GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 19 posto viša

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 19 posto viša
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2021 / 13:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećana je za 19 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020. godine, dok je u odnosu na isto razdoblje 2019. godine smanjena za dva posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 28. lipnja do 4. srpnja 2021. godine u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 4,6 milijardi kuna, što je za 751,7 milijuna kuna ili 19 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 14 posto, na 49,2 milijuna.

Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa povećan za 13,8 posto, na 29,4 milijuna, a vrijednost im je porasla za 10,3 posto, na 2,9 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu, odnosno djelatnosti pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je povećanje broja računa od četiri posto, na 7,6 milijuna, uz rast njihove vrijednosti za 54,5 posto, na 803,76 milijuna kuna.

Naime, stroge epidemiološke mjere, koje su između ostalog uključivale i zatvaranje ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara te uslužnih obrta, poput frizera i kozmetičara, lani su stupile na snagu 19. ožujka. Prva faza popuštanja u 2020. je počela 27. travnja (omogućen rad svim djelatnostima trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara), druga je uslijedila 4. svibnja (omogućen rad npr. frizerima, kozmetičarima, brijačima i sl.), a treća faza popuštanja je počela 11. svibnja (počeli raditi trgovački centri, kafići i restorani, itd.).

Ove su godine, pak, uslijed popuštanja epidemioloških mjera, ugostitelji od 1. ožujka dobili mogućnost otvaranja terasa kafića i restorana, a na kojima u tri mjeseca koja su prethodila prvom danu ožujka nisu smjeli posluživati svoje goste. Krajem prošlog mjeseca, točnije od 28. svibnja dopušten je rad restorana i usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, dok kafići i objekti koji poslužuju samo pića i dalje mogu raditi samo na otvorenom.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošlog tjedna ove godine s istim razdobljem 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je izdano deset posto manje računa, pri čemu im je vrijednost bila manja za dva posto.

U odnosu na razdoblje od 28. lipnja do 4. srpnja 2019., u prošlome tjednu je u trgovini broj računa je bio manji za četiri posto, dok im je vrijednost porasla za dva posto. U ugostiteljstvu i turizmu, pak, broj računa je pao za 29 posto, a njihov iznos za 15 posto.

Rast vrijednosti računa na tjednoj razini za osam posto
U tjednu od 28. lipnja do 4. srpnja ove godine u odnosu na prethodni tjedan, to jest razdoblje od 21. do 27. lipnja 2021. godine, vidljivo je povećanje broja računa i njihovog iznosa za osam posto.

Pritom, u trgovini je u prošlom tjednu broj računa porastao za šest posto, a njihova vrijednost za četiri posto, dok je u segmentu pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane izdano devet posto više računa, uz rast njihove vrijednosti za 16 posto.

Od 22. veljače do 4. srpnja vrijednost računa veća 12,2 mlrd kuna
Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj je zabilježen 25. veljače lani. U izvješću Porezne uprave je dana usporedba razdoblja od 22. veljače do 4. srpnja ove godine u odnosu na razdoblje od 24. veljače do 5. srpnja 2020. godine, prema kojoj je u ovoj godini broj fiskaliziranih računa veći za 29 posto, a njihov iznos za 22 posto ili 12,2 milijarde kuna.

U razdoblju od 22. veljače do 4. srpnja ove godine tako je izdano 771,6 milijuna računa, čija vrijednost doseže 67,5 milijardi kuna, dok je u razdoblju od 24. veljače do 5. srpnja 2020. godine bilo izdano 598,1 milijun računa, ukupne vrijednosti 55,3 milijarde kuna.

Pritom je u trgovini broj računa porastao za 29,4 posto te iznos za 17,4 posto, a u ugostiteljstvu i turizmu za 17 i 58 posto.

U razdoblju, pak, od 22. veljače do 4. srpnja ove godine u odnosu na razdoblje od 25. veljače do 7. srpnja pretkrizne 2019. godine, broj fiskaliziranih računa je u ovoj godini bio manji za 11 posto, a njihov iznos za dva posto.

Pritom trgovina bilježi smanjenje broja računa za dva posto, a rast iznosa za četiri posto, dok je ugostiteljstvu i turizmu vidljivo smanjenje broja računa za 44 posto, a njihove vrijednosti za 40 posto.

Tagovi: potrošnja, fiskalizirani računi, maloprodaja, trgovina na malo, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
WMF
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
ROVINJ – Bogat i sadržajan subotnji program održan u sjajnoj atmosferi prostora stare Tvornice duhana u Rovinju osigurao je sudionicima ovogodišnjeg 14. Weekenda uvid u brojne aktualne teme, kao što su: promjena u poslovanju tijekom izazovnih vremena, uloga i pozicija građanskih inicijativa u društvu, najnoviji trendovi u robotici i gaming industriji te regulative u medijskom prostoru.
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
TAJMING
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
ZAGREB - Pivac, Pevec smatra da je on svjestan stanja u Podravci te da ulaganje u njene dionice ne znači da je želi preuzeti, već da je prepoznao dobar trenutak za kupnju kao financijski ili portfolio investitor.
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
DEMANTI
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
BEOGRAD - Kompanija Revita nastavlja svoje poslovanje na hrvatskom tržištu usprkos pokušajima bivših poslovnih partnera da je diskreditiraju i dovedu kupce u zabludu da brend Revita više ne postoji.
Artuković: Franck nije na prodaju
JASNA PORUKA
Artuković: Franck nije na prodaju
ZAGREB - Franck razmatra prilike u regiji, zanima nas akvizicija tvrtke koja ima srodan asortiman... Zainteresirani smo za razgovore. Franck ima još potencijala za rast i razvoj.
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
VEĆI KAPACITETI
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
MOSTAR - Početak proizvodnje u prehrambenoj tvornici u Kruševu pored Mostara, koja je zajednički projekt tvrtki Marinada i Podravke, odgođen je za godinu dana, ali je istovremeno povećan kapacitet prerade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE