GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pliva u 2021. očekuje prihod od oko 4,5 mlrd kuna

Pliva u 2021. očekuje prihod od oko 4,5 mlrd kuna
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2021 / 16:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Farmaceutska kompanija Pliva u 2021. godini očekuje ukupne prihode slične kao i lani, oko 4,5 milijardi kuna, od čega se 90 posto odnosi na izvoz, koji bilježi porast za 10 posto, istaknuo je u ponedjeljak predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan na susretu s novinarima.

Ocijenio je kako je ovo još jedna uspješna godina za Plivu, u kojoj obilježavaju i sto godina postojanja te kompanije, na što su ponosni i što su obljetnice koje obilježavaju rijetke kompanije.

Čelni čovjek Plive istaknuo je i da im je najvažniji cilj redovna opskrba pacijenata i drugih korisnika njihovim proizvodima. Ističu da nisu imali zastoja u opskrbi te da su proizvodili cijelo vrijeme bez zastoja. Također, nisu imali problema ni u nabavi sirovina, osim za injekcije, ali i to su uspjeli nadvladati.

"U 2021. zaposlili smo 300 novih ljudi, a otišlo ih je 70-ak, tako da sada imamo oko 2.700 zaposlenih, od kojih je oko 1.200-1.300 u proizvodnji", naveo je Furjan, dodavši da su s brojem zaposlenih jedan od najvećih privatnih poslodavaca u zemlji.

Naglasio je i da 70-80 posto menadžmenta čine žene te da se i po tome razlikuju od drugih.

Za prihode od izvoza kazao je da se većinom radi o izvozu roba, ali i da sve više izvoze i znanje, u što ulazi i njihov centar za dijeljene aktivnosti, jer iz Zagreba puno toga rade za cijelu Teva grupu i po tome su među boljim kompanijama u sastava te izraelske grupacije.

Prognozira i da će u idućih pet do deset godina dodatno smanjiti udio prihoda s hrvatskog tržišta u ukupnim prihodima, na šest do sedam posto, jer će im, uz cijeli niz novih proizvoda, nastaviti rasti izvoz, posebice u SAD-u, gdje u idućim godinama očekuju veliki rast.

S obzirom da cijene farmaceutskih proizvoda ne rastu već padaju zadnjih godina zbog regulacije na tržištima, a i u pandemiji su neke zemlje, pa i Hrvatska, uredbama ograničile rast cijena lijekova, jedini način da uspješno posluju je racionalnost i efikasnost, istaknuli su iz Plive.

Furjan je iznio i podatak da su u 2020. godini, zbog pandemije, primijetili porast potrošnje vitamina, ali se u toj prvoj pandemijskoj godini prvi put suočili i s padom potražnje za lijekovima, jer zdravstveni sustav nije radio punim kapacitetima osim za covid-19.

Također su u 2020 vidjeli pad potrošnje antibiotika, respiratornih lijekova i drugih, što se dijelom počelo oporavljati u 2021. godine posebice u trećem kvartalu kada su ponovno imali porast potražnje za lijekovima. No, u zadnjem se, četvrtom kvartalu ove godine opet primjećuje pad te potrošnje, iako je u prosincu ove godine, kako kažu iz Plive, taj pad primjerice kod citostatika nešto blaži nego u prosincu prošle godine.

Pliva će ove godine proizvesti rekordnih sedam milijardi tableta, kapsula i injekcija, za što je Furjan rekao da je četiri puta više nego prije deset godina te govori o važnosti proizvodnje u Plivi, za koju uspijevaju naći radnike na domaćem tržištu.

Tagovi: Pliva, Mihael Furjan
PROČITAJ I OVO
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
ŠIRENJE
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
BEOGRAD - Krajem godine, Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu, koristeći prilike nastale oživljavanjem odlaznog turizma iz jedne od najjačih svetskih ekonomija nakon pandemije covida, napisao je James Hogan, bivši izvršni direktor Etihada.
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
DIONICE
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
ZAGREB - Neven Vranković, član Uprave Atlantic Grupe, prodao je 8.000 dionica Atlantica putem transakcije izvršene 2. svibnja 2024. na uređenom tržištu Zagrebačke burze.
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
U MINUSU
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
ZAGREB - Kompanije iz Rimac Grupe i Project 3 Mobility objavile su izvješća za 2023. godinu
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
IZNAD OČEKIVANJA
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Hershey je premašio očekivanja Wall Streeta u kontekstu prodaje i dobiti u prvom tromjesečju u petak, zahvaljujući višim cijenama i stabilnoj potražnji potrošača za njegovim čokoladama i slatkišima.
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
UZLET
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
VARAŽDIN - Varaždinska Vindija ostvarila je lani 473,5 milijuna eura prihoda, što je skroman rast od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE