GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počeli pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 TE Tuzla

Počeli pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 TE Tuzla
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2019 / 17:18
Autor: SEEbiz
TUZLA - Nakon svih ispunjenih formalno pravnih uslova, JP Elektroprivreda BiH uvođenjem u posao izvođača radova, 1.novembra 2019. godine, započela je pripremne radove za izgradnu zamjenskog Bloka 7 TE \"Tuzla\".

Vrijednost pripremnih radova je 18,9 miliona KM, a trajaće 12 mjeseci.

''To je jedan veliki i ozbiljan posao, u okviru kojeg će gradilište biti u potpunosti pripremljeno za početak izgradnje bloka 7. Naravno, izgradnja samog bloka će početi i prije završetka pripremnih radova, jer će izvođač biti uvođen paralelno'', kaže za Oslobođenje Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH.

''Mi smo tokom ove sedmice uplatili i naknadu i proviziju za izdavanje jamstva Vladi FBiH od 48 miliona KM i na taj način smo došli do punovažnosti Ugovora o izgradnji i Ugovora o kreditu, tako da sada možemo konstatirati da teku rokovi i da je decembar 2024. vrijeme kada ćemo, prema dinamičkom planu, moći očekivati da blok 7 bude na elektroenergetskoj mreži BiH'', pojašnjava Salkić.

Blok 7 snage 450 MW električne energije i 270 MW toplotne energije, najveći je poslijeratni projekat JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo i jedna od najvećih investicija u BiH.

Blok 7 će graditi kineski Konzorcij China Gezhouba Group Company Limited Peking (lider Konzorcija) i Gedi – Guandong Electric Power Design Institute (član Konzorcija). Posao je ugovoren po principu "ključ u ruke", a planirani rok za izgradnju bloka 7 je 56 mjeseci.

S planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.756 GWh i 390,9 GWh toplotne energije, zamjenski Blok 7 biće efikasniji i po svim performansama iznad postojećih kapaciteta TE "Tuzla".

U potpunosti će nadomjestiti proizvodnju električne, kao i toplotne energije, prvenstveno za Lukavac i Tuzlu, te omogućiti razvoj sistema toplifikacije Grada Živinice u narednom periodu.

Blok 7 će zamijeniti blokove 3, 4 i 5 u tuzlanskoj TE, koji trebaju biti ugašeni 2023. godine i čija je ukupna snaga 500 MW, a snaga novog bloka će biti 450 MW.

''Međutim, to će biti blok s visokom efikasnošću proizvodnje električne energije i on će proizvoditi deset posto više nego ova tri bloka. Na nivou godine trošit će 1,1 milion tona uglja manje i njegova proizvodnja će imati ekološke parametre koji su u potpunosti usklađeni sa najstrožijim kriterijima domaćeg zakonodavstva i s direktivama EU. Znači, kada bude na mreži, imat ćemo novi suvremeni blok kakvi su širom Europe'', kaže Salkić.

Ovaj megaprojekat, prema riječima uprave tuzlanske Termoelektrane, značit će oporavak privrede u TK-u, ali i BiH, jer će veliki dio poslova obavljati domaće firme.

Izgradnja Bloka 7 naišla je na protivljenje ekoloških udruženja, ali i Evropske energetske zajednice i zvaničnika Evropske unije koji kritikuju gradnju elektroenergetskog objekta koje koristi ugljen.

Tagovi: Blok 7 TE Tuzla, TE Tuzla, Elektroprivreda BiH, Senad Salkić
PROČITAJ I OVO
Valamar sezonu otvara nagradom od 1.300 kn neto zaposlenicima
POTEZI
Valamar sezonu otvara nagradom od 1.300 kn neto zaposlenicima
POREČ - Valamar će početkom srpnja svojim djelatnicima isplatiti nagradu za pripremu i otvorenje sezone 2021. u iznosu od 1.300 kuna, nastavlja sa programima nagrađivanja tokom ljeta te jamči minimalna neto primanja od 5.000 kn.
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
POTPORA
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
LONDON - Britanski proizvođač ambalaže DS Smith, vlasnik tvornice Belišće, izvijestio je da mu je dobit poskočila u drugoj polovini financijske godine zahvaljujući snažnoj potražnji za ambalažom u razdoblju procvata internetske trgovine.
Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo učinkovito protiv delta varijante koronavirusa
CJEPIVO
Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo učinkovito protiv delta varijante koronavirusa
NEW YORK - Cjepiva protiv covida-19 koja su razvili Pfizer/BioNTech i AstraZeneca općenito su učinkovita protiv delta i kapa varijanti koronavirusa, koje su prvi put identificirane u Indiji, pokazalo je novo znanstveno istraživanje.
D-Marin proširio svoju mrežu marina na Tribunj
MREŽE
D-Marin proširio svoju mrežu marina na Tribunj
ZAGREB - D-Marin grupa proširila je svoju mrežu marina na Marinu Tribunj, četvrtu destinaciju u hrvatskom klasteru i 15. lokaciju u svom portfelju ekskluzivnih nautičkih destinacija na Sredozemlju i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, priopćeno je u srijedu iz te grupe.
Marina Punat kreće u velike investicije
INVESTICIJE
Marina Punat kreće u velike investicije
PUNAT - Marina Punat Grupa u velikoj se mjeri, barem što se tiče investicija, priprema za osiguravanje infrastrukture prijeko potrebne za prihvat brodova koji ostavljaju manji otisak u prirodi, kao i za podizanje kvalitete usluge i ponude gostima marine i hotela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE