GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premija osiguravatelja u travnju porasla 9,3 posto

Premija osiguravatelja u travnju porasla 9,3 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2018 / 11:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukupna zaračunata bruto premija 21 hrvatskoga društva za osiguranje krajem travnja iznosila je 3,6 milijardi kuna, što je 9,3 posto više u odnosu isti mjesec prošle godine, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

U skupini neživotnih osiguranja, koja čine 68,02 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija u travnju u odnosu na isti mjesec lani porasla je za 8,3 posto, na 2,48 milijardi kuna.

U segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija bilježi rast za 11,46 posto, na 1,16 milijardi kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem travnja u iznosu od 716,95 milijuna kuna ili 8,3 posto višom u odnosu na isti lanjski mjesec.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama ili tzv. obvezno autoosiguranje, s iznosom premije od gotovo 676,4 milijuna kuna.

Taj je iznos premije za 7,9 posto viši nego u travnju 2017. godine, a u prva četiri ovogodišnja mjeseca sklopljeno je ukupno 705.163 polica obveznog autoosiguranja, odnosno 46.554 polica ili 7,07 posto više nego u istom razdoblju lani.

U segmentu životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom krajem travnja u iznosu od 907,16 milijuna kuna, što je za 24,09 posto više u odnosu na premiju iz travnja prošle godine.

U travnju je najveći tržišni udio, mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 33,70 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 1,2 milijarde kuna.

Drugi je Allianz s 440,7 milijuna kuna premije, odnosno s tržišnim udjelom od 12,08 posto, dok je na trećem mjestu Euroherc s 332,18 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 9,11 posto.

Croatia osiguranje je zauzimalo najveći udio i u segmentu neživotnih osiguranja, 37,04 posto, uz premiju od 919,2 milijuna kuna, a na prvom je mjestu i u segmentu životnih osiguranja s udjelom od 26,59 posto i premijom od 310,1 milijun kuna.

Tagovi: premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc, životno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
Emmezeta dobila novog vlasnika
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
LINIJE
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
OSIJEK - Predstavnici osječke Zračne luke i Croatia Airlinesa u četvrtak su potpisali ugovor o uspostavi međunarodne putničke linije Osijek-München, što je prva međunarodna linija "Croatia Airlinesa" iz te zračne luke.
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
BOLJE PROGNOZE
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
PEKING - Američki proizvođač zrakoplova Boeing blago je podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina, računajući s brzim oporavkom kineskog gospodarstva od pandemije i rastom sektora diskontnih prijevoznika i e-trgovine.
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
LETOVI
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
ZAGREB - Fflydubai je u četvrtak ponovno uspostavio letove prema Zračnoj luci Franjo Tuđman Zagreb dva puta tjedno, a od prosinca ove godine povećat će učestalost tjednih letova na četiri, priopćeno je iz te zrakoplovne kompanije sa sjedištem u Dubaiju i zagrebačke zračne luke.
Asseco preuzeo domaće IT tvrtke IT Sistemi i eVision
ŠIRENJE
Asseco preuzeo domaće IT tvrtke IT Sistemi i eVision
ZAGREB - Jedna od najjačih IT kompanija u jugoistočnoj Europi, poljska Asseco SEE (ASEE) preuzela je domaću tvrtku IT Sistemi i njezinu pod-tvrtku eVision, što je u skladu sa ASEE-ovom strategijom širenja na temelju suvremenih tehnologija i inovacija i podrške u digitalizaciji poslovnih procesa, izvijestili su iz ASEE Hrvatska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE