GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pregovori s Amerikancima: Luka Bar može postati baza za distribuciju tečnog gasa

Pregovori s Amerikancima: Luka Bar može postati baza za distribuciju tečnog gasa
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2020 / 10:59
Autor: SEEbiz / investitor.me
BAR - Luka Bar može biti baza za skladištenje i distribuciju tečnog gasa iz SAD, ka Evropi, što bi značilo veću stabilnost i energetsku sigurnost, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Dodala je da su počeli pregovori između američkih i crnogorskih kompanija o potencijalnoj saradnji u oblasti skladištenja i distribucije prirodnog tečnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država u Crnu Goru.

Zaključak dvije administracije je da postoje svi preduslovi za uspješnu poslovnu saradnju privrednih subjekata dvije zemlje, ali za konkretan dogovor je potrebno da investitori nađu zajednički interes.

“Kada ste članica NATO-a to za američke investitore podrazumijeva značajan stepen sigurnosti i bezbjednosti za ulaganja”, kazala je Sekulić.

Uvođenje novog energenta značilo bi i novu stabilnost i sigurnost za buduće investicije, pojašnjava ministarka.

“Tečni prirodni gas je energent koji je čist i efikasan i može se koristiti kao zamjena lož ulju ili mazutu, a nekad i kao zamjena za električnu energiju i kao takav nama mnogo znači”, navela je Sekulić.

Kako pojašnjava Luka Bar bi bila korišćena za pretovar i skladištenje tečnog gasa, što bi imalo pozitivne efekte na razvoj infrastrukture, ali i razvoj industrije.

Sekulić je podsjetila da Kombinat aluminijuma koristi tečni prirodni gas, što je značajno uticalo na smanjenje svih štetnih čestica.

Dodaje i da Željezara Nikšić radi na tome da lož ulje zamijeni tečnim prirodnim gasom.

“Crna Gora bi bila baza za distribuciju tih kontejnera dalje ka Evropi. Luka Bar ima dobru geografsku poziciju i predstavlja dobar lokalitet za takav centar”, navela je Sekulić.
Navodi i da je to jedan od načina da se tržište pripremi za korišćenje gasa.

“Ovo je jedan dobar put ka široj upotrebi gasa, a kasnije i ka izgradnji gasovoda odakle god da dolazio”, navela je Sekulić.

To znači, kako dodaje, korak dalje uvođenju novog energenta, razvoj nove grane ekonomije i iskorišćavanje slobodnih kapaciteta Luke Bar.

“To je jedna nova era u poslovanju Luke Bar, koja podrazumijeva partnerstvo sa ozbiljnim investitorima, to znači otvaranje novih radnih mjesta, novih kompanija, koje će se baviti logistikom”, navela je Sekulović.

Direktor Luke Bar Vladan Vučelić je i ranije kazao da bi izgradnja takvog terminala imala višestruke efekte na poslovanje Luke, kao i brojne benefite.
Kazao je i da je Luka Bar spremna za prihvat i distribuciju prirodnog tečnog gasa.

Tagovi: Luka Bar, tečni gas, NATO savez, Kombinat aluminijuma, Vladan Vučelić, Željezara Nikšić, Dragica Sekulić, tekući plin, tečni gas,
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE