GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet u maloprodaji EU u kolovozu bilježi stagnaciju

Promet u maloprodaji EU u kolovozu bilježi stagnaciju
STAGNACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2018 / 09:04
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Promet u maloprodaji na razini Europske unije tijekom kolovoza je stagnirao na mjesečnoj razini dok je na godišnjoj razini njegov rast ubrzao, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođen promet u maloprodaji na razini EU-a u kolovozu je stagnirao u odnosu na srpanj kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima pao za blagih 0,2 posto.

Najviše je porastao promet u maloprodaji u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 0,5 posto. Najviše je pak smanjen na benzinskim crpkama, za 0,9 posto, a blaži je pad prometa zabilježen i u kategoriji hrane, pića i duhana, za 0,3 posto.

U eurozoni je promet u maloprodaji tijekom kolovoza pao za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda smanjen za 0,6 posto.

Najviše je smanjen promet u maloprodaji motornih goriva, za 0,6 posto. Upola slabiji pad zabilježen je u prodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda.

Promet u trgovini na malo neprehrambenih proizvoda stagnirao je u odnosu na srpanj, procjenjuju u Eurostatu.

Među zemljama članicama najviše je tijekom kolovoza na mjesečnoj razini pao promet u maloprodaji u Latviji, za 1,2 posto, te u Poljskoj i Francuskoj, po 0,7 posto. Slijedi Finska s padom prometa u maloprodaji za 0,6 posto.

Najveći rast zabilježen je u Švedskoj, za 1,2 posto, potom u Portugalu, za 1,1 posto, te u Irskoj, Mađarskoj i Sloveniji, za po jedan posto.

Snažan rast prometa u EU na godišnjoj razini

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji na razini EU-a porastao je u kolovozu 2,4 posto, nakon 2,0-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Pritom je u trgovini na malo neprehrambenih proizvoda zabilježen rast prometa za 3,5 posto. Gotovo upola slabiji rast zabilježen je u trgovini na malo hrane, pića i duhanskih proizvoda.

Promet na benzinskim postajama stagnirao je u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, izračunali su u Eurostatu.

U eurozoni je promet u maloprodaji tijekom kolovoza porastao 1,8 posto na godišnjoj razini, nakon blago naniže revidiranog, 1,0-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Najveći rast prometa zabilježen je u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 2,9 posto. U trgovini na malo hrane, pića i duhana uvećan je 0,9 posto.

U maloprodaji motornih goriva zabilježen je neznatni pad prometa, za 0,3 posto.

Među zemljama članicama najveći skok prometa na godišnjoj razini u kolovozu zabilježila je Irska, za 7,9 posto, potom Litva, za 7,4 posto te Mađarska, za 6,8 posto i Poljska, za 6,5 posto.

Pad prometa zabilježen je samo na Malti, za 2,1 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

U Eurostatovom izvješću nema podataka za Hrvatsku.

Državni zavod za statistiku (DZS) u petak bi trebao objaviti izvješće o maloprodaji u Hrvatskoj u kolovozu. U srpnju je promet u trgovini na malo porastao rekordni 47. mjesec zaredom na godišnjoj razini.

Tagovi: maloprodaja u EU, europska unija, maloprodaja, potrošnja, trgovina na malo
PROČITAJ I OVO
Tramišak odbila natječaj na koji se mogla javiti samo jedna tvrtka
POTEZI
Tramišak odbila natječaj na koji se mogla javiti samo jedna tvrtka
ZAGREB - Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak kazala je u razgovoru za subotnji Jutarnji list da je odbila raspisati natječaj kad je shvatila da se na njega može javiti samo jedna tvrtka te je posao povjerila državnoj Financijskoj agenciji (Fina).
Luka Koper: Rast prihoda i dobiti u devet mjeseci
RAST
Luka Koper: Rast prihoda i dobiti u devet mjeseci
KOPER - Grupa Luka Koper je od siječnja do rujna 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećala prihode od prodaje usluga za devet posto na 168,2 milijuna eura.
Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron
CJEPIVO
Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron
LONDON - Veći broj farmaceutskih tvrtki objavio je da radi na prilagođavanju cjepiva novoj zabrinjavajućoj varijanti koronavirusa koja je izazvala zabrane putovanja širom svijeta, piše njemačka novinska agencija dpa.
Izvrsni rezultati Cinkarne Celje
SJAJNE BROJKE
Izvrsni rezultati Cinkarne Celje
ANALIZA - Cinkarna Celje nastavlja izvrsno poslovati i u 2021. godini.
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
SUSPENZIJA
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
BRUXELLES - Europska komisija je u petak predložila državama članicama EU-a da obustave letove iz Južne Afrike i drugih zemalja u kojima je otkrivena nova varijanta koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE