GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podravka: Odobreno više od tri milijuna kuna za EU sufinanciranje projekta

Podravka: Odobreno više od tri milijuna kuna za EU sufinanciranje projekta
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2020 / 09:53
Autor: SEEbiz
KOPRIVNICA - Podravkinom projektu „Razvoj inovativnih proizvoda od nusproizvoda tijekom prerade povrća“ ukupno vrijednom 6.899.956,33 HRK, odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 3.055.545,56 HRK koja sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Bespovratna sredstva dodijelilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH, u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.–2020., Prioritetna os 1. Jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija, na temelju Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II".

Tijekom dvogodišnjeg razdoblja provedbe (2020.-2022.), ciljevi projekta su istražiti inovativni, tehnološko učinkovit proces odvajanja nutritivno vrijednog biootpada industrijske prerade povrća Podravkine Tvornice Kalnik u Varaždinu, za razvoj novih i inovativnih prehrambenih proizvoda. Dodatno će se istražiti potencijal proizvodnje bioplina iz svih otpadnih tokova proizvodnje. Očekivani rezultati projekta su stvaranje novog znanja i povećavanje nematerijalne imovine Podravke kroz patente i nove brandove, povećavanje efikasnosti proizvodnog procesa kroz komercijalizaciju inovativnih proizvoda i izrada stručno evaluiranih dokaza koji bi trebali osigurati nastavak dugoročno-strateških smjernica kompanije za kružno gospodarstvo i energetsku samodostatnost njezinih proizvodnji.

U okviru UN-ovih 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj do 2030. godine, definirana je i implementacija okolišno prihvatljivih rješenja i tehnologije u poslovni sektor. Na nacionalnom nivou, Strategija pametne specijalizacije RH 2016. – 2020., odredila je područja i tržišne prilike za inovacije i tržišni rast.

Sukladno tome, Podravka je prije nekoliko godina započela s analizom stanja i potencijala nusproizvoda koji nastaju tijekom proizvodnje u Podravkinim tvornicama, osobito u Tvornicama Kalnik i Umag. Sektor Istraživanje i razvoj Podravke je u tom periodu u suradnji s akademskom zajednicom postavio hipoteze na osnovi publiciranih znanstvenih radova, a preliminarnim ispitivanjima utvrdio i postojanje nutritivnog potencijala nusproizvoda povrća koji bi se mogao usmjeriti na razvoj potpuno novih proizvoda, visoke dodane vrijednosti. Budući da su za čvršće dokaze bila potrebna dodatna istraživanja većeg obima, Podravka je u veljači 2020. sa svojim projektom aplicirala za sredstva EU fondova u okviru objavljenog poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH.

„Vjerujem da je sveobuhvatnost ciljeva projekta koji zadiru u čak tri tematska prioritetna područja Strategije pametne specijalizacije RH (Hrana i bioekonomija, Energija i održivi okoliš te Zdravlje i kvaliteta života), uvelike pridonijela brzom pozitivnom rezultatu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Iznimno smo ponosni na ovaj projekt koji je rezultat suradnje različitih sektora unutar kompanije, Uprave te suradnika i konzultanata. Ujedno, ovo je prvi istraživački projekt Podravke d.d. koji će se sufinancirati iz fondova EU. Vjerujemo u njegovu održivost kroz komercijalizaciju novih proizvoda i tehnologija“, istaknula je dr.sc. Jasmina Ranilović, voditeljica projekta i direktorica Istraživanja i razvoj Podravke.

Tagovi: Podravka, Tvornica Kalnik, Jasmina Ranilović
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE