GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poduzeće CESTE POŽEGA d.o.o. uspostavilo mobilno postrojenje za obradu/recikliranje građevnog otpada

Poduzeće CESTE POŽEGA d.o.o. uspostavilo mobilno postrojenje za obradu/recikliranje građevnog otpada
MODERNIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2021 / 18:20
Autor: SEEbiz
POŽEGA - U poduzeću CESTE Požega d.o.o. intenzivno se radi na modernizaciji rada i prihvaćanju poslovnih principa učinkovitosti resursa te održivog razvoja. CESTE Požega d.o.o. su stvorile preduvjete za efikasno pružanje usluge obrade građevnog otpada i pripreme za ponovnu uporabu.

S obzirom na količinu, građevinski otpad i otpad od rušenja čini najveći tok otpada u EU-u; on predstavlja približno jednu trećinu ukupnog proizvedenog otpada. Pravilnim gospodarenjem građevinskim otpadom i otpadom od rušenja te recikliranim materijalima, uključujući ispravno

rukovanje opasnim otpadom, može se znatno pridonijeti održivosti i kvaliteti života. No time se može ostvariti velika korist i za građevinsku i reciklažnu industriju EU-a jer se povećava potražnja za recikliranim materijalima iz građevinskog otpada i otpada od rušenja.

Recikliranjem građevinskog otpada dobiva se vrijedna sekundarna sirovina koja se može rabiti u različite namjene u građevinarstvu.
Dobro planiranje građevinskih radova i povezanih postupaka gospodarenja otpadom na gradilištima preduvjet je za visoke stope recikliranja i visoku kvalitetu recikliranih proizvoda. Mnogo građevinskog otpada i otpada od rušenja reciklira se iz ekonomskih razloga, no recikliranje materijala kao što su beton, drvo, staklo, gips-kartonske ploče i asfaltne šindre nema samo financijske, nego i mnoge druge koristi - otvaranje više radnih mjesta, smanjena upotreba primarnih materijala i smanjeno odlaganje otpada. Izbjegavanjem odlaganja otpada pridonosi se i zaštiti okoliša, pametnijem iskorištavanju prirodnih resursa, uštedi energije, neto smanjenju emisija stakleničkih plinova i izbjegavanju iskopavanja u ruralnim/šumskim područjima (ili eksploatacije tih područja).

Materijali se mogu reciklirati na lokaciji nastanka otpada ili ugradnje u nove građevne resurse ili izvan lokacije u reciklažnom postrojenju. Uobičajeni reciklirani materijali s gradilišta su metal, drvo, asfalt, materijali kolnika (s parkirališta), beton i drugi kameni materijali, keramika (npr. opeke, crjepovi), krovni materijali, i zidne ploče.

Recikliranje građevinskog otpada i otpada od rušenja treba promicati posebno u gusto naseljenim područjima, gdje su ponuda i potražnja geografski blizu, zbog čega su udaljenosti prijevoza kraće nego za opskrbu primarnim materijalima, kao što je slučaj s agregatima.
Mobilna reciklažna postrojenja specifična su za inertni građevinski otpad i otpad od rušenja, npr. beton i opeku, ali i asfalt. Prednosti mobilnih reciklažnih postrojenja mogu uključivati smanjene troškove prijevoza i izravan pristup recikliranim materijalima na lokaciji.

Poduzeće CESTE Požega d.o.o. je kroz projekt „Uspostava mobilnog postrojenja za obradu/recikliranje građevnog otpada - CESTE POŽEGA d.o.o.“ sufinanciran sredstvima EU, uveo u poslovanje i primjenu postrojenje za obradu/recikliranje građevnog otpada.

Ukupna vrijednost projekta je 6.622.000,00 kn, a iznos EU sufinanciranja je 4.635.400,00 kn. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost poduzeća CESTE Požega d.o.o.


Tagovi: CESTE POŽEGA d.o.o., recikliranje, fondovi EU, građevinski otpad, otpad od rušenja
PROČITAJ I OVO
Sjajni rezultati Cinkarne u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Sjajni rezultati Cinkarne u prvom kvartalu
LJUBLJANA - Cinkarna Celje je u prvom tromjesečju profitirala do manje tržišne ponude titanovog dioksida iz Kine.
Pomorci nikad nisu bili ovako traženi
POTRAŽNJA
Pomorci nikad nisu bili ovako traženi
RIJEKA - Povećana gospodarska aktivnost dovela je do buma vozarina i potražnje za brodskim prostorom, a rat u Ukrajini znatno je otežao ukrcaj pomoraca iz Rusije i Ukrajine koji čine ozbiljan postotak pomorskih časnika u svijetu.
Krah Beroševa projekta Novog imunološkog zavoda
NEUSPJEH
Krah Beroševa projekta Novog imunološkog zavoda
ZAGREB - Novi Imunološki zavod trebao se graditi u Brezju, ministar ga je najavljivao kao nacionalno blago, a sada je sve blokirano jer je država još uvijek u sporu s unucima poznatog židovskog bankara i poduzetnika koji traže povrat svoje djedovine.
Luka Koper: Europske luke su pod velikim pritiskom
PRITISAK
Luka Koper: Europske luke su pod velikim pritiskom
KOPER - Luka Koper i cjelokupna slovenska logistika suočeni su s brojnim izazovima zbog kašnjenja u lancima opskrbe i rasta cijena energenata. Popunjenost skladišnih površina veliki je pritisak za Luku Koper.
Proizvodnja drva 4,7 posto manja, cijene 2,3 posto više
DRVO
Proizvodnja drva 4,7 posto manja, cijene 2,3 posto više
ZAGREB - U Hrvatskoj je u 2021. bilo oko 2,75 milijuna hektara šumskog zemljišta, gotovo isto kao i godinu dana prije, proizvedeno je ukupno 4,98 milijuna kubičnih metara drva ili 4,7 posto manje, a prosječne cijene prodanog drveta su porasle za 2,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE