GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima lani porasla 5,5 posto

Proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima lani porasla 5,5 posto
MLIJEKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2017 / 07:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2016. povećana je u odnosu na prethodnu godinu za 5,5 posto, dok su količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle za 4,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema podacima DZS-a, lani je ukupna proizvodnja mlijeka, kravljeg, ovčjeg i kozjeg, na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iznosila gotovo 516,2 tisuće tona, što je za oko 27 tisuća tona ili 5,5 posto više nego 2015. godine.

Najveći dio tog mlijeka, 316,7 tisuće tona, obiteljska su gospodarstva predala u otkup mljekarama, a te su količine za 4,8 posto, odnosno oko 14 tisuća tona veće nego 2015. godine.

Službena statistika pokazuje da je istodobno količina mlijeka utrošena unutar kućanstva u svježem stanju smanjena za 10,6 posto, odnosno za oko 5,2 tisuće tona, na ukupno 43,5 tisuća tona.

Nasuprot tome, za 3,4 posto, na 69 tisuća tona, rasle su količine mlijeka koje su obiteljska gospodarstva koristila za ishranu stoke, dok su količine mlijeka prodane u izravnoj prodaji, na samom gospodarstvu, na tržnicama i sl., povećane u odnosu na prethodnu godinu za 18,9 posto, na 27,2 tisuće tona.

Rasle su i količine mlijeka koje su obiteljska gospodarstva preradila, i to za 20,6 posto, na gotovo 56 tisuća tona.

Statistika ostvarenih proizvoda dobivenih preradom mlijeka na gospodarstvu pokazuju, pak, da se u 2016. bilježi pad proizvedenog vrhnja, za 21,6 posto, na 1.043 tone, te ostalih proizvoda, poput jogurta, kiselog mlijeka i sl., za 29,7 posto, na 362 tone.

Istodobno, proizvodnja maslaca rasla je za 22,6 posto, na 38 tona, svježeg sira za 1,2 posto, na 4.419 tona, a ostalih sireva za 27,2 posto, na 810 tona.

Tagovi: proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima, mlijeko, sirevi, mljekarstvo
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući
ŽIVOTNA SREDINA
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući

BEOGRAD - Nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će o izgradnji rudnika litijuma u Jadru odlučivati građani na referendumu izazvala je pažnju javnosti ali ju je istovremeno i podelila.

Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
MOST
Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
KOMARNA - Na gradilištu Pelješkog mosta podignut je i montiran prvi zatvarajući segment „CR 4“ između stupova S4 i S5, pa je sada ukupno spojeno 620 metara konstrukcije sa strane Komarne.
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju
VAKCINE
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju

BEOGRAD - Fabrika vakcina "Sinofarm" gradiće se u blizini Zemun polja

Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
OGORČENJE
Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
PODGORICA-Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u avionu nacionalnom avio prevozniku Air Montenegro služi ketering identičan onom u Air Srbija.
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi
FIJASKO
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi

NEW YORK - Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE