GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pokrenut će se postupak davanja koncesije za nautičku luku Porto Baroš

Pokrenut će se postupak davanja koncesije za nautičku luku Porto Baroš
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2020 / 12:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada će pokrenuti postupak davanja koncesije na pomorskom dobru za luku nautičkog turizma Porto Baroš u Rijeci, vrijednost te koncesije se procjenjuje na 1,2 milijarde kuna, a ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je istaknuo kako je to trenutno "najveća investicija u nautički turizam".

Vlada je, naime, na sjednici u četvrtak obaviještena o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma Porto Baroš, u Rijeci.

Riječ je koncesiji na prostor ukupne površine 105.897 metara kvadratnih, a koncesija će se dati na 30 godina.

Ministar Butković je izvijestio da su se Ministarstvo, Lučka uprava Rijeka i Grad Rijeka usluglasili da se područje luke Baroš, koje je pripadalo području Luke Rijeka i do sada je korišteno kao skladišni i prostor za privez raznih brodova, sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji prenamjeni u luku nautičkog turzima. To je područje, inače, Vlada odlukom s kraja svibnja ove godine izuzela iz područja Luke Rijeka.

Nautička luka Porto Baroš planirana je s kapacitetotm od 500 vezova pa je, sukladno propisima, određena kao luka posebne namjene od značaja za Republiku Hrvatsku te je Vlada nadležna za davanje koncesije za njenu izgradnju i gospodarsko korištenje.

Početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade iznosi pet kuna po metru kvadratnom zauzetog pomorskog dobra, s time da će se iznos stalnog dijela nakon petnaeste godine povećavati svakih pet godina za dvije kune po metru kvadratnom. Početni iznos promjenjivog dijela koncesijske naknade iznosi četiri posto prihoda ostvarenog na koncesioniranom području, umanjeno za nabavnu vrijednost naftnih derivata.

"Procijenjena vrijednost predmetne koncesije iznosi oko 1,2 milijarde kuna i ovo predstavlja trenutno najveću investiciju u nautički turizam", rekao je Butković.

Najavio je da će se po donošenju obavijesti o namjeri davanja koncesije ići u javno prikupljanje ponuda, po odabiru najpovojnijeg ponuditelja izraditi prijedlog odluke o dodjeli koncesije, nakon čega će se i potpisati ugovor za tu koncesiju.

Prije sklapanja ugovora, napomenuo je, potrebno je još ishoditi lokacijsku dozvolu.

Koncesija za uzgoj do 500 tona tuna godišnje

Vlada je danas odlučila i o davanju koncesije u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti uzgoja tune i obavljanja turističko-edukacijske djelatnosti u akvatoriju Iškog kanala, a vrijednost te koncesije procijenjena je na 510 milijuna kuna.

Riječ je inicijativi tvrtke Kali tuna d.o.o. za pokretanje postupka dodjele te koncesije na površini od 210 tisuća kvadratnih metara, na lokaciji između otočića Fulija i Kudica u Iškom kanalu. Koncesija bi se dala na 20 godina, a u svrhu uzgoja tune kapaciteta do 500 tona godišnje.

Uz to, predviđeno je i obavljanje turističko-edukacijske djelatnosti na jednom od uzgojnih kaveza, kojemu će moći pristupiti i posjetitelji.

Prema obrazloženju odluke, s obzirom da je tvrtka Kali tuna ishodila lokacijsku dozvolu, ako njena ponuda na natječaju ne bude izabrana kao najpovoljnija, odabrani će joj ponuditelj trebati nadoknaditi trošak ishođenja lokacijske dozvole od 55.750 kuna.

Inače, tvrtku Kali tuna su u Kalima, na otoku Ugljanu, 1996. godine utemeljili hrvatski povratnici iz Australije, a od 2015. je u vlasništvu japanske kompanije J Trading Inc.

Vlada se na današnjoj sjednici suglasila i s dodatkom ugovoru o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor Sava 9 (SA-09), sukladno čemu će tvrtka koja ima dozvolu za to, kanadski Vermilion prenijeti 50 posto prava i obveza iz dozvole na tvrtku Nafta Exploration.

Naime, u lipnju 2016. godine je Vlada s tvrtkom Vermilion Zagreb Exploration d.o.o. sklopila ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor SA-09.

Vermilion je u tom istražnom prostoru započeo istražne radove iz druge istražne faze, a Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja se obratilo s namjerom prijenosa 50 posto prava obveza iz dozvole na tvrtku Nafta Exploration. No, za to treba odobrenje s obzirom da država u slučaju prijenosa takvih prava ima pravo prvokupa investitorovog udjela, pod uvjetima koji nisu nepovoljniji od komercijalnih uvjeta ponuđenih od strane potencijalnog preuzimatelja.

Komercijalni uvjeti koje je predložila tvrtka Nafta Exploration uključuju radne obveze druge faze istražnog razdoblja, i to financiranje izrade jedne istražne bušotine u stopostotnom iznosu, pri čemu je maksimalan iznos koji plaća 3,5 milijuna eura, uz mogućnost izrade druge bušotine što je ulaganje od dva milijuna eura te seizmičkog snimanja s ulaganjem do 2,5 milijuna eura.

S obzirom na te komercijalne uvjete koji je Nafta Exploration ponudio, Vlada neće koristiti svoja pravo prvokupa stjecanja udjela u pravima i obvezama iz dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na prostoru Sava 9 te je suglasna s prijenosom, objasnio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Inače, prema podacima iz sudskog registra tvrtka Nafta Exploration osnovana je krajem prošle godine, a osnivač joj je tvrtka Nafta International, sa sjedištem u Nizozemskoj.

Tagovi: Porto Baroš, Oleg Butković, Nafta Exploration, Lučka uprava Rijeka, Grad Rijeka
PROČITAJ I OVO
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
ODLUKE
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
LJUBLJANA - Na 28. redovnoj skupštini dioničari Mercatora d.d., upoznali su se sa izvještajem o poslovanju kompanije u 2020. godini, potvrdili rad Uprave i Nadzornog odbora te usvojili izmjene i dopune Statuta i odluke o pokrivanju neto gubitka i pojednostavljenom smanjenju osnovnog kapitala.
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
SKOK PRIHODA
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
PARIZ - Francuski proizvođač luksuznih roba LVMH u utorak je izvijestio kako je u prvoj polovini godine ostvario 28,7 milijardi eura prihoda, što je porast od 56 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada su u tijeku bila zatvaranja zbog suzbijanja pandemije koronavirusa.
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
VINJETE
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
LJUBLJANA - Do kraja lipnja slovenski Dars je s 2021. prodao ukupno 2.622.601 vinjeta, što je pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
SJAJNE BROJKE
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
ZAGREB - U prvih šest mjeseci 2021. godine svi ključni pokazatelji poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe bilježe rast i pokazuju nastavak izvanrednih poslovnih rezultata.
Imperial Riviera otkrila ambicioznu politiku dividende
DIVIDENDA
Imperial Riviera otkrila ambicioznu politiku dividende
RAB - Imperial Riviera objavila je poprilično atraktivnu politiku dividendi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE