GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poduzetnici u Zagrebu ostvarili 49,6 posto ukupnih prihoda svih poduzetnika

Poduzetnici u Zagrebu ostvarili 49,6 posto ukupnih prihoda svih poduzetnika
DOMINACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 16:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu ostvarili su u 2020. godini 58,1 posto neto dobiti i 49,6 posto ukupnih prihoda svih poduzetnika u Republici Hrvatskoj, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina) o poslovanju poduzetnika po županijama.

Prema rezultatima poslovanja poduzetnika u 2020. godini, promatrano na razini županija, gospodarsku sliku Hrvatske i dalje karakterizira velika razlika u razvijenosti pojedinih regija - županija, navode iz Fine, čiji podatci pokazuju da dominantan tjecaj na ukupne rezultate poslovanja Hrvatske imaju poduzetnici sa sjedištem u Gradu Zagrebu, što je očekivano s obzirom da najveći broj poduzetnika ima sjedište na području Zagreba.

Tako je od ukupno nešto više od 139 tisuća poduzetnika, njih trećina ili 46.347 u prošloj godini imala sjedište u Zagrebu, a zapošljavali su nešto više od 369 tisuća radnika, čime u ukupnom broju zaposlenih imaju udio od 38,9 posto.

Udio poduzetnika iz Zagreba još je izraženiji u ukupnim prihodima svih poduzenika, iznosio je 49,6 posto. Naime, svi su poduzetnici lani ostvarili ukupni prihod od 743,8 milijardi kuna, od čega oni sa sjedištem u Zagrebu prihod od gotovo 369 milijardi kuna.

Od ukupnog lanjskog izvoza svih poduzetnika od 141 milijardu kuna, na poduzetnike iz Zagreba se odnosi 38,3 posto ili nešto više od 54 milijarde kuna.

Najveći udio poduzetnici iz Zagreba imaju u ukupnoj konsolidiranoj neto dobiti, 58,1 posto. Ostvarili su, naime, neto dobit godine od 12,2 milijarde kuna, dok je konsolidirana neto dobit svih poduzetnika u Hrvatskoj iznosila nešto manje od 21 milijardu kuna.

Rezultatima poduzetnika iz Zagreba najviše su, kako navode iz Fine, pridonijeli rezultati tvrtki HEP, Pliva Hrvatska, Hrvatski telekom, HEP-Proizvodnja, Ina, Konzum plus, SPAR Hrvatska i dr.

Iz Fine zamjećuju i da je konsolidirana neto dobit poduzetnika iz Grada Zagreba u prošloj godini ostvarili za 6,6 milijardi kuna manju konsolidiranu nego dobit nego u 2019. godini, a na što su utjecale Fortenova grupa s 1,3 milijarde kuna gubitka i Ina s 932,8 milijuna kuna gubitka.

Prema kriteriju neto dobiti slijede poduzetnici Zagrebačke županije koji su lani ostvarili 2,2 milijardu kuna neto dobiti, Osječko-baranjske (1,28 milijardi kuna), Varaždinske (1,25 milijardi kuna) i Međimurske županije (864,2 milijuna kuna).

Poduzetnici Primorsko-goranske županije ostvarili su u 2020. godini 335,8 milijuna kuna neto dobiti, što je manja dobit za 850,6 milijuna kuna. Na to su, kako objašnjavaju iz Fine, utjecali rezultati društva Liburnia Riviera Hoteli (161,4 milijuna kuna gubitka), Jadrolinije (135,6 milijuna kuna gubitka) i Jadrana (107,5 milijuna kuna gubitka).

Za razliku od 2019. godine kada su poduzetnici Zadarske, Šibensko-kninske, Istarske i Dubrovačko-neretvanske županije ostvarili pozitivan financijski rezultat, 2020. godinu završili su s neto gubitkom u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi kuna.

Na rezultat poduzetnika u tim županijama najviše su utjecali rezultati tvrtki Zadarkomerc u stečaju (gubitak od 130 milijuna kuna), Solaris (gubitak od 116,8 milijuna kuna), Valamar Riviera (gubitak od 308,5 milijuna kuna), Zračna luka Dubrovnik (gubitak od 135,7 milijuna kuna), ističu iz Fine.

Podaci Fine pokazuju i da su prema pokazatelju ekonomičnosti poslovanja prvi u prošloj godini poduzetnici Sisačko-moslavačke županije, drugi su poduzetnici Krapinsko-zagorske, a na trećem su mjestu poduzetnici sa sjedištem u Međimurskoj županiji.

Tagovi: poduzetnici u Zagrebu, Hrvatska elektroprivreda, Pliva, Hrvatski telekom, HEP-Proizvodnja, Konzum, zagrebački poduzetnici
PROČITAJ I OVO
Austrijski PicoPACK Group seli proizvodnju iz Indije u Knin, planiraju zaposliti 300 ljudi
PRILIKE
Austrijski PicoPACK Group seli proizvodnju iz Indije u Knin, planiraju zaposliti 300 ljudi
KNIN - Gradončelnik grada Knina Marijo Ćaćić i župan Marko Jelić održali su sastanak sa predstavnicima društva PicoPACK Group Austrija, poznate kompanije sa poslovnicama u nekoliko država po Europi i Aziji, koja dosadašnji pogon u Indiji planira preseliti u Knin.
Zmago Skobir nakon 14 godina odlazi s vrha ljubljanske zračne luke
ODLAZAK
Zmago Skobir nakon 14 godina odlazi s vrha ljubljanske zračne luke
LJUBLJANA - Krajem rujna od vrha ljubljanske zračne luke oprostit će se generalni direktor Fraport Slovenija Zmago Skobir. Fraport Slovenija od listopada će voditi Babett Stapel.
Velike promjene u upravama i NO-ima hrvatskih tvrtki početkom rujna
GOSPODARSKI PREGLED
Velike promjene u upravama i NO-ima hrvatskih tvrtki početkom rujna
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice rujna.
Telekom Srbija želi širenje mreže u regionu, pa i šire
PLANOVI
Telekom Srbija želi širenje mreže u regionu, pa i šire
BEOGRAD - Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je da je strategija razvoja te kompanije jasna i da podrazumijeva širenje mreže na zemlje u regionu, pa i šire.
HAKOM: Na poštanskom tržištu rast u gotovo svim segmentima
RAST
HAKOM: Na poštanskom tržištu rast u gotovo svim segmentima
ZAGREB - Tržište poštanskih usluga u drugom tromjesečju ove godine označili su pozitivni trendovi s porastom ukupnih prihoda za 8,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je rezultat rasta gotovo svih segmenata na tom tržištu, izvijestili su u petak iz regulatorne agencije HAKOM.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE