GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poskupjela cestarina na Istarskom ipsolinu

Poskupjela cestarina na Istarskom ipsolinu
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2019 / 15:23
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - S prvim danom nove godine, vozači Istarskog ipsilona primijetili su da je na pojedinim dionicama cijena cestarine za kunu veća od dosadašnje. U Bina-Istri kažu kako su od 1. siječnja 2019. "uvedene manje korekcije na cjeniku naplate cestarine Istarskog ipsilona, pri čemu se cijena cestarine glavnih pravaca prosječno povećala za inflaciju, koja iznosi 1,6 posto".

Na upit Novog lista o razlozima poskupljenja, Christian Santaleza, direktor Bina-Istre, navodi kako se manje korekcije za inflaciju odnose na dulje pravce.

"Pred Bina-Istrom je veliki investicijski ciklus tj. izgradnja punog profila autoceste na dionici Rogovići-tunel Učka pa je zadržavanje financijske stabilnosti svakako potrebno. Pored toga, opredijelili smo se za visoke standarde sigurnosti prometa i uređenosti infrastrukture. Našim domaćim vozačima, kao i gostima, želimo priuštiti iznadprosječan standard vožnje našim dionicama, a infrastruktura Istarskog ipsilona mora biti isto toliko dobra kao i na svim glavnim pravcima autocesta razvijenih zemalja.

Da bi se to postiglo, Bina-Istra je pokrenula velike investicije u obnovu starih objekata (vijadukata), zamjenu asfalta, opremu na cesti i u tunelu te u građenje punog profila od Pazina do Matulja. Povećanje prihoda od cestarine je preduvjet za ulaganja i završetak punog profila Istarskog ipsilona, posebice druge cijevi tunela Učka", kaže Santaleza i dodaje da je, u dogovoru s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i prema smjernicama EU, dugoročna intencija da se smanje državne subvencije prema projektima gradnje autocesta u RH, koje u konačnici opterećuju porezne obveznike.

"Navedeno se razvija kroz dvije mjere, prva je restrukturiranje dugova koje trenutno provode HAC i ARZ, a druga se provodi kroz usklađenje cijena cestarine za inflaciju prema EU praksi. Svjesni smo da nije riječ o popularnim mjerama pa nastojimo i dalje što manje opteretiti naše učestale korisnike. Naime, obzirom na otežanu gospodarsku situaciju, odlučili smo da cijena prolaza kroz tunel Učku za prvu skupinu vozila ostaje ista, a isto tako da se ne mijenja cijena većine kraćih relacija koje uglavnom koriste redovni korisnici radi odlaska na posao ili školovanje.

I dalje pazimo da naše cijene po km budu u skladu sa cijenama koje se naplaćuju na ostalim mrežama autoceste u RH. Za naše redovne korisnike, uglavnom domicilno stanovništvo, želimo i ubuduće zadržati visoke popuste kako bi mogli i dalje koristiti Istarski ipsilon za svoja putovanja. Njima je na raspolaganju više ENC paketa", dodaje Santaleza i zaključuje:

"U sljedeće 3 godine imat ćemo puno aktivnosti na Ipsilonu, kao što smo i najavili bit će angažirano do 1.000 radnika kako bi se u što boljim uvjetima izgradio puni profil do tunela Učka. Kao i do sada učinit ćemo sve da naši radovi što manje remete normalno odvijanje prometa i da se izvode u što većoj sigurnosti".

Tagovi: cestarina, Istarski ipsilon, Bina-Istra, Christian Santaleza
PROČITAJ I OVO
Optima Telekom: Stabilni prihodi i blagi pad EBITDA-e u prvom polugodištu
SOLIDNO
Optima Telekom: Stabilni prihodi i blagi pad EBITDA-e u prvom polugodištu
ZAGREB - Optima Telekom Grupa je u prvih šest mjeseci 2021. godine u odnosu na isti period prethodne godine ostvarila manju EBITDA-u prije jednokratnih stavki nakon najmova za 2,7%.
Evo tko je dobio nekadašnju frekvenciju Radija 101
RADIO
Evo tko je dobio nekadašnju frekvenciju Radija 101
ZAGREB - Radio 101 izgubio je koncesiju. Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku da se koncesija na frekvenciji 101 MHz dodijeli Top Radiju.
Pfizer podigao prognoze prodaje cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Pfizer podigao prognoze prodaje cjepiva protiv korone
BROOKLYN - Američka farmaceutska kompanija Pfizer povećala je u srijedu prognoze prodaje cjepiva protiv covida-19, koje je razvila s njemačkim BioNTechom, za 28,8 posto, na 33,5 milijardi dolara.
Neto dobit Kraš grupe skočila 64 posto
SKOK
Neto dobit Kraš grupe skočila 64 posto
ZAGREB - Kraš grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 21,9 milijuna kuna, što je rast od 8,6 milijuna kuna ili 64,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće Kraša objavljeno u srijedu.
Nedostatak čipova usporit će rast Applea u Q4
NEDOSTATAK ČIPOVA
Nedostatak čipova usporit će rast Applea u Q4
CUPERTINO - Apple je objavio da će globalna nestašica čipova koja je već smanjila prodaju njegovih proizvoda Mac i iPad početi pritiskati i proizvodnju iPhonea, pa očekuje usporavanje rasta prihoda i pad cijene dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE