GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu

Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
MARŽE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2021 / 15:07
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Kako su svi hrvatski bluechipovi objavili rezultate za 2020. godinu, odlučili smo pogledati kakav je učinak imala pandemija na profitne marže svake promatrane tvrtke.

Važno je napomenuti da usporedba marži u odabranim tvrtkama nije nužno najbolji način za usporedbu jer mnoga poduzeća posluju u različitim industrijama. Budući da i EBITDA i profitna marža u velikoj mjeri odražavaju industriju u kojoj tvrtka posluje, savjetujemo da je usporedite s prosjekom ili medijanom. Ipak, još uvijek vrijedi vidjeti koje su hrvatske tvrtke isplativije i stoga imaju više "prostora" da potencijalno smanje cijene svojih roba ili usluga ako je potrebno, a da pritom ostanu na višoj razini profitabilnosti, pišu analitičari InterCapitala.

Rezultati za 2020. godinu uključuju posljedice hrvatske turističke sezone koje izravno i neizravno utječu na mnoge hrvatske bluechipove.

U 2020. godini dva su telekoma vodeća na listi s najvišom EBITDA maržom. To su HT i Optima Telekom s EBITDA-om od 41,3% i 34,2%. HT bilježi lagani porast marže od 0,4 p.p., jer je ovo jedan od sektora na koji je pandemija najmanje utjecala na razinu profitabilnosti. Slijedi Atlantska plovidba s EBITDA maržom od 33,8%, blagim padom od 2,8 p.p. YoY. U međuvremenu, EBITDA tvrtke prepolovljena je 2020. na 74 milijuna kuna.

Slijede dvije turističke tvrtke - Maistra i Valamar Riviera s EBITDA maržom od 19,8% i 15,3%. Obje njihove EBITDA marže grubo su se smanjile 2020. godine za 15 p.p. i 20 p.p. zbog zaustavljanja putovanja uzrokovanog Covid-19.

Što se tiče profitne marže, četiri tvrtke prijavile su neto gubitak (RIVP, ARNT, MAIS, ATPL). U međuvremenu HT je zabilježio najveću profitnu maržu od 7,6% (pad od 1,8 p.p. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine). Kada se gledaju godišnje promjene profitne marže u 2020. godini, možemo primijetiti da osim četiri spomenute tvrtke, nismo uočili značajne promjene u profitabilnosti unatoč pandemiji.

Tagovi: EBITDA marža, profitna marža, Hrvatski Telekom, Optima Telekom, Valamar Riviera, Maistra
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE