GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja zakočila industriju eurozone i u svibnju, nazire se stabilizacija

Potražnja zakočila industriju eurozone i u svibnju, nazire se stabilizacija
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2019 / 12:50
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Slaba domaća i inozemna potražnja ponovo su zakočile aktivnosti u industriji eurozone u svibnju, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje londonske tvrtke Markit, signalizirajući ipak da je silazni trend možda dotaknuo dno.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone bio je u svibnju gotovo nepromijenjen u odnosu na travanj, kliznuvši za 0,2 boda, na 47,7 bodova, potvrdila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka prvu procjenu njegove vrijednosti.
Vrijednosti niže od 50 bodova iskazuju pad aktivnosti.

"Industrija eurozone ponovo je u svibnju bilježila pad aktivnosti, što upućuje na zaključak da će u drugom tromjesečju biti uteg za gospodarstvo u cjelini", konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Priljev novih narudžbi neto se smanjio osmi mjesec zaredom, ističu u Markitu, upozoravajući na pad kako domaće tako i inozemne potražnje za industrijskim proizvodima iz eurozone.

Industrijska je proizvodnja u svibnju pala četvrti mjesec zaredom a pad bilježe i nerealizirane stare narudžbe.

"Pad proizvodnje i nastavljeno značajno slabljenje priljeva novih narudžbi naglašavaju činjenicu da proizvodni sektor bilježi najlošije razdoblje od 2013. godine", ističe Williamson.

"Kompanije štede, smanjuju potrošnju i zapošljavanje", strahujući od daljnjeg slabljenja potražnje, dodaje.

Iako se silazni trend aktivnosti u industriji donekle stabilizirao u svibnju, trgovinski ratovi, posustajanje potražnje u automobilskom sektoru, brexit i geopolitička neizvjesnost u svijetu još bi uvijek mogli omesti proces postupne stabilizacije u proizvodnom sektoru, upozorava ekonomist Markita.
Među vodećim gospodarstvima eurozone najveći je pad aktivnosti zabilježila njemačka industrija. U Italiji su aktivnosti gotovo stagnirale a u Španjolskoj i Francuskoj bilježile su blagi rast.
Najveći je rast aktivnosti u industriji u svibnju prema Markitovom izvješću bilježila Grčka.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona
PROČITAJ I OVO
Kompanije Fortenova grupe osvojile ukupno pet nagrada na Ideja X natjecanju
NAGRADE
Kompanije Fortenova grupe osvojile ukupno pet nagrada na Ideja X natjecanju
ZAGREB - Konzum, Ledo i Jamnica osvojili nagrade za najbolje komunikacijske projekte.
Hanfa odobrila ponudu za preuzimanje Sunce Hotela
ZELENO SVJETLO
Hanfa odobrila ponudu za preuzimanje Sunce Hotela
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) u četvrtak je donijelo rješenje i odobrilo je objavljivanje ponude društva Eagle Hills Zagreb Real Estate za preuzimanje društva Sunce Hoteli po cijeni od 184,12 kuna za dionicu.
Transavia ovog ljeta povećava broj linija prema Hrvatskoj
LINIJE
Transavia ovog ljeta povećava broj linija prema Hrvatskoj
ZAGREB - Nizozemska niskotarifna aviokompanija, Transavia, u srpnju će povećati broj linija prema hrvatskim zračnim lukama.
Srbija: Nemoguće pronaći konobara
UGOSTITELJI NA MUKAMA
Srbija: Nemoguće pronaći konobara
BEOGRAD - Prethodna godina bila je užasna za ugostitelje ne samo u Srbiji, već čitavom svetu, zbog pandemije koronavirusa koja ih je uglavnom držala zatvorenim prethodnih meseci. Međutim, srpski ugostitelji sada se suočavaju sa još jednim užano velikim problemom, a to je nemogućnost pronalaska radne snage.
SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije
DIVIDENDA
SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) predlaže isplatu nešto veće dividende skupštini Telekoma Slovenije koja će se sastati u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE