GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Političke tenzije ne smetaju: Međunarodne kompanije povećavaju ulaganja u Kini

Političke tenzije ne smetaju: Međunarodne kompanije povećavaju ulaganja u Kini
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2020 / 11:00
Autor: Matej Balen
PEKING – Neovisna međunarodna istraživačka kuća Rhodium objavila je rezultate istraživanja koja pokazuju kako strana ulaganja u Kini nikada nisu bila veća, dok kineske kompanije smanjuju ulaganja u inozemstvu.

Iako su političke tenzije između Kine i SAD-a na vrhuncu, a i povećavaju se sa pojedinim europskim zemljama, izvješće istraživačke kuće Rhodium pokazuje kako su u proteklih 18 mjeseci dosegnuti rekordni nivoi stranih investicija u Kini. Većina M&A stranih aktivnosti u Kini dolazi od strane američkih i europskih kompanija koji su iskoristili kineska popuštanja u vlasničkim ograničenjima za strane ulagače. Kineska vlada je u proteklom razdoblju postupno povećavala broj industrija u kojima inozemna poduzeća mogu investirati, te poslovati bez lokalnog partnera.

Strana ulaganja u Kinu su tako u svibnju ove godine povećana za 7.5% u odnosu na prošlu godinu, stoji u izvješću kineskog Ministarstva ekonomije, te su iznosila gotovo 10 milijardi USD. Rhodium je istaknuo Volkswagenovu kupovinu 26% udjela u kineskom proizvođaču baterija Guoxuan High-Tech za 1.2 milijarde USD, ali i kontrolnog paketa u JV kompaniji sa Anhui Jianghuai Automotive za 1.1 milijardu USD. Pepsi je kupio kineski brand Be & Cheery za 700 milijuna USD, a J.P. Morgan je preuzeo kontrolu kineskog fonda za 1 milijardu USD.

U isto vrijeme, a poglavito s početkom globalne pandemije koronavirusa, kineska ulaganja u inozemstvu su u padu. Zbog ekonomskih i geopolitičkih pritisaka, kineski ulagači se okreću domaćem tržištu, a domaća ulaganja potiče i kineski politički vrh. Proteklog mjeseca je kineski predsjednik Xi Jinping najavio dugoročnu usmjerenost Kine na razvitak domaćeg tržišta i domaće potrošnje, kako bi smanjili ovisnost o nestabilnom međunarodnom izvozu.

Tagovi: strane investicije u Kinu, Be & Cheery, kineska ekonomija, Rhodium, Volkswagen, Anhui Jianghuai Automotive, JPMorgan
PROČITAJ I OVO
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE