GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaja Optima Telekoma: Manjinski dioničari dobit će solidnu premiju

Prodaja Optima Telekoma: Manjinski dioničari dobit će solidnu premiju
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2021 / 10:13
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Zagrebačka banka (ZABA) i Hrvatski Telekom potpisali su u petak ugovor s Telemachom Hrvatska u vlasništvu United Grupe o kupoprodaji dionica Optima Telekoma.

Predmet transakcije je prodaja ukupno 54,31% dionica Optima Telekoma, od čega je 36,90% u vlasništvu ZABA-e, dok je 17,41% u vlasništvu HT-a.

Ugovorom o prodaji i kupnji dionica utvrđuje se vrijednost za 100% dionica Optima Telekoma (vrijednost poduzeća) na bezgotovinskoj osnovi, bez gotovine i iznosi 639 milijuna kuna, što predstavlja EV / EBITDA (prije jednokratnih stavki nakon najma) od 5x. Ukupni očekivani prihod za HT tek treba utvrditi na temelju unaprijed definiranih ugovornih parametara, međutim cijena dionice kako je dogovoreno u sporazumu bit će niža od tromjesečnog ponderiranog prosjeka s uređenog tržišta koji bi kupac primijenio u obveznom preuzimanju ponuda (količinski ponderirani prosjek cijene dionice Optima Telekoma na uređenom tržištu u razdoblju od 8. travnja do 8. srpnja 2021.).

Primjećujemo da gore spomenuti ugovor o kupoprodaji pokreće ponudu za preuzimanje ostatka dionica Optima Telekoma. Manjinski dioničari trebali bi dobiti tromjesečnu ponderiranu prosječnu cijenu, što znači 5,36 kuna po dionici. To ukazuje na premiju trenutne cijene (zatvaranje u petak) od 26,1%, pišu analitičari Intercapitala.

Podsjećanja radi, HT je svoj udio u Optima Telekomu stekao dugom u zamjenu vlasničkog kapitala u postupku predstečajne nagodbe i stekao upravljačka prava temeljem sporazuma sa Zagrebačkom bankom. Još 2014. godine, na temelju Ugovora o upravljanju potpisanog između Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke, Hrvatska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dala je svoje uvjetno odobrenje za koncentraciju Hrvatskog telekoma i Optima Telekoma na ograničeno razdoblje od četiri godine, koje je kasnije produljeno na 10. srpnja 2021.

Tržište i mediji dugo su nagađali o kupovini Optima Telekoma s United Group otkako je Grupa objavila da je švedski Tele2 AB najavio prodaju njihove hrvatske podružnice od Tele2 Hrvatska (koja se danas zove Telemach).

Još 2019. godine mediji su nagađali da bi United Group mogla biti zainteresirana za kupnju Optima Telekoma, jer je poslovanje tvrtke većinom povezano s fiksnom širokopojasnom mrežom, što je segment u kojem Telemach ne posluje. Takva akvizicija dovela bi do konsolidacije svih većinskih telekomunikacijskih segmenata na hrvatskom tržištu od strane United Group. Kao rezultat gore spomenutog, cijena dionica Optima Telekoma porasla je 2019. godine, pri čemu je OPTE bila daleko najuspješnija sastavnica CROBEX-a (+ 370% u 2019. godini).

Tagovi: Optima Telekom, United Group, Telemach, Hrvatski Telekom, Telemach Hrvatska, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Predsjednik VEM-a: Koncesiju za 101 MHz Top Radiju treba oduzeti
IZDVOJENA MIŠLJENJA
Predsjednik VEM-a: Koncesiju za 101 MHz Top Radiju treba oduzeti
ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije (VEM) objavilo je zapisnik sjednice o ugovaranju koncesije za 101MHz Top Radiju, ali i izdvojena mišljenja predsjednika VEM-a Josipa Popovca i zamjenika Roberta Tomljenovića koji su bili protiv navodeći da koncesiju treba oduzeti zbog neistinitih podataka.
Petrokemija: Zastoj postrojenja Urea i Amonijak
ZASTOJ
Petrokemija: Zastoj postrojenja Urea i Amonijak
ZAGREB - Iz Petrokemije su u srijedu izvijestili da su postrojenja za proizvodnju uree i amonijaka započela danas s obustavom rada zbog tehničkog kvara, dok ostala postrojenja za proizvodnju mineralnih gnojiva rade sukladno planovima i osigurane su dovoljne količine za opskrbu domaćeg i regionalnog tržišta.
Axel Springer namjerava zaposliti stotine novinara
NOVINARI
Axel Springer namjerava zaposliti stotine novinara
BERLIN - Njemački medijski div Axel Springer namjerava u narednim godinama zaposliti nekoliko stotina novinara, izjavio je u intervjuu za Sueddeutsche Zeitung (SZ) član uprave Jan Bayer.
Atlantska plovidba u gradnju novih brodova ulaže 137 milijuna dolara
FLOTA
Atlantska plovidba u gradnju novih brodova ulaže 137 milijuna dolara
DUBROVNIK - Sukladno strateškom opredjeljenju Atlantske plovidbe d.d. u cilju modernizacije, ekologizacije i obnove flote, na sjednici Upravnog odbora održanoj u utorak dana je suglasnost na ugovore o gradnji dvaju brodova i dvaju opcijskih brodova za prijevoz rasutih tereta nosivosti 82.000 DWT s brodogradilištem Jiangsu Hantong Ship Heavy Industry Co., Ltd.
Tehnomont će graditi patrolne brodove za Cipar i protupožarne za Grčku
POSLOVI
Tehnomont će graditi patrolne brodove za Cipar i protupožarne za Grčku
RIJEKA – Brodogradilište Tehnomont prije mjesec dana ugovorilo je gradnju tri 17-metarska patrolna broda za Cipar, a kroz petnaestak dana očekuje ih parafiranje novog posla, ovog puta s Grcima za koje će u Puli izgraditi dva protupožarna broda – potvrdio nam je Niko Skala, tehnički direktor ovog brodogradilišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE