GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihvaćena kineska žalba na natječaj za prugu od Karlovca do Hrvatskog Leskovca

Prihvaćena kineska žalba na natječaj za prugu od Karlovca do Hrvatskog Leskovca
DISKRIMINACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2021 / 07:45
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) prihvatila je žalbu zagrebačke podružnice kineske kompanije China Railway Eryuan Engineering Group (CREEG) na natječaj za prugu od Karlovca do Hrvatskog Leskovca, vrijedan 2,04 milijarde kuna, i poništila sporni dio dokumentacije o nabavi na koji su se Kinezi zbog spornih odredaba žalili da su diskriminirani.

Radi se o natječaju za radove na građevinskom i elektroenergetskom željezničkom infrastrukturnom podsustavu projekta “Rekonstrukcija postojećeg i gradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac”, a javno nadmetanje za taj posao objavljeno je još lani u rujnu. Ponude su u međuvremenu, nakon šest žalbi, trebale napokon biti otvorene 9. ožujka. No potkraj veljače CREEG je podnio sedmu žalbu na taj natječaj. HŽ Infrastruktura zatražila je od DKOM-a da se natječaj nastavi unatoč žalbi smatrajući da je nepravodobna. No u Komisiji se nisu s time složili pa je natječajni postupak zaustavljen dok se ne riješi i sedma, kineska žalba, piše Večernji list.

A Kinezi su se žalili na pojašnjenje HŽ Infrastrukture na pitanje jednog od zainteresiranih subjekata. Prema kojem je navedeno da stručnjak 8, koji se traži od natjecatelja u natječajnoj dokumentaciji, treba biti član Hrvatske komore inženjera tehnologije prometa i transporta (HKITPT) i da se za tog stručnjaka trebaju dostaviti dokazi u skladu sa Zakonom o HKITPT-u.

Kinezi su naveli da je isprva u dokumentaciji bilo navedeno da stručnjak 8 mora biti inženjer prometa iz područja željezničkog prometa koji je stekao odgovarajući stupanj obrazovanja iz prometne struke te da ima pet godina radnog iskustva u struci kao i iskustvo izvođenja radova na minimalno jednom projektu na gradnji željezničkih pruga. U CREEG-u su naveli da je taj dodatni navedeni uvjet – članstvo u HKITPT-u – diskriminacijski prema njima jer je jedan od uvjeta za članstvo u toj komori hrvatsko državljanstvo ili državljanstvo neke druge članice EU.

Iz HŽI-ja su, među ostalim, odgovorili da se radi o uvjetu za provedbu ugovora čije se ispunjenje kontrolira nakon potpisa ugovora i da to nikako ne utječe na postupak nabave, odnosno da se ne radi o izmjeni natječajne dokumentacije. Naveli su i da se ne radi o uvjetu sposobnosti koji bi na bilo koji način diskriminirao strane državljane. Nadoknada troškova DKOM je u tom slučaju ipak stao na stranu Kineza dajući im pravo u tvrdnjama da je uvođenje uvjeta članstva u Komori izmjena dokumentacije o nabavi, pa su pravodobno podnijeli žalbu na sporne izmjene.

DKOM je zaključio da su, sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi, posebice u vezi s načelom slobode pružanja usluga i načelom zabrane diskriminacije, navodi Kineza točni te da je stoga njihov žalbeni navod osnovan. Osim što je poništio dio sporne dokumentacije, DKOM je naložio HŽIiju da CREEG-u nadoknadi troškove žalbenog postupka u iznosu od 5000 kuna. S obzirom na to da je natječajni postupak bio zaustavljen dok se nije riješi i ova žalba, rok za dostavu ponuda je sad pomaknut na 1. travnja ove godine. Ne bude li u međuvremenu novih žalba, to će značiti da će se ponude na tom natječaju otvoriti čak pet mjeseci nakon prvog planiranog roka za njihovo otvaranje.

Tagovi: Hrvatska komora inženjera tehnologije prometa i transporta , China Railway Eryuan Engineering Group, China Railway, pruga Karlovac-Hrvatski Leskovac, HŽ Infrastruktura, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave
PROČITAJ I OVO
EU nema novih narudžbi cjepiva AstraZenece iza lipnja
CJEPIVA
EU nema novih narudžbi cjepiva AstraZenece iza lipnja
BRUXELLES - Europska unija nema novih narudžbi cjepiva AstraZenece iza lipnja kada istječe njihov ugovor, rekao je europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton u nedjelju, dan nakon što je EU potpisala novi ugovor s Pfizerom i BioNTechom.
Avion Trade Aira udario u jastreba nakon polijetanja iz Ljubljane za Madeiru
NEZGODA
Avion Trade Aira udario u jastreba nakon polijetanja iz Ljubljane za Madeiru
LJUBLJANA - Airbus A320 hrvatskog avioprijevoznika Trade Air, koji je u nedjelju s aerodroma Jože Pučnika u Ljubljani poletio prema portugalskom otoku Madeiri morao se brzo nakon polijetanja vratiti na polazišnu točku jer se usred leta sudario s pticom, javlja 24ur.com.
Sjajne brojke Adidasa na krilima kineske potražnje
ODLIČNA GODINA
Sjajne brojke Adidasa na krilima kineske potražnje
BERLIN - Adidas je u prvom kvartalu ove godine imao dobit veću od 500 milijuna eura, što je ogroman rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine kad je zarada iznosila 26 milijuna eura.
KLM se nakon 32 godine vraća u Dubrovnik
DOBRE VIJESTI
KLM se nakon 32 godine vraća u Dubrovnik
ZAGREB - KLM će, nakon gotovo 32 godine, obnoviti promet na liniji između Amsterdama i Dubrovnika.
EU potpisala ugovor o kupnji 1,8 milijardi doza Pfizerova cjepiva
KUPNJA
EU potpisala ugovor o kupnji 1,8 milijardi doza Pfizerova cjepiva

BRUXELLES - Europska komisija potpisala je ugovor s proizvođačem cjepiva Pfizer / BioNTech o kupnji dodatnih 1,8 milijardi doza cjepiva protiv korone za sljedeće dvije godine, najavila je danas predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE