GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pošta Slovenije u 2021. poslovala znatno iznad planova

Pošta Slovenije u 2021. poslovala znatno iznad planova
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2022 / 19:35
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prema nerevidiranim podacima, Grupa Pošta Slovenije, koju osim matične tvrtke čine i izravne i neizravne podružnice, lani je ostvarila neto dobit od 17,6 milijuna eura.Ž

Tomaž Kokot, generalni direktor Pošte Slovenije, koja je državna tvrtka, rekao je da je protekla poslovna godina bila jedna od najuspješnijih.

"Brzo smo reagirali na situaciju uzrokovanu epidemijom, tako da smo unatoč često prilično teškim uvjetima rada uspjeli pružiti kvalitetne poštanske, paketne, logističke i druge usluge", rekao je Kokot.

Među prošlogodišnjim poslovnim prihodima najveći udio, gotovo 40%, imaju pismonosne usluge koje su u odnosu na prethodnu godinu porasle za 8% i premašile planove za 5%. Gotovo isti udio imale su i logističke usluge, gdje su ostvarile rast od 16% i višak od plana od 12%. U strateški važnom segmentu paketnih usluga Grupa je ostvarila rast od 22% u odnosu na 2020. godinu, što predstavlja 13,5% udjela u poslovnim prihodima.

Najvažnije razvojne aktivnosti u prošloj godini bile su proširenje dodatnih logističkih kapaciteta, kako prostornih tako i prometnih, obnova i proširenje kapaciteta za paketno poslovanje, uvođenje novog informacijskog sustava za procese podrške, digitalizacija poslovanja i proširenje e- vozni park. Prošle godine za investicije je bilo predviđeno 23,4 milijuna eura.

Kako navode u Pošti, i ove godine planiran je daljnji rast grupe, za koju će biti ključni prihodi od paketnih i logističkih usluga, ali ostaju važni pismonosne, informatičke i online usluge. E-zamjena, koja će se vjerojatno dodatno ubrzati donošenjem zakona o debirokratizaciji, i u 2022. godini nastavit će značajno utjecati na smanjenje broja pismonosnih pošiljaka i usluga iz poslovne mreže. Najveći porast ove godine planiran je u području paketa i brze pošte, uglavnom zbog daljnjeg povećanja kupnje u internetskim trgovinama.

Na razini grupe ove godine planiraju 482 milijuna eura prihoda, a kroz svoje podružnice s logističkim i paketnim uslugama izrastaju u međunarodnu korporaciju, koja će biti prisutna uglavnom na širem području jugoistočne Europe. Ove godine planiraju ostvariti 53 posto prihoda od logistike i paketnih usluga, što ih, prema riječima članice uprave Karmen Lebe Grajf, svrstava uz bok najrazvijenijim poštanskim operaterima u Europskoj uniji po usporednom udjelu tih usluga u ukupnim prihodima. Pošta Slovenije je na kraju 2021. imala 5.918 zaposlenih i 7.992 u cijeloj grupi. Ove godine planirano je 200 novih radnih mjesta s obzirom na izniman rast internet trgovine, a time i količine paketa.

Sukladno dogovoru sa socijalnim partnerima, u listopadu prošle godine povećali su osnovne plaće zaposlenicima za četiri posto te zaposlenima isplatili oko 1550 eura regresa. Sličan regres zaposlenici mogu očekivati i ove godine. Za isplatu uspješnosti lani je izdvojeno 4,2 milijuna eura ili 500 eura neto po zaposlenom, a sredstva za poslovni učinak rezervirana su i za 2022. godinu.

Tagovi: Pošta Slovenije, Tomaž Kokot
PROČITAJ I OVO
Moda za ured - što odjenuti na posao ljeti?
ODJEĆA
Moda za ured - što odjenuti na posao ljeti?
Što odjenuti u ured ljeti zagonetka je stara koliko i vrijeme. Ovisno o vašem kodeksu odijevanja na radnom mjestu, to može biti jednostavan slučaj kombinacije haljine za van radnog vremena s cool blejzerom ili ćete ipak morati kupiti sasvim novu odjeću kako bi odgovarali strožoj i sofisticiranijoj uredskoj atmosferi.
Qantas smanjuje broj letova zbog visokih cijena goriva
POTEZI
Qantas smanjuje broj letova zbog visokih cijena goriva
MELBOURNE - Australski zračni prijevoznik Qantas najavio je da će smanjiti broj domaćih letova do ožujka 2023. zbog visokih cijena goriva u Australiji.
Air Serbia otkazala let za London zbog nedostatka radne snage u zračnoj luci Heathrow
LETOVI
Air Serbia otkazala let za London zbog nedostatka radne snage u zračnoj luci Heathrow
BEOGRAD - Zbog smanjenog kapaciteta zemaljskog opsluživanja u zračnoj luci Heathrow u Londonu zbog nedostatka radne snage, Air Serbia je bila primorana otkazati današnji drugi let između Beograda i Londona JU 386, a posljedično i povratni let JU 387, priopćeno je iz tvrtke.
Porinut polarni kruzer Scenic Eclipse 2 u 3. maju
BRODOGRADNJA
Porinut polarni kruzer Scenic Eclipse 2 u 3. maju
RIJEKA - U riječkom brodogradilištu 3. maj u subotu je, nakon četiri godine, porinut brod - luksuzni putnički brod za krstanenja polarnaim područjima "Scenic Eclipse 2" za naručitelja MKM Yachts, članicu grupacije Scenic.
Splitska trajektna i zračna luka ovog vikenda očekuju rekordan promet
OČEKIVANJA
Splitska trajektna i zračna luka ovog vikenda očekuju rekordan promet
SPLIT - Splitska trajektna i zračna luka očekuju ovog vikenda rekordni promet pa tako u Trajektnoj luci očekuju više od 65.000 putnika i oko 14.000 vozila, a u Zračnoj luci 180 letova s 42.000 putnika u oba smjera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE