GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihodi najboljih crnogorskih kompanija pali 20%

Prihodi najboljih crnogorskih kompanija pali 20%
DEVET MJESECI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 22:15
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Poslovni prihodi deset kompanija koje ulaze u sastav berzanskog indeksa MHCE10 za devet mjeseci su iznosili 416 miliona eura i manji su za 110 miliona ili 20,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuje analiza poslovanja tih kompanija objavljena na sajtu Montenegroberze, piše Dan.

U pitanju su kompanije Crnogorski Telekom, Luka Bar, Hipotekarna banka, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Elektroprivreda (EPCG), Sveti Stefan hoteli, Budvanska rivijera, Republički zavod za urbanizam (RZUP), Plantaže i Jugopetrol.

Pad prihoda zabilježilo je osam kompanija, dok su rast prihoda imali samo CGES i Luka Bar od 19,3 odsto, odnosno 15,4 procenata.

Najveći pad prihoda u procentualnom iznosu zabilježila je Budvanska rivijera od 86,4 odsto, sa 20 miliona na 2,7 miliona eura.

Naravno, zbog pandemije virusa korona i njenog negativnog uticaja na turizam RZUP, vlasništvo Aca Đukanovića je imao pad prihoda od 64,35 odsto sa 347,2 hiljade na 123,8 hiljada eura.

Prihodi Jugopetrola su skoro prepolovljeni i iznosili su 63,6 miliona, dok su lani bili 123,9 miliona.

Prihodi Hipotekarne banke su za trećinu manji, Plantaža za 17 odsto, EPCG za 10 procenata, a Telekoma za 8,8 odsto.

Kao i na globalnu ekonomiju, virus korona je imao negativan uticaj i na našu privredu.

Kada je u pitanju dobit iz poslovanja i ona je značajno smanjena. Lani je za ovih deset preduzeća iznosila 35,3 miliona eura, dok je na kraju ovogodišnjeg trećeg kvartala bila 12,4 miliona eura, što je 65 odsto manje.

U odnosu na uporedni period, za devet mjeseci ove godine došlo je do pada neto rezultata kompanija koje čine indeks MHCE10 u iznosu od oko 64,89 odsto piše u analizi poslovanja tih kompanija na kraju trećeg kvartala.

Sedam kompanija je imalo dobit, dok su tri bile u minusu- Budvanska rivijera, Plantaže i RZUP.

Lani su na kraju trećeg kvartala u minusu bile samo Plantaže i RZUP.

Minus Budvanske je najveći 5,86 miliona, Plantaža 3,23 miliona a RZUP-a 83,4 hiljade.

U analizi se navodi se da je CGES imao dobit od 9,82 miliona eura, dva i po puta veću nego lani.

Luka Bar je imala 1,4 miliona dobiti, što je rast od 411 odsto.

Dobit na kraju trećeg kvartala zabilježili su i Hipotekarna banka 3,73 miliona, Jugopetrol 2,24 miliona, Elektroprivreda 2,2 miliona, Crnogorski telekom 1,78 miliona i Sveti Stefan Hoteli Budva 363,65 hiljada eura.

U odnosu na prošlu godinu najvaće pogoršanje rezultata imala je Budvanska rivijera, koja je lani imala 4,88 miliona dobiti.

Akcije rasle uprkos slabijim rezultatima

Uprkos lošijim prihodima i manjoj dobiti, zarada po akciji zabilježena je kod sedam kompanija, a najveća je kod Hipotekarne banke. Akcije Hipotekarne banke su porasle za 119,3 eura.

Akcije tri preduzeća koja su poslovala sa minusom nijesu se, logično, povećavale. Akcija Jugopetrola je uvećana za 0,48 eura, dok su akcije ostalih privrednih subjekata uvećane za iznos manji od 10 centi.

Tagovi: Montenegroberza, Crnogorski Telekom, Luka Bar, Hipotekarna banka, Crnogorski elektroprenosni sistem, Elektroprivreda Crne Gore, Sveti Stefan hoteli, Budvanska rivijera, Republički zavod za urbanizam, Plantaže, Jugopetrol
PROČITAJ I OVO
Optima Telekom: Stabilni prihodi i blagi pad EBITDA-e u prvom polugodištu
SOLIDNO
Optima Telekom: Stabilni prihodi i blagi pad EBITDA-e u prvom polugodištu
ZAGREB - Optima Telekom Grupa je u prvih šest mjeseci 2021. godine u odnosu na isti period prethodne godine ostvarila manju EBITDA-u prije jednokratnih stavki nakon najmova za 2,7%.
Evo tko je dobio nekadašnju frekvenciju Radija 101
RADIO
Evo tko je dobio nekadašnju frekvenciju Radija 101
ZAGREB - Radio 101 izgubio je koncesiju. Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku da se koncesija na frekvenciji 101 MHz dodijeli Top Radiju.
Pfizer podigao prognoze prodaje cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Pfizer podigao prognoze prodaje cjepiva protiv korone
BROOKLYN - Američka farmaceutska kompanija Pfizer povećala je u srijedu prognoze prodaje cjepiva protiv covida-19, koje je razvila s njemačkim BioNTechom, za 28,8 posto, na 33,5 milijardi dolara.
Neto dobit Kraš grupe skočila 64 posto
SKOK
Neto dobit Kraš grupe skočila 64 posto
ZAGREB - Kraš grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 21,9 milijuna kuna, što je rast od 8,6 milijuna kuna ili 64,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće Kraša objavljeno u srijedu.
Nedostatak čipova usporit će rast Applea u Q4
NEDOSTATAK ČIPOVA
Nedostatak čipova usporit će rast Applea u Q4
CUPERTINO - Apple je objavio da će globalna nestašica čipova koja je već smanjila prodaju njegovih proizvoda Mac i iPad početi pritiskati i proizvodnju iPhonea, pa očekuje usporavanje rasta prihoda i pad cijene dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE