GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet u europskim zračnim lukama i dalje je za petinu manji nego prije pandemije

Promet u europskim zračnim lukama i dalje je za petinu manji nego prije pandemije
SMANJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2023 / 14:11
Autor: SEEbiz

BERLIN - Zračni promet, koji je prethodnih godina bio teško pogođen pandemijom covida-19, polako se oporavlja. Europske zračne luke prošle su godine prebrojale 1,94 milijarde putnika, što je 98 posto više nego 2021., ali još uvijek 21 posto manje nego pretkoronavirusne 2019., podaci su europskog ogranka Međunarodnog vijeća zračnih luka.

“Rast broja putnika prošle godine je bio fenomenalan. Počelo je u proljeće, kada su zemlje ukinule većinu koronskih ograničenja u zračnom prometu, vrhunac smo zabilježili u ljeto, a velika potražnja nastavila se i u kasnijim mjesecima,” Olivier Jankovec, glavni direktor Airports Council International ( ACI) Europe, sažeo je rezultate.

Kako je dodao, zračni putnički promet se oporavio unatoč geopolitičkim šokovima, nepovoljnim makroekonomskim uvjetima, poskupljenjima karata i još uvijek prisutnom covidu-19. “Ako išta, prošla nas je godina naučila kako živjeti i putovati s covidom-19”, rezimirao je.

Jankovec je istaknuo kako brojke još uvijek nisu na razini prije koronavirusa. “Pred nama je još puno neizvjesnosti, među ostalim, ne nazire se kraj ratu u Ukrajini”, sažeo je generalni direktor udruge. Ipak, prema njegovoj ocjeni, izgledi za zračni putnički promet ostaju dobri.

Zračne luke u zemljama u kojima su ograničenja 2021. godine bile posebno stroge zabilježile su najveći rast putnika prošle godine, navodi ACI. U Velikoj Britaniji je zabilježen rast od 249 posto na godišnjoj razini, u Irskoj 235 posto, au Finskoj 187 posto.

Nekoliko se zračnih luka po broju putnika gotovo u potpunosti približilo brojkama iz 2019. U Grčkoj su zabilježili samo 1,9 posto manje putnika nego 2019., u Portugalu ih je bilo 5,8 posto manje, au Luksemburgu 6,9 posto manje.

Od velikih europskih tržišta, zračne luke u Španjolskoj zabilježile su 11,4 posto manje putnika nego u pretkoronskoj 2019. godini, talijanske zračne luke zabilježile su 17,9 posto manje putnika, a Francuska 18,8 posto manje putnika. U Velikoj Britaniji je, unatoč visokom godišnjem rastu, bilo 24,8 posto manje putnika nego 2019. godine.

U usporedbi s 2019., najgore europske zračne luke bile su Slovenija (-43,6 posto), Finska (-40,6 posto) i Slovačka (-38,6 posto).

Tagovi: Promet u europskim zračnim lukama, zračni prijevoz
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE