GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podravka: Neto dobit podignuta 15,6%, predložena dividenda od devet kuna

Podravka: Neto dobit podignuta 15,6%, predložena dividenda od devet kuna
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2021 / 17:23
Autor: SEEbiz
KOPRIVNICA - Grupa Podravka je u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 105,2 milijuna kuna, što je za 15,6 posto više u odnosu na godinu ranije, objavili su u petak iz te prehrambene kompanije.

"Pozitivan rezultat potvrđuje činjenicu o sposobnosti kompanije za prilagodbom poslovanja i u nepredviđenim, izvanrednim situacijama te odražava snagu i izdrživost poslovnog modela i temeljnih djelatnosti grupe Podravka", navodi se u priopćenju.

Prihodi od prodaje grupe u prvom su tromjesečju ove godine iznosili 1,08 milijardi kuna i manji su za 12,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Iz Podravke ističu kako su prihodi od prodaje očekivano niži u odnosu na usporedno razdoblje, ali u skladu su s usvojenim planom poslovanja za ovu godinu.

"Očekivani pad prihoda od prodaje u odnosu na 2020. posljedica je neuobičajeno velikog povlačenja robe te stvaranja dodatnih zaliha kod kupaca u ožujku prošle godine, što je bila posljedica uvođenja zatvaranja (lockdowna) u većini zemalja u kojima je grupa Podravka prisutna", pojašnjavaju iz koprivničke kompanije.

Ističu pritom kako je rast prihoda od prodaje u iznosu od 4,3 posto u odnosu na godinu prije ostvaren na tržištima zapadne Europe i prekooceanskih zemalja.

Iz Podravke naglašavaju kako su navedena ostvarenja pod velikim utjecajem mjera ograničenog kretanja i poslovanja u mnogim zemljama u kojima grupa Podravka posluje, zbog čega brojni, primjerice institucionalni kupci (škole, domovi, bolnice i sl.) posluju smanjenim kapacitetom pa tako naručuju i manje proizvoda. Navedeni utjecaj posebno se odražava na tržištu Slovenije gdje je Žito veliki dobavljač navedenim kupcima.

"No, kada uspoređujemo ukupne prihode od prodaje iz prvog tromjesečja ove godine s usporednim razdobljem 2019. godine, koja nije bila obilježena krizom uzrokovanom koronom, tada dolazi do rasta navedenih prihoda na razini od oko 6 posto, što svakako pokazuje pozitivne trendove u poslovanju kompanije", ističu iz koprivničke prehrambene kompanije.

NO dao suglasnost za pokretanje investicijskog ciklusa

Iz Podravke navode kako je Nadzorni odbor na današnjoj sjednici dao suglasnost Upravi za pokretanje investicijskog ciklusa koji će se odvijati u nekoliko faza.

Time Podravka, među ostalim, pokretanjem procesa optimizacije logistike, kreće u izradu projekta investicije u novi logističko-distributivni centar. Cilj je optimizacija ukupnih logističkih operacija koja će unaprijediti učinkovitost grupe Podravka i pridonijeti podizanju konkurentnosti ukupnog poslovanja, ističu iz kompanije.

Navode i kako je, u okviru odobrenog investicijskog ciklusa, Nadzorni odbor dao prethodnu suglasnost za informatičku i energetsku rekonstrukciju, kao i modernizaciju poslovne zgrade u Koprivnici radi unaprjeđenja energetske učinkovitosti, korporativne i informacijske sigurnosti sustava te stvaranja odgovarajućih uvjeta za rad koji će potpuno zadovoljavati propisane zakonske norme te odgovarati novim zahtjevima u vremenu nakon pandemije uzrokovane koronavirusom.

Osim ta dva projekta, grupu očekuje još nekoliko važnijih projekata kojima se nastoji tehničko-tehnološki modernizirati i digitalno transformirati kompaniju te je dovesti na optimalnu razinu razvijenosti kako bi mogla adekvatno odgovoriti sve većim zahtjevima brojnih tržišta na kojima posluje.

Usvojeni revidirani rezultati za 2020. i predložena dividenda od 9 kuna po dionici

Nadzorni odbor je usvojio i revidirane rezultate poslovanja za 2020. godini, u kojoj je grupa Podravka ostvarila neto dobit od 248,9 milijuna kuna, što je rast od 12,3 posto u odnosu na 2019. godinu.

Usvojen je i prijedlog o upotrebi dobiti za 2020. godinu te je glavnoj skupštini Podravke predložena isplata dividende od devet kuna po dionici, ističu iz koprivničke kompanije.

Tagovi: Podravka, dividenda, Belipo, poslovni rezultati, Žito, Martina Dalić
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE