GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povećanje trošarina natjeralo BAT na odluku koja će teško pogoditi Istru

Povećanje trošarina natjeralo BAT na odluku koja će teško pogoditi Istru
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2020 / 08:06
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama iz British American Tobaccoa (BAT), ovogodišnja berba duhana u Podravini i Slavoniji mogla bi biti posljednja koja će se preraditi u TDR-ovoj tvornici u Kanfanaru.

Izvori bliski upravi potvrdili su Večernjem listu da je ta multinacionalka, koja je u lipnju 2015. za 505 milijuna eura kupila TDR, pokrenula projekt zatvaranja tvornice, čime bi više od 500 tamošnjih radnika ostalo bez posla.

Odluci o zatvaranju presudila je, čini se, nedavna odluka Vlade o povećanju specifičnih trošarina na cigarete za 40 kuna na 1000 komada, s 335 na 375 kuna, dok su proporcionalne trošarine na grijane i nove duhanske proizvode ostale iste – 600 kn/kg, kao i na cigare i cigarilose (600 kuna na 1000 komada) te na sitno rezani i ostali duhan za pušenje (600 kn/kg).

Kao posljedica nove Uredbe o visini trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode cigarete su od travnja u Hrvatskoj u prosjeku skuplje 2 kune, što je najteže palo upravo BAT-u koji je jedina duhanska kompanija koja cigarete proizvodi u Hrvatskoj te zapošljava i cijeli niz kooperanata u poljoprivredi na uzgoju duhana. Iz BAT-a su upozoravali Vladu i ministra Zdravka Marića da su prethodnim dizanjem trošarina već dostignute europske smjernice, pa nove trošarine, zbog kojih je cijena kutije skočila 120-130% u odnosu na 2010., nemaju smisla. Tim više što se posljednjim povećanjem trošarina krajem 2018. zbog čega je kutija cigareta poskupjela za 2 kune, lani u državni proračun slilo 150 mil. kuna manje nego prije poskupljenja, kad je taj iznos bio 450 milijuna kuna.

A usporedi li se, pak, kutija klasičnih cigareta i kutija duhana za zagrijavanje koji postaje “core biznis” nekih konkurenata, ispada da država od prve ubire 17 – 18 kuna trošarina, a od druge 3,50 kuna, čime je pogođen upravo domaći proizvođač duhana čija proizvodnja počiva na klasičnim cigaretama. 206.

Kako bilo, odlaskom BAT-a iz Kanfanara ne samo da će u ovo krizno vrijeme nekoliko stotina radnika, koji su u njemu našli dobrog poslodavca i sigurna primanja, završiti na burzi, nego bi država, koja od duhanske industrije godišnje ukupno ubire oko 5 milijardi kuna poreza te 1,5 do 1,8 milijardi kuna PDV-a, što je gotovo 80% ukupnog poreza na dobit od svih sudionika u gospodarstvu, mogla ostati bez dobrog dijela tog kolača.

Nedvojbeno je da su iz BAT-a, s obzirom na proizvodnju u Hrvatskoj, očekivali povoljniju poslovnu klimu i okruženje jer zajedno s Hrvatskim duhanima, Istra grafikom te lancem kioska iNovine u portfelju, u nas direktno zapošljavaju 1600 ljudi, a indirektno i 500 kooperantskih OPG-ova koji za njih na oko 3000 ha u Podravini i Slavoniji proizvode duhan. Istodobno cvjeta prekogranična kupnja u Srbiji i BiH, gdje su cigarete znatno jeftinije nego u Hrvatskoj, te domaće crno tržište, posebice rezanog duhana, na kojemu država gubi više od milijarde kuna godišnje. Na upit Večernjeg lista o zatvaranju jedne od najmodernijih tvornica duhana u Europi, iz BAT-a su tek kratko službeno odgovorili da “tvrtka kontinuirano radi evaluaciju proizvodnih lokacija”.

Sindikalni povjerenik PPDIV-a i TDR-a Branko Korotaj kazao je da nema komentara te da ne vjeruje u zatvaranje tvornice. Tvrdi da takva nagađanja o Kanfanaru slušaju svakih nekoliko mjeseci. No u petak će, kako nam je potvrdio regionalni povjerenik PPDIV-a Ivica Blažević, sindikalisti s upravom u Kanfanaru ipak sjesti za stol, kako bi se potvrdile ili demantirale informacije koje se čuju u javnosti. U svakom slučaju, u vrijeme kad sve ozbiljne tvrtke preispituju i optimiziraju svoja poslovanja, očekuje se da bi buduća Vlada i BAT ipak mogli postići kompromis. Ministar financija Zdravko Marić kaže da su s predstavnicima BAT-a već razgovarali o budućnosti duhanskog biznisa, ali u tome ih je prekinula koronakriza.

– Plan nam je nastavak razgovora, između ostaloga i oko predvidivosti poslovanja, kao što razumijemo potrebu za donošenjem trošarinskog kalendara. Istodobno je za državu i zaposlenike bitna opstojnost i tvornice i uzgoja duhana te zbog toga itekako imamo razloge za daljnje razgovore i unapređenje uvjeta poslovanja, kao i za sve druge poduzetnike – kaže ministar.

BAT je nakon kupnje TDR-a, što je najveća strana investicija u povijesti Hrvatske, kontinuirano ulagao u Hrvatsku – u pet godina čak 45 mil. eura. Lani je u Kanfanaru proizvedeno 12 mlrd. cigareta, više od 60% u odnosu na stanje u vrijeme preuzimanja TDR-a. Više od 80% proizvodnje ide u izvoz, najviše na tržišta EU, dok u državni proračun BAT uplaćuje oko 3 mlrd. kuna trošarina i poreza. Hrvatska, odnosno Zagreb, sjedište je cijele BAT-ove Adria regije od osam zemalja, no kako se upravo navršava pet godina moratorija na zatvaranje tvornice koji je Adris grupa ispregovarala prilikom prodaje TDR-a, u slučaju bolje ponude BAT ništa ne veže za Hrvatsku.

Tagovi: British American Tobacco, Branko Korotaj, Ivica Blažević, Sindikat PPDIV-a, trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, Tvornica duhana Rovinj, Kanfanar, Zdravko Marić, Istragrafika, Hrvatski duhani
PROČITAJ I OVO
Ralph Lauren najavljuje otpuštanja
REZOVI
Ralph Lauren najavljuje otpuštanja
NEW YORK - Američka kompanija Ralph Lauren odlučila smanjiti radnu snagu širom svijeta do kraja svoje fiskalne godine, u okviru sveobuhvatnog plana restrukturiranja.
Fortenova grupa zaprimila niz neobvezujućih ponuda za Ledo i Frikom
PONUDE
Fortenova grupa zaprimila niz neobvezujućih ponuda za Ledo i Frikom
ZAGREB - Fortenova grupa je zaprimila niz neobvezujućih ponuda za preuzimanje kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom, koje zajedno s nekoliko manjih povezanih kompanija čine Poslovnu grupu zamrznute hrane koja djeluje unutar divizije Prehrana Fortenova grupe.
Tonči Huljić dobio dopuštenje za Radio Toniku
ZELENO SVJETLO
Tonči Huljić dobio dopuštenje za Radio Toniku
ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije (VEM) dalo je dopuštenje društvu Tonika d.o.o., glazbenika, tekstopisca i producenta Tončija Huljića za satelitski, internetski, kabelski prijenos i druge dopuštene oblike prijenosa audio programa za kanal Radio Tonika.
Importanne Resortu Finina Zlatna bilanca
PRIZNANJA
Importanne Resortu Finina Zlatna bilanca
ZAGREB - Dubrovačkoj tvrtki Importanne Resort u utorak je dodijeljena Finina nagrada Zlatna bilanca za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2019. godini, a uz tu nagradu za sveukupnog pobjednika, dobitnik je i Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
TUI dodatno smanjio zimski program zbog koronaograničenja
OČEKIVANO
TUI dodatno smanjio zimski program zbog koronaograničenja
BERLIN - Njemački turoperator TUI objavio je u utorak da je dodatno smanjio zimski program za sezonu 2020/2021. zbog naglih promjena u ograničenjima putovanja kojima vlade nastoje usporiti zarazu Covidom 19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE