potporu Europske komisije, potpisan Memorandum o razumijevanju između Republike Hrvatske i Mađarske, kojim je postignut dogovor o uspostavi stalnog dvosmjernog kapaciteta na postojećoj interkonekciji između Hrvatske i Mađarske, na pravcu Donji Miholjac - Dravaszerdahely. Izgradnja prve kompresorske stanice bitan je korak u ostvarenju tog cilja, budući da će omogućiti transport plina iz Republike Hrvatske u Mađarsku bez potrebe korištenja kompresorske stanice mađarskog operatora plinskog transportnog sustava, tvrtke FSGZ.

Zaključno, a imajući u vidu ranije navedeno, u Plinacru ističu kako je realizacija ovog projekta od izuzetne važnosti ne samo za Plinacro i Hrvatsku, već i za sudionike tržišta plina u Hrvatskoj i regiji.

Tagovi: Plinacro, Moslavina, Monter – strojarske montaže, Elektrocentar Petek, S.C.A.N.
PROČITAJ I OVO
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
PR
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
ZAGREB – Kompanija Nestlé Adriatic sklopila je ugovor o suradnji u području odnosa s javnošću s agencijom Komunikacijski laboratorij, a koja je s početkom siječnja ove godine postala novi partner za korporativne komunikacije.
Barilla preuzima Pasta Evangelists
ŠIRENJE
Barilla preuzima Pasta Evangelists
MILANO - Talijanski proizvođač tjestenine Barilla kupio je većinski udio u britanskom Pasta Evangelistsu, najavljujući povratak na tržište svježe tjestenine i proširujući ponudu putem interneta u vrijeme pandemije koronavirusa.
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
PARTNERI
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
BEOGRAD - Firma "Milenijum tim", koja je godinama unazad dobijala niz unosnih poslova bez tendera na izgradnji gasovoda po Srbiji i koja je od početka angažovana na projektu Beograd na vodi, sklopila je ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja.
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
OŠTAR PAD
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
BEOGRAD – U poslednjem kvartalu 2020. Godine Aerodrom Nikola Tesla imao je 70,3 odsto manje putnika nego godinu dana ranije, dok je tokom čitave prošle godine bilo 69,1 posto putnika manje, saopštila je danas kompanija Belgrade airport, čija je matična grupacija VINCI Airports.
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
NEW YORK - Pfizer radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta i u tom razdoblju privremeno će smanjiti Europi isporuke svog cjepiva protiv covida-19, objavili su u petak ta tvrtka i norveški Institut za javno zdravlje (FHI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE