GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prerani odlazak Želimira Ciglara

Prerani odlazak Želimira Ciglara
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2018 / 16:12
Autor: Denis Derk, Večernji list
ZAGREB - Prije točno dvije godine baš mi je bivši kazališni kritičar Večernjeg lista Želimir Ciglar javio vijest o smrti modne i likovne kritičarke Večernjaka Ane Lendvaj. 

A u utorak 27. veljače iznenada je preminuo i Želimir Ciglar, kritičar, publicist, zaljubljenik u gitaru i voditelj kazališne djelatnosti u Centru za kulturu Trešnjevka. Idealist među neidealistima i idealist u vrijeme koje nipošto nije idealističko. Želimir je rođen u Zagrebu 1962. godine. Studirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a diplomirao hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

U Večernjem listu bio je lektor, a potom dugi niz godina kazališni kritičar. Znanje mu je 1999. objavilo dječji roman “Decameron za golobrade pustolove” za koji je dobio nagradu Mato Lovrak. Ciglar je bio i suradnik časopisa The Bridge/Most, pisao je kazališne kritike i za Vijenac i brojne druge časopise i novine. Bio je član Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa i Hrvatskog novinarskog društva.

Od 2009. godine bio je lektor hrvatskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu Blaže Koneski u Skoplju gdje ostaje dvije godine te uz prof. dr. Ljubomira Spasova objavljuje Malu makedonsko-hrvatsku čitanku. Radio je na romanu “Šutnja” koji nije objavio. U Centru za kulturu Trešnjevka okupljao je kazališne umjetnike u rasponu od Ivice Boban do Ivice Kunčevića, blisko surađivao s neovisnim kazališnim družinama i glumcima organizirajući kazališne programe i za djecu i za odrasle. Prije samo nekoliko mjeseci u Centru pokrenuo je program Prozor/prizor. Za prvu priredbu svoju pjesmu “Bog je kišobran” darovao je Vjeran Zuppa, a Irena Frantal darovala je kolaž. I pjesma i kolaž mjesec su dana bili izloženi u izlogu CeKaTea. 

Još kao dijete glumio je u seriji Radio-televizije Zagreb “Prijatelji” na tekst Mate Lovraka u režiji Marija Fanellija. Kada je bio lektor u Skoplju, na svom je blogu zapisao:

“Novcem od nagrade Lovrakove kupih gitaru i sada sam sobni gitarist. Kad se u domaju vratim iz tatkovine bit ću ulični gitarist. Uostalom, s ceste i dolazim, iz zagrebačke Dubrave! Predgrađa su sva nalik jedno drugom. Više sam čestitih ljudi sreo na ulici nego na crvenim tepisima. Ali ima ih, samo se skrivaju.”

Zbogom, dragi i čestiti prijatelju.

https://www.vecernji.hr/kultura/bio-je-idealist-u-vremenu-koje-nije-idealisticko-1229166

Tagovi: Želimir Ciglar, Večernji list, Denis Derk, Ana Lendvaj, Centar za kulturu Trešnjevka, Vjeran Zuppa
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE