GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi tjedan kave za van - promet tek pet posto prošlologodišnjeg

Prvi tjedan kave za van - promet tek pet posto prošlologodišnjeg
MIZERNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2021 / 09:40
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - U prvom tjednu prodaje kave za van kafići su dosegli tek pet posto prošlogodišnjeg prometa pa dio ugostitelja najavljuje zatvaranje, piše u nedjelju Večernji list.

- Zbog potresa je ovdje još sve puno skela i majstora, malo je prolaznika, a još manje šetača. Ne, nisam otvarao, ovo vrijeme koristim za još neke male popravke i sitno dotjerivanje lokala. Kava za van ne bi ništa promijenila, morao bih ih prodati jako puno da bi mi se isplatilo otvarati. A ništa drugo ne bi ni išlo. Pa tko bi dao 22 kune za pivo i onda hodao s njim ulicom, a u kiosku ga može dobiti za 10 kuna... Računica je jasna, pa ni većina kolega tu na Gornjem gradu nije otvarala svoje kafiće. Koliko sam vidio, tu u susjedstvu samo jedan nudi kavu za van. Rade samo oni koji imaju i kolače, ali oni su nudili kavu i prije odluke da svi možemo prodavati kavu za van. Ta je mjera malo kome donijela neku korist, služi samo da ljudi koji od države dobivaju 4000 kuna odu na posao – govori vlasnik kafića  u strogom zagrebačkom centru, piše Večernji list.

Neki su kafići posegnuli za akcijskim cijenama, pa kavu za van nude po popularnih šest kuna. Mnogi su morali uložiti i u ambalažu za van, a osim toga, kava se na automatima na raznim mjestima i dalje može dobiti već za tri-četiri kune, pa je jasno da je kafićima teško u takvoj konkurenciji. Mjera koju je Nacionalna udruga ugostitelja predlagala s 1. veljače, a koja je zaživjela tek dva tjedna kasnije, polučila je, stoga, prilično mršave rezultate. I to ne samo u Zagrebu, nego i u mnogim drugim hrvatskim gradovima i mjestima. U Rijeci, kako doznajemo od riječkog ugostitelja i potpredsjednika Nacionalne udruge ugostitelja Vedrana Jakominića, radi otprilike tek svaki treći kafić.

– I to isključivo u objektima koji se nalaze ili u pješačkim zonama ili u ulicama s više prolaznika. Kako im ide? Nekima bolje, nekima lošije, ali sve skupa mršavo. Da je kafićima to bilo omogućeno cijelo vrijeme, onda bi značilo neku razliku. Ako dnevno utržite 100-200 kuna, nije isto jeste li tako radili 20 ili 120 dana, zar ne! Kad se sve zbroji, kafići su zbog pandemije zatvoreni i bez prihoda punih pet mjeseci. A i u vrijeme kad se radilo ni situacija ni promet nisu bili uobičajeni, tako da je ovo razdoblje katastrofalno loše za ugostiteljstvo – kazuje Vedran Jakominić, koji se nada skoroj odluci Nacionalnog stožera o daljnjoj liberalizaciji rada kafića i restorana.

Isto kao i nova čelnica Nacionalne udruge ugostitelja, Splićanka Jelena Tabak.

I u njezinu gradu, gdje bi se za sunčanih dana u ovo doba već uvelike guštalo na “štekatima”, otvoreno je maksimalno trideset posto kafića. – Nisu otvorili svi koji ili imaju veće pogone ili nisu uz šetnicu. Znali smo kad smo ovo dogovarali da neće svi kolege otvoriti i da je ta mjera zakasnjela. Ali, trebalo je bar ispraviti nepravdu, nema smisla da kavu prodaju pekare, benzinske..., a kafići ne – napominje Jelena Tabak.

Zagrebački ugostitelj i bivši predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak kaže da su kafići protekli tjedan ostvarili samo pet posto prometa od onoga koji je uobičajen za ovo razdoblje.

– U posljednjih godinu dana čak je 40 posto ugostitelja bilo u blokadi. Trenutačno je aktivno 21.600 pravnih subjekata koji se bave ugostiteljstvom, broj im se smanjuje, a za neke će 2021. biti i godina zatvaranja – kaže Medak.

Kada bi mogla pasti odluka koja bi značila i “coffee to stay”, službenih informacija nema. Ugostitelji se nadaju da bi se to moglo dogoditi 1. ožujka. Ako ne svuda, barem na terasama.

Tagovi: kava za van, Vedran Jakominić, Jelena Tabak, Marin Medak, otvaranje kafića
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa dobila odobrenje za koncentraciju Mercatora u Srbiji
ZELENO SVJETLO
Fortenova grupa dobila odobrenje za koncentraciju Mercatora u Srbiji
ZAGREB - Peruško: Ovom odlukom otklonjena je još jedna formalna prepreka za realizaciju prijenosa Mercatora na Fortenova grupu koju očekujemo krajem ožujka 2021. godine.
U Hrvatskoj bez znatnijeg zračnog prometa do lipnja
ZRAČNI PRIJEVOZ
U Hrvatskoj bez znatnijeg zračnog prometa do lipnja
ZAGREB - U Hrvatskoj se početkom ljetnog reda letenja u ožujku i travnju ne očekuje znatniji zračni promet, njegovo intenziviranje moguće je tek krajem svibnja i u lipnju, što će prije svega ovisi o intenzitetu pandemije, procijepljenosti i mjerama ograničenja putovanja u pojedinim zemljama, istaknuto je u petak na online seminaru o zrakoplovnoj industriji.
LRH planira otvoriti sve objekte do polovice svibnja
PLANOVI
LRH planira otvoriti sve objekte do polovice svibnja
OPATIJA - Liburnia Riviera Hoteli (LRH) u petak su izvijestili da se ubrzano pripremaju za početak nove sezone - danas se otvara opatijski Hotel Palace Bellevue, a bude li to moguće zbog epidemiološke situacije gotovo svi objekti LRH grupe trebali bi biti otvoreni najkasnije u prvoj polovici svibnja.
Stroži standardi energetske učinkovitosti nose nove izazove tvrtkama
STANDARDI
Stroži standardi energetske učinkovitosti nose nove izazove tvrtkama
ZAGREB - U povodu Svjetskog dana energetske učinkovitosti iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u petak su objavili da kriteriji za uštedu energije postaju sve stroži te samim time i sve zahtjevniji za tvrtke, a kako EU planira biti u potpunosti klimatski neutralna do 2050. godine, to i Hrvatskoj nameće određene obveze.
PwC: Žene u 2020. pogođenije gubitkom posla nego muškarci
POSLOVI
PwC: Žene u 2020. pogođenije gubitkom posla nego muškarci
ZAGREB - Više je žena nego muškaraca zaposleno u sektorima koji su najpogođeniji pandemijom covida-19, pa su tako lani bile i izloženije gubitku posla, pokazuje izvješće konzultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC) objavljeno u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE