GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisan sporazum o obnovi željezničke pruge Ljubljana-Novo Mesto-Metlika-Karlovac

Potpisan sporazum o obnovi željezničke pruge Ljubljana-Novo Mesto-Metlika-Karlovac
PRUGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2018 / 15:08
Autor: SEEbiz
OTOČEC OB KRKI - Sporazum o sudjelovanju u projektu obnove željezničke infrastrukture na trasi pruge od Ljubljane preko Grosuplja, Trebnja, Novog Mesta, Metlike do Karlovca, i dalje prema Zagrebu, u hotelu "Šport" u Otočcu ob Krki u srijedu su potpisali sa slovenske strane čelnici navedenih općina i Grada Novog Mesta, a s hrvatske strane sporazum je potpisala zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar.

Da u nedostatku elemenata financijske kontrukcije potpisivanje „sporazuma koji će nas dovesti do sporazuma" ne bi ispao kao album obostranih čežnji, potpisivanju su prisustvovali i slovenski ministar infrastrukture Peter Gašperšič, te pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture RH Alen Gospočić.

Činjenica je, složile su se hrvatska i slovenska strana, da je trasa pruge od Ljubljane do Karlovca tehnički zastarjela, nije ni elektrificirana, ima nisku nosivost, a vlakovi voze prosječnom brzinom od 40, umjesto 70 km/h, i sve to u trećem mileniju.

– Pruga od Ljubljane do Novog Mesta izgrađena je prije 124 godine, a njen nastavak Belom krajinom do Metlike dovršen je 20 godina kasnije, ilustrirao je tehničko i sigurnosno stanje te trase načelnik Općine Grosuplje Peter Verlič.

Projekt, od kojeg posebno Slovenija u svojem strateškom turističkom razvojnom planu očekuje mnogo, bit će vrlo velika investicija, ali svi su bili službeno suzdržani od iznošenja makar i okvirnog iznosa.

Potpisivanje sporazuma gradonačelnik Novog Mesta Gregor Macedoni i zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar, Foto: Mladen Volarić

Ali bez ovakvog sporazuma, rečeno je na sastanku u Otočcu ob Krki, ne može se ni pokrenuti početna bilateralna procedura na nacionalnoj razini Slovenije i Hrvatske radi uspostave pravnog i političkog temelja za donošenje odluka i ulaska u „pravi sporazum", temeljen na stvarnim proračunima i projektima. Tek tada, te kad sva tehnička i pravna dokumentacija bude dovršena, moći će se ozbiljno pristupiti apliciranju tog strateškog prometnog projekta za financiranje iz EU fonda za regionalni razvoj.

Tagovi: Alen Gospočić, pruga Ljubljana-Novo Mesto-Metlika-Karlovac, Peter Verlič, Peter Gašperšič
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE