GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posljedice nevremena će utjecati na rezultate Zavarovalnice Triglav i Save Re

Posljedice nevremena će utjecati na rezultate Zavarovalnice Triglav i Save Re
ŠTETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2023 / 07:34
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Ljetna nevremena u Sloveniji i široj regiji negativno će utjecati na poslovanje Zavarovalnice Triglav i Save Re.

Visinu štete još ne mogu procijeniti, no kako ističu u obje osiguravajuće kuće, financijski su stabilni i dovoljno likvidni. Osiguranicima poručuju da se prvo pobrinu za svoju sigurnost, a tek onda prijavljuju štetu.

Sloveniju su u lipnju i srpnju pogodila jaka nevremena s vjetrom i tučom, a početkom kolovoza obilne kiše izazvale su poplave u većem dijelu zemlje. Prirodne zamke prisutne su iu široj regiji.

Kako kažu u Zavarovalnici Triglav, konačna procjena materijalne štete koju su pretrpjeli njihovi kupci znat će se nakon smirivanja vremenskih prilika i kada bude moguć postupak popisa i procjene štete. To će se zatim provoditi nekoliko tjedana.

Grupa Triglav procjenjuje da će razina njenih masovnih šteta u 2023. godini značajno odstupati od dugogodišnjeg prosjeka. “To će imati negativan učinak na ostvarenje planiranog godišnjeg rezultata grupe, koji će biti ograničen zbog odgovarajuće reosigurateljne zaštite. Grupa Triglav ostaje financijski stabilna, primjereno likvidna i dobro kapitalizirana", napisali su u priopćenju.

Slično su ustvrdili i u Sava Re: "Osiguravajuća grupa Sava ima dostatnu likvidnost za štete nastale elementarnim nepogodama i sklopljena su odgovarajuća reosigurateljna pokrića koja osiguravaju pravovremenu isplatu šteta našim osiguranicima i očuvanje solidne financijske pozicije."

I u drugoj najvećoj osiguravateljskoj grupi u državi kažu da će se nastala šteta moći procijeniti tek kada se situacija konačno smiri. Trenutačno procjenjuju da će utjecaj prošlih događaja na poslovne rezultate Grupe Sava osiguranje biti u rasponu od 20 do 25 milijuna eura.

Utjecaj šteta koje će Sava Re pokriti kao rezultat prihvaćenog posla reosiguranja izvan grupe očekuje se uglavnom na austrijskom, hrvatskom i srpskom tržištu. "Za sada nije moguće dati procijenjeni iznos šteta, ali procjenjujemo da će utjecaj biti manji od materijalnog utjecaja šteta od ozljeda u Sloveniji", napisali su.

Ljetna uhićenja u dva osiguravajuća društva, čijim se dionicama trguje na Ljubljanskoj burzi, opisuju kao značajno odstupanje od uobičajenih odštetnih zahtjeva. Dionice Zavarovalnice Triglav već su u petak pojeftinile za 4,93 posto, a danas za dodatnih 4,88 posto, cijena dionice Save Re pala je za 2,51 posto nakon pada u petak od sedam posto.

Trenutno se popisuju i procjenjuju štete na područjima gdje to uvjeti dopuštaju, drugdje se čeka smirivanje vremenskih prilika. Ujedno se kupcima poručuje da prvo vode brigu o vlastitoj sigurnosti, a štetu prijave kada se situacija smiri. Osiguranike se potiče da imovinsku štetu prijave na daljinu.

Tagovi: Triglav, Sava Re, štete, nevrijeme, posljedice nevremena
PROČITAJ I OVO
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
PRITISCI
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
LONDON - Britanski farmaceutski koncern GlaxoSmithKline (GSK) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario manju neto dobit, unatoč rastu prihoda.
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
SLABAŠNO
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
NEW YORK - Američki lanac kafića Starbucks pretrpio je pad prihoda i dobiti u prvom kvartalu ove godine, razočaravši analitičare. Istovremeno, tvrtka je snizila prognozu poslovanja za cijelu godinu, javljaju strane novinske agencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE