GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podravka osjeća posljedice ukrajinske krize, neto dobit pala 15,6%

Podravka osjeća posljedice ukrajinske krize, neto dobit pala 15,6%
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2022 / 15:27
Autor: SEEbiz
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila 88,8 milijuna kuna neto dobiti nakon manjinskih interesa, što je 15,6 posto manje nego u istom razdoblju lani, izvijestili su u petak iz Podravke, navevši pritom da je pad dobiti izravna posljedica utjecaja ukrajinske krize na poslovanje.

"Operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) bila je niža za 7,7 posto, a neto dobit za 15,6 posto u odnosu na 2021., što je izravna posljedica utjecaja ukrajinske krize na poslovanje, u najvećoj mjeri zbog prekida isporuka i negativnih tečajnih razlika", ističe se u priopćenju Podravke.

Također se navodi da je Nadzorni odbor Podravke na današnjoj sjednici potvrdio nerevidirane rezultate poslovanja Grupe za prvo tromjesečje izrazivši zadovoljstvo "nastavkom rasta prihoda od prodaje i načinom na koji kompanija upravlja rizicima koje je stvorila ukrajinska kriza i snažan rast cijena energenata i sirovina".

Grupa Podravka u prva tri mjeseca ove godine ostvarila prihode u iznosu od 1,18 milijardi kuna, što je rast od 8,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Snažniji rast prihoda, kako se navodi, ostvario je segment Prehrane i to za 10,8 posto, dok je segment Farmaceutike zabilježio rast prihoda od 0,6 posto.

Iz Podravke napominju i kako je na tržištima Ukrajine i Rusije Grupa Podravka je u 2021. ostvarila manje od 6,5 posto ukupnih prihoda.

Iako rat u Ukrajini i sankcije Rusiji imaju bitno veći utjecaj na prihode i dobit u segmentu Farmaceutike, određeni negativni učinci, kako ističu,opažaju se i u segmentu Prehrane.

Visok rast cijena energenata, sirovina i materijala koji je izazvala pandemija dodatno je osnažen ukrajinskom krizom, zbog čega su stvoreni dodatni pritisci na rast troškova proizvodnje u segmentu Prehrane.

Tako su, primjerice, u odnosu na kraj prvog kvartala 2021. burzovne cijene plina veće pet puta, pšenice za 67 posto, ulja za 65 posto, limene ambalaže za 56 posto, a mlijeka u prahu za 60 posto, navode iz Podravke.

Ukupan negativan utjecaj rasta ulaznih cijena sirovina i materijala na poslovanje Grupe u prvom kvartalu, kako su istaknuli, procijenjen je na 41,8 milijuna kuna.

Kompanija stoga nastavlja s daljnjom optimizacijom troškova i povećanjem učinkovitosti poslovanja kako bi, što je više moguće, unutarnjim rezervama amortizirala povećanje troškova. Tome će, kako objašnjavaju, pridonijeti i nova organizacija segmenta Prehrane, uvedena početkom travnja, a kojoj je jedan od ključnih ciljeva upravo poboljšanje i unapređenje efikasnosti Grupe Podravka te omogućavanje još brže reakcije i prilagodbe na tržišne promjene.

Iz Podravke ističu i kako usprkos novim izazovima koje je donijela ukrajinska kriza, nastavljaju s realizacijom svih svojih strateških planova koji uključuju značajne investicije i poboljšanje uvjeta rada.

Uz nastavak provedbe brojnih investicija u tehnološku obnovu i modernizaciju, Podravka je u ožujku ove godine započela još jednu veliku investiciju u Koprivnici - proširenje i modernizacija Tvornice juha i Vegete, što će omogućiti sigurnost i stabilnost u raspolaganju strateškom sirovinom, industrijskom tjesteninom za juhu i stvoriti nove tržišne prilike u tom segmentu.

Tehnologija i postrojenja već su naručeni, a početak građevinskih radova planira se najesen, navode iz Podravke.

Napominju i kako dvije velike investicije u obnovu poslovne zgrade i izgradnju LDC-a napreduju prema planu, a investicije u klimatizaciju tvornica u cijelosti će se dovršiti do kraja svibnja.

Iz Podravke u priopćenju podsjećaju da su u prvom kvartalu, po drugi puta u manje od godinu dana, povećana primanja za 3.200 radnika Podravke d.d. i Mirne d.d. Plaće su s 1. ožujka ove godine u prosjeku porasle za 11 posto te će na taj način Podravka u ovoj godini u povećanje primanja uložiti oko 35 milijuna kuna na godišnjoj razini.

NO Podravke d.d. donio je prijedlog odluka za Glavnu skupštinu, uključujući i prijedlog odluke o isplati dividende od 13 kuna. Glavna skupština će se održati 14. lipnja.

Tagovi: Podravka, Martina Dalić, Rusija, rat u Ukrajini, Žito, Belupo
PROČITAJ I OVO
Elan se nakon 15 godina vraća na tržište bicikala
POVRATAK
Elan se nakon 15 godina vraća na tržište bicikala
BEGUNJE - Elan se vraća na biciklističko tržište nakon više od 15 godina. Tvrtka je najavila širenje brenda na segment brdskih bicikala, a osmislila je i kolekciju za biciklizam.
Moda za ured - što odjenuti na posao ljeti?
ODJEĆA
Moda za ured - što odjenuti na posao ljeti?
Što odjenuti u ured ljeti zagonetka je stara koliko i vrijeme. Ovisno o vašem kodeksu odijevanja na radnom mjestu, to može biti jednostavan slučaj kombinacije haljine za van radnog vremena s cool blejzerom ili ćete ipak morati kupiti sasvim novu odjeću kako bi odgovarali strožoj i sofisticiranijoj uredskoj atmosferi.
Qantas smanjuje broj letova zbog visokih cijena goriva
POTEZI
Qantas smanjuje broj letova zbog visokih cijena goriva
MELBOURNE - Australski zračni prijevoznik Qantas najavio je da će smanjiti broj domaćih letova do ožujka 2023. zbog visokih cijena goriva u Australiji.
Air Serbia otkazala let za London zbog nedostatka radne snage u zračnoj luci Heathrow
LETOVI
Air Serbia otkazala let za London zbog nedostatka radne snage u zračnoj luci Heathrow
BEOGRAD - Zbog smanjenog kapaciteta zemaljskog opsluživanja u zračnoj luci Heathrow u Londonu zbog nedostatka radne snage, Air Serbia je bila primorana otkazati današnji drugi let između Beograda i Londona JU 386, a posljedično i povratni let JU 387, priopćeno je iz tvrtke.
Porinut polarni kruzer Scenic Eclipse 2 u 3. maju
BRODOGRADNJA
Porinut polarni kruzer Scenic Eclipse 2 u 3. maju
RIJEKA - U riječkom brodogradilištu 3. maj u subotu je, nakon četiri godine, porinut brod - luksuzni putnički brod za krstanenja polarnaim područjima "Scenic Eclipse 2" za naručitelja MKM Yachts, članicu grupacije Scenic.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE