GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potraživanja od Agrokora: Rizicima najbolje upravljali Atlantic i Kraš

Potraživanja od Agrokora: Rizicima najbolje upravljali Atlantic i Kraš
OTPISI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2018 / 08:01
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Godišnja financijska izvješća velikih Agrokorovih poslovnih partnera objavljena ovih dana na Zagrebačkoj burzi pokazuju velike razlike u očekivanim otpisima potraživanja proizašlim iz poslovne avanture s Todorićem. 

Za kompanije povezane s koncernom Agrokor prošla godina bila je svojevrsno čistilište. Nakon kraha koncerna i dolaska izvanredne uprave ostali su zamrznuti golemi dugovi koji su dobavljače pretjerano izložene Todorićevom koncernu ubrzo bacili na koljena. Tako su u predstečajnoj nagodbi završili 'teškaši' poput AWT Internationala, Granolija, Sokol Marića i Unexa. Bankrot je ozbiljno zaprijetio i Francku, koji je izlaz našao u strateškom partnerstvu s Tommyjem.

Većina dobavljača ipak je preživjela iščekujući sa zebnjom nagodbu. Pritom je u mnogim slučajevima presudna za opstanak bila namira dijela starog duga koju je osigurala izvanredna uprava. Najranjivijoj skupini malih dobavljača plaćena su sva stara potraživanja, a srednji i veliki dobavljači koji su nastavili isporuke prema koncernu dobili su u prosjeku 40 posto. Najgore su prošli oni koji su putem mjenica financirali Todorićevu ekspanziju. Njima dosad ništa nije plaćeno, a prijeti im najveći otpis.

Prema dosad objavljenim financijskim izvješćima velikih Agrokorovih dobavljača i financijera, koja sadrže podatke o rezervacijama i ispravcima vrijednosti, čini se da su rizikom najbolje upravljali Atlantic Grupa i Kraš, piše tportal.

Tedeschijeva kompanija očekuje potpunu naplatu svojih potraživanja, o čemu svjedoči činjenica da u godišnjem računu dobiti i gubitka nisu iskazali nikakve rezervacije ni vrijednosna usklađenja.

U financijskom izvješću se napominje da je ukupna izloženost svim maloprodajnim lancima u sastavu Agrokora na kraju 2017. godine iznosila oko 290 milijuna kuna. Pritom se naglašava da je naplata potraživanja u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj redovita, s izuzetkom dijela tzv. graničnog duga u Hrvatskoj koji je obuhvaćen djelovanjem lex Agrokora. Dio navedenog graničnog duga Atlantic je već naplatio, a ostatak (koji iznosi 96,7 milijuna kuna) bi, prema dogovoru s izvanrednom upravom, trebao biti u potpunosti podmiren u razdoblju od dvije do četiri godine.

I Kraš je, kao i Atlantic, izloženost prema Todorićevom koncernu na vrijeme ograničio, a značajan dio potraživanja realizirao je i naplatom zadužnica u vrijeme blokade Agrokorovih kompanija. Tako je ova konditorska kompanija, kojoj je Konzum bio ključan kanal prodaje u Hrvatskoj i regiji, ukupna potraživanja nakon dolaska izvanredne uprave svela na svega 27 milijuna kuna, od čega je dio naplaćen, a za ostatak čekaju ishod nagodbe.

Značajniju izloženost prema Agrokoru nema ni Podravka, ali koprivnička kompanija, za razliku od Kraša i Atlantica, neće proći bez otpisa. Prema objavljenim podacima, ukupna potraživanja prema koncernu iznose 93,5 milijuna kuna, od čega se 60,8 milijuna kuna odnosi na mjenice, na 'stari robni dug' se odnosi 3,2 milijuna kuna, dok ostatak duga predstavlja potraživanje iz redovitog poslovanja. S obzirom na to da se mjenični dug tretira kao neosigurano financijsko potraživanje, koje u nagodbi ima najniži status naplate, vrlo vjerojatno će veći dio toga duga morati biti otpisan.  

Zanimljivo je da Podravka rezervacije za potencijalne gubitke nije uvrstila u nerevidirano financijsko izvješće za prošlu godinu. U obrazloženju navode da to nisu učinili jer 'u ovome trenutku nema naznaka oko krajnjeg ishoda nagodbe'. Prema najavi, Podravka će eventualne rezervacije za potraživanja prema društvima koncerna Agrokor uključiti u revidirane izvještaje koji će biti objavljeni do konca ožujka.

Tagovi: Agrokor, Atlantic Grupa, Kraš, Franck, Tommy, Podravka, AWT International, Granolio
PROČITAJ I OVO
Evo zašto je 1.200 radnika Geoksa iz Vranja dobilo otkaz
LIKVIDACIJA
Evo zašto je 1.200 radnika Geoksa iz Vranja dobilo otkaz
VRANJE - Geoks odlazi u likvidaciju, a svi zaposleni - njih oko 1.200 - ostaju bez posla, stoji u oglasu koji je kompanija jutros objavila na oglasnoj tabli i portirnici fabrike.
Igor Džajić novi član Uprave Instituta IGH
KARIJERE
Igor Džajić novi član Uprave Instituta IGH
ZAGREB - Nadzorni odbor Instituta IGH, d.d. na sjednici održanoj 30. 7. 2021. godine imenovao je Igora Džajića, dosadašnjeg Tehničkog Direktora društva, za četvrtog člana Uprave.
Nagradu za rezultate rada primilo pola milijuna radnika
NAGRADE
Nagradu za rezultate rada primilo pola milijuna radnika
ZAGREB - Nagradu za rezultate rada ove je godine već primilo oko pola milijuna radnika zaposlenih u 39 tisuća tvrtki, svaki u prosjeku oko 2400 kuna, ukupno 1,24 milijarde kuna, piše u ponedjeljak Večernji list.
Petina poduzetnika je u trgovačkoj djelatnosti
STATISTIKA
Petina poduzetnika je u trgovačkoj djelatnosti
ZAGREB - Od 139.009 poduzetnika u 2020. godini, njih 28.615 ili skoro svaki peti poslovao je u djelatnosti trgovine, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).
Skoro svaki drugi zaposlenik razmišlja o promjeni karijere
KARIJERE
Skoro svaki drugi zaposlenik razmišlja o promjeni karijere
NEW YORK - Gotovo polovica zaposlenika razmišlja o značajnim promjenama u karijeri sljedeće godine, prema Microsoftovom Work Trend Indexu. To je, između ostalog, posljedica pandemije covida-19, koja je na tržište rada donijela mnoge izazove. U istraživanju je 54 posto sudionika prijavilo osjećaj zagušenja, objavio je Microsoft.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE