GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premija osiguravatelja lani porasla 3,4 posto

Premija osiguravatelja lani porasla 3,4 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2018 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem prosinca prošle godine su 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala ukupnu bruto premiju u iznosu od 9,05 milijardi kuna, što predstavlja rast od 3,4 posto u odnosu na prosinac 2016., pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

U skupini neživotnih osiguranja, koja čini 67,53 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija u prosincu lani u odnosu na isti mjesec 2016. porasla je za 4,68 posto, na 6,1 milijardu kuna.

U segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija porasla je za 0,76 posto, na 2,94 milijarde kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem prosinca u iznosu od 2,05 milijardi kuna ili 0,32 posto višom u odnosu na isto razdoblje 2016. godine.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama ili tzv. obvezno autoosiguranje, s premijom nešto većom od 1,9 milijardi kuna.

Taj je iznos premije za 0,19 posto viši nego u prosincu 2016. godine, a tijekom prošle godine sklopljeno je ukupno 2.105.148 polica obveznog autoosiguranja, odnosno 15.226 polica ili 0,73 posto više nego u godini ranije.

U segmentu životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom krajem prosinca u iznosu od 2,2 milijarde kuna, što je za 1,04 posto manje u odnosu na premiju iz prosinca 2016. godine.

Prošle godine najveći je tržišni udio, mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 26,91 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 2,44 milijarde kuna.

Drugi je Allianz s 1,15 milijardi kuna premije, odnosno 12,66 postotnim tržišnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc s 915,18 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 10,11 posto.

Croatia osiguranje je prošle godine zauzimalo najveći udio i u segmentu neživotnih osiguranja, 31,13 posto, uz premiju od 1,9 milijardi kuna, dok je u segmentu životnih osiguranja također bilo na prvom mjestu s udjelom od 18,15 posto, odnosno s 533,5 milijuna kuna premije.

Drugo mjesto u životnim osiguranjima zauzeo je Allianz s udjelom od 18,07 posto i premijom od 531,3 milijuna kuna, dok je u segmentu neživotnih osiguranja na drugom mjestu bio Euroherc s udjelom od 14,96 posto i premijom od 915,2 milijuna kuna.

Tagovi: Premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc, Jadransko osiguranje, životna osiguranja
PROČITAJ I OVO
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
WMF
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
ROVINJ – Bogat i sadržajan subotnji program održan u sjajnoj atmosferi prostora stare Tvornice duhana u Rovinju osigurao je sudionicima ovogodišnjeg 14. Weekenda uvid u brojne aktualne teme, kao što su: promjena u poslovanju tijekom izazovnih vremena, uloga i pozicija građanskih inicijativa u društvu, najnoviji trendovi u robotici i gaming industriji te regulative u medijskom prostoru.
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
TAJMING
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
ZAGREB - Pivac, Pevec smatra da je on svjestan stanja u Podravci te da ulaganje u njene dionice ne znači da je želi preuzeti, već da je prepoznao dobar trenutak za kupnju kao financijski ili portfolio investitor.
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
DEMANTI
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
BEOGRAD - Kompanija Revita nastavlja svoje poslovanje na hrvatskom tržištu usprkos pokušajima bivših poslovnih partnera da je diskreditiraju i dovedu kupce u zabludu da brend Revita više ne postoji.
Artuković: Franck nije na prodaju
JASNA PORUKA
Artuković: Franck nije na prodaju
ZAGREB - Franck razmatra prilike u regiji, zanima nas akvizicija tvrtke koja ima srodan asortiman... Zainteresirani smo za razgovore. Franck ima još potencijala za rast i razvoj.
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
VEĆI KAPACITETI
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
MOSTAR - Početak proizvodnje u prehrambenoj tvornici u Kruševu pored Mostara, koja je zajednički projekt tvrtki Marinada i Podravke, odgođen je za godinu dana, ali je istovremeno povećan kapacitet prerade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE