GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu

Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
MARŽE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2021 / 15:07
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Kako su svi hrvatski bluechipovi objavili rezultate za 2020. godinu, odlučili smo pogledati kakav je učinak imala pandemija na profitne marže svake promatrane tvrtke.

Važno je napomenuti da usporedba marži u odabranim tvrtkama nije nužno najbolji način za usporedbu jer mnoga poduzeća posluju u različitim industrijama. Budući da i EBITDA i profitna marža u velikoj mjeri odražavaju industriju u kojoj tvrtka posluje, savjetujemo da je usporedite s prosjekom ili medijanom. Ipak, još uvijek vrijedi vidjeti koje su hrvatske tvrtke isplativije i stoga imaju više "prostora" da potencijalno smanje cijene svojih roba ili usluga ako je potrebno, a da pritom ostanu na višoj razini profitabilnosti, pišu analitičari InterCapitala.

Rezultati za 2020. godinu uključuju posljedice hrvatske turističke sezone koje izravno i neizravno utječu na mnoge hrvatske bluechipove.

U 2020. godini dva su telekoma vodeća na listi s najvišom EBITDA maržom. To su HT i Optima Telekom s EBITDA-om od 41,3% i 34,2%. HT bilježi lagani porast marže od 0,4 p.p., jer je ovo jedan od sektora na koji je pandemija najmanje utjecala na razinu profitabilnosti. Slijedi Atlantska plovidba s EBITDA maržom od 33,8%, blagim padom od 2,8 p.p. YoY. U međuvremenu, EBITDA tvrtke prepolovljena je 2020. na 74 milijuna kuna.

Slijede dvije turističke tvrtke - Maistra i Valamar Riviera s EBITDA maržom od 19,8% i 15,3%. Obje njihove EBITDA marže grubo su se smanjile 2020. godine za 15 p.p. i 20 p.p. zbog zaustavljanja putovanja uzrokovanog Covid-19.

Što se tiče profitne marže, četiri tvrtke prijavile su neto gubitak (RIVP, ARNT, MAIS, ATPL). U međuvremenu HT je zabilježio najveću profitnu maržu od 7,6% (pad od 1,8 p.p. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine). Kada se gledaju godišnje promjene profitne marže u 2020. godini, možemo primijetiti da osim četiri spomenute tvrtke, nismo uočili značajne promjene u profitabilnosti unatoč pandemiji.

Tagovi: EBITDA marža, profitna marža, Hrvatski Telekom, Optima Telekom, Valamar Riviera, Maistra
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući
ŽIVOTNA SREDINA
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući

BEOGRAD - Nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će o izgradnji rudnika litijuma u Jadru odlučivati građani na referendumu izazvala je pažnju javnosti ali ju je istovremeno i podelila.

Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
MOST
Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
KOMARNA - Na gradilištu Pelješkog mosta podignut je i montiran prvi zatvarajući segment „CR 4“ između stupova S4 i S5, pa je sada ukupno spojeno 620 metara konstrukcije sa strane Komarne.
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju
VAKCINE
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju

BEOGRAD - Fabrika vakcina "Sinofarm" gradiće se u blizini Zemun polja

Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
OGORČENJE
Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
PODGORICA-Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u avionu nacionalnom avio prevozniku Air Montenegro služi ketering identičan onom u Air Srbija.
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi
FIJASKO
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi

NEW YORK - Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE