GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Protekli vikend naplaćeno više cestarina nego rekordne 2019.

Protekli vikend naplaćeno više cestarina nego rekordne 2019.
CESTARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2021 / 14:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tijekom proteklog vikenda na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet 926 tisuća vozila i naplaćena cestarina od 52,9 milijuna kuna, što su porasti za više od 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali i blagi porasti u odnosu na rekordnu 2019., priopćili su u ponedjeljak iz HAC-a.

Tijekom vikenda od 30. srpnja do 1. kolovoza na svim autocestama u nadležnosti HAC-a zabilježen je promet 925.974 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 52,9 milijuna kuna bez PDV-a, navodi se u priopćenju.

To je, u odnosu na usporedivi vikend prošle godine (kada je zabilježen promet 702.231 vozila, a naplaćena cestarina u iznosu od 37,9 milijuna kuna bez PDV-a), porast broja vozila za 32 posto, a iznosa naplaćene cestarine za 39 posto u odnosu na taj vikend prošle godine.

Iz HAC-a iznose i usporedbu s usporedivim vikendom rekordne turističke 2019. godine, kada je autocestama u nadležnosti HAC-a prometovalo 907.800 vozila, a naplaćena je cestarina u iznosu od 52,8 milijuna kuna bez PDV-a.

Tako je u proteklom vikdndu promet vozila u usporedi s istim vikendom 2019. godine promet vozila bio veći za dva posto, dok je iznos naplaćene cestarine veći za 0,2 posto.

"To je prvi vikend u kojem je i bez sezonskih cijena naplaćeno više cestarine nego u usporednom vikendu 2019. godine", ističu iz HAC-a.

Podsjećaju, naime, kako ove, kao ni prošle godine, HAC nije uveo sezonsku cestarinu odnosno povećanje cestarine za 10 posto. Također se, dodaju, na autocesti Zagreb-Sisak i dalje ne naplaćuje cestarina.

Iz HAC-a u priopćenju iznose i usporedbu podataka samo za srpanj - ukupni je promet bio za 1,5 posto veći u odnosu na srpanj 2019. godine, koja je po svim turističkim parametrima bila rekordna godina, dok je ukupno naplaćena cestarina bila manja za četiri posto, a što se objašnjava i činjenicom da ove godine nema sezonskog povećanja cestarine.

U odnosu na srpanj 2020. godine promet vozila je u srpnju ove godine veći za 35 posto, a naplaćena cestarina za 37 posto, navode iz HAC-a.

Tagovi: cestarine, Hrvatske autoceste, Austocesta Rijeka-Zagreb, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE