GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Priča s Mercatorom završit će na međunarodnoj arbitraži

Priča s Mercatorom završit će na međunarodnoj arbitraži
SPOROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2020 / 19:47
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Nakon što je slovensko pravosuđe odluku o zapljeni Mercatorovih dionica od Agrokora učinilo pravomoćnom, postavljaju se brojna pitanja od toga tko će donositi odluke u Mercatoru, kako će ta tvrtka poslovati, ali i kakva je budućnost Fortenove bez Mercatora, koji sa sobom odnosi i slovensko i srbijansko tržište ove regionalne grupacije. 

Agrokorova izvanredna uprava neslužbeno tvrdi da će spor između Slovenaca i Agrokora vjerojatno završiti na međunarodnoj arbitraži, a to znači godine natezanja i čekanja odluke u o tome je li bilo legalno zaplijeniti dionice Mercatora, piše Večernji list. O pregovorima i pokušaju pronalaska mirnog rješenja zasad se u Fortenovi ne govori, iako su po informacijama Večernjeg lista i ovaj tjedan predstavnici najvećih vlasnika Fortenove u Ljubljani proveli u nastojanju da smire prijepore i postignu rješenje sa slovenskom politikom.

Ipak, nezgodna je okolnost to što je u politici puno lakše donijeti odluku nego donesenu odluku povući. Zato će sada Slovenci teže popustiti u pregovorima, a izgledno je i da će tražiti više nego što su tražili prije zapljene dionica. Iako potencijalno nelegalno te uz rizik velikih tužbi i troška za porezne obveznike, oduzimanje dionica korak je koji je omogućio povratak u slovenske ruke i uspostavu, barem privremenu, nad kompanijom koja je i najveći slovenski poslodavac. 

A što to znači u praksi? Mercator ima upravu predvođenu Tomislavom Čizmićem i Nadzorni odbor, u kojem se nalaze Fortenovini ljudi koji će i dalje voditi tvrtku čije vlasništvo nije jasno, s obzirom na zapljenu većinskog udjela u tvrtki. Ipak, Fortenova do daljnjeg ne može preuzeti tvrtku pa time propadaju i planovi o objedinjavanju nabave za cijeli maloprodajni lanac u regiji, kao i o optimizaciji poslovanja u tom dijelu. Fortenova ne može konsolidirati rezultate poslovanja Mercatora niti koristiti sinergijske efekte dvaju najvećih maloprodajnih lanaca u regiji. Uoči Božića situacija je bila potpuno drukčija i govorilo se o tome da su Slovenci spremni potpisati memorandum o prijenosu dionica Mercatora na Fortenovu pa je legitimno pitanje čijom je greškom došlo do potpunog obrata u samo nekoliko dana. 

Mediji u Sloveniji prozivaju izvanrednu upravu Agrokora i ističu da se u nekoliko navrata oglušila na upozorenja AVK, koja je dionice Mercatora naposljetku i zaplijenila jer Agrokor nije platio kaznu od 53,9 milijuna eura, izrečenu zbog preuzimanja manje tvrtke Costella još 2016. godine. Izvanredna uprava, pak, ističe da je odluka o kazni ‘neustavna, arbitrarna i nezakonita te da je Agencija pri donošenju odluke o privremenom oduzimanju dionica grubo kršila pravila postupka’. Najviše štete u odnosima, kažu upućeni, prouzročili su ipak nekvalitetno pregovaranje i prečvrsti stavovi, a kap koja je prelila čašu bio je odnos prema ministru gospodarstva Zdravku Počivalšeku. Greška u koracima mora se ispraviti, jer Mercator nosi trećinu poslovanja Fortenove i to onaj dio bez kojeg se tvrtka opterećena dugovima od 1,5 milijardi eura ne može oporaviti bez novog vlasničkog restrukturiranja. Ključan u Srbiji i Sloveniji Plan održivosti na temelju kojeg su vjerovnici podržali osnivanje Fortenove udvostručenje EBITDA-e do 2021. godine.

O važnosti Mercatora dovoljno je reći da po planu održivosti on sudjeluje s 2,4 milijarde eura ili 38 posto ukupnih prihoda i čak 123 milijuna eura ili 28 posto očekivane EBITDA-e grupe u 2021. Mercator nije važan samo zbog Slovenije, tržišta s najvećom kupovnom moći potrošača među zemljama u kojima posluje Fortenova, u kojoj ima lidersku poziciju, već i zbog činjenice da je kroz njegovu mrežu Fortenova prisutna u Srbiji, Crnoj Gori, pa i u BIH. Naime, u Srbiji Mercator ima 348 dućana, u BIH koji uglavnom pokriva Konzumova mreža ih je 2016. bilo prisutno 83, a u Crnoj Gori ima 110 trgovina s 30.000 kvadrata

Tagovi: Mercator, Fortenova grupa, Agrokor, Zdravko Počivalšek, Fabris Peruško, Tomislav Čizmić
PROČITAJ I OVO
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE