GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihvaćena kineska žalba na natječaj za prugu od Karlovca do Hrvatskog Leskovca

Prihvaćena kineska žalba na natječaj za prugu od Karlovca do Hrvatskog Leskovca
DISKRIMINACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2021 / 07:45
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) prihvatila je žalbu zagrebačke podružnice kineske kompanije China Railway Eryuan Engineering Group (CREEG) na natječaj za prugu od Karlovca do Hrvatskog Leskovca, vrijedan 2,04 milijarde kuna, i poništila sporni dio dokumentacije o nabavi na koji su se Kinezi zbog spornih odredaba žalili da su diskriminirani.

Radi se o natječaju za radove na građevinskom i elektroenergetskom željezničkom infrastrukturnom podsustavu projekta “Rekonstrukcija postojećeg i gradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac”, a javno nadmetanje za taj posao objavljeno je još lani u rujnu. Ponude su u međuvremenu, nakon šest žalbi, trebale napokon biti otvorene 9. ožujka. No potkraj veljače CREEG je podnio sedmu žalbu na taj natječaj. HŽ Infrastruktura zatražila je od DKOM-a da se natječaj nastavi unatoč žalbi smatrajući da je nepravodobna. No u Komisiji se nisu s time složili pa je natječajni postupak zaustavljen dok se ne riješi i sedma, kineska žalba, piše Večernji list.

A Kinezi su se žalili na pojašnjenje HŽ Infrastrukture na pitanje jednog od zainteresiranih subjekata. Prema kojem je navedeno da stručnjak 8, koji se traži od natjecatelja u natječajnoj dokumentaciji, treba biti član Hrvatske komore inženjera tehnologije prometa i transporta (HKITPT) i da se za tog stručnjaka trebaju dostaviti dokazi u skladu sa Zakonom o HKITPT-u.

Kinezi su naveli da je isprva u dokumentaciji bilo navedeno da stručnjak 8 mora biti inženjer prometa iz područja željezničkog prometa koji je stekao odgovarajući stupanj obrazovanja iz prometne struke te da ima pet godina radnog iskustva u struci kao i iskustvo izvođenja radova na minimalno jednom projektu na gradnji željezničkih pruga. U CREEG-u su naveli da je taj dodatni navedeni uvjet – članstvo u HKITPT-u – diskriminacijski prema njima jer je jedan od uvjeta za članstvo u toj komori hrvatsko državljanstvo ili državljanstvo neke druge članice EU.

Iz HŽI-ja su, među ostalim, odgovorili da se radi o uvjetu za provedbu ugovora čije se ispunjenje kontrolira nakon potpisa ugovora i da to nikako ne utječe na postupak nabave, odnosno da se ne radi o izmjeni natječajne dokumentacije. Naveli su i da se ne radi o uvjetu sposobnosti koji bi na bilo koji način diskriminirao strane državljane. Nadoknada troškova DKOM je u tom slučaju ipak stao na stranu Kineza dajući im pravo u tvrdnjama da je uvođenje uvjeta članstva u Komori izmjena dokumentacije o nabavi, pa su pravodobno podnijeli žalbu na sporne izmjene.

DKOM je zaključio da su, sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi, posebice u vezi s načelom slobode pružanja usluga i načelom zabrane diskriminacije, navodi Kineza točni te da je stoga njihov žalbeni navod osnovan. Osim što je poništio dio sporne dokumentacije, DKOM je naložio HŽIiju da CREEG-u nadoknadi troškove žalbenog postupka u iznosu od 5000 kuna. S obzirom na to da je natječajni postupak bio zaustavljen dok se nije riješi i ova žalba, rok za dostavu ponuda je sad pomaknut na 1. travnja ove godine. Ne bude li u međuvremenu novih žalba, to će značiti da će se ponude na tom natječaju otvoriti čak pet mjeseci nakon prvog planiranog roka za njihovo otvaranje.

Tagovi: Hrvatska komora inženjera tehnologije prometa i transporta , China Railway Eryuan Engineering Group, China Railway, pruga Karlovac-Hrvatski Leskovac, HŽ Infrastruktura, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE